Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Κοροναϊός: Πρώτο κρούσμα και στη Φινλανδία! Έκταση συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Κοροναϊός: Πρώτο κρούσμα και στη Φινλανδία! Έκταση συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
photo Reuters

Ο κοροναϊός έφτασε και στις σκανδιναβικές χώρες και συγκεκριμένα στη Φινλανδία καθώς επιβεβαιώθηκε σε έναν Κινέζο ταξιδιώτη από τη Γουχάν.

Ο ασθενής παραμένει σε απομόνωση στο κεντρικό νοσοκομείο της Λαπωνίας, στη βόρεια Φινλανδία, αναφέρεται στην ανακοίνωση ενώ δεν αποκλείεται ο νέος κοροναϊός να έχει επηρεάσει ακόμη 15 άτομα.

Την ίδια ώρα ο κοροναϊός οδηγεί και πάλι στη σύγκλιση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για αύριο Πέμπτη και τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω εκ νέου αύριο την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για τον νέο #κοροναϊό (2019-nCoV) προκειμένου να με ενημερώσει εάν η υφιστάμενη επιδημία συνιστά μια έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε ένα tweet.

600 Ευρωπαίοι θέλουν να γυρίσουν από την Κίνα

Περίπου 600 Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να επαναπατριστούν από την Κίνα καθώς τους έχει τρομοκρατήσει ο νέος κοροναϊός που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν  ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συστήνει στους υπαλλήλους της να μην ταξιδεύουν στη χώρα αυτή.

«Υπάρχει ένας αριθμός Ευρωπαίων πολιτών που θα ήθελαν να φύγουν από την Κίνα, είναι περίπου 600 και δεν μπορούν προς το παρόν να το κάνουν», εξήγησε ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς, ο Επίτροπος που έχει αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης.

Οι πολίτες αυτοί κατάγονται από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, διευκρίνισε. Ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμη παράσχει όλες τις πληροφορίες για τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Κίνα.

Click4more: Kοροναϊός: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις από και προς την Κίνα

Η Γαλλία ενεργοποίησε σήμερα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της διαδικασίας επαναπατρισμού των Ευρωπαίων πολιτών από την Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας.

«Αυτή τη στιγμή, οι γαλλικές αρχές είναι σε στενή επαφή με τις κινεζικές αρχές προκειμένου να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της επιχείρησης», εξήγησε ο Λέναρτσιτς. Ο Επίτροπος έκανε λόγο για μια «πολύπλοκη επιχείρηση» και ζήτησε από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να κάνουν υπομονή.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου από την πλευρά της υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί οκτώ κρούσματα στην Ευρώπη, τα τέσσερα στη Γαλλία και άλλα τέσσερα στη Γερμανία.

Από το Λονδίνο, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει πως περίπου 200 επιβάτες θα βρίσκονται στην πτήση τσάρτερ που θα αναχωρήσει αύριο από την Κίνα, προκειμένου να επαναπατρίσει τους Βρετανούς πολίτες. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, που αργότερα σήμερα θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, έχει ήδη δηλώσει ότι όποιος επιστρέψει στη Βρετανία από την Ουχάν θα τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξάλλου συνέστησε στο προσωπικό της να αναβάλει κάθε μη αναγκαία μετακίνηση στην Κίνα. Η Κροατία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας εντός των προσεχών ημερών.

Κοροναϊός: Η Unisef στέλνει μάσκες και προστατευτικές σχολές

Η Unicef ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε 6 τόνους βοήθειας στην Κίνα, περιλαμβανομένων χειρουργικών μασκών και προστατευτικών στολών για το ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την επιδημία του νέου κοροναϊού.

Το φορτίο με τη βοήθεια, που εστάλη από τη Δανία, έφτασε στη Σανγκάη και κατόπιν μεταφέρθηκε στην Γουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία, διευκρίνισε η UNICEF σε ένα δελτίο τύπου που εστάλη από τη Νέα Υόρκη. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες αναμένονται νέες παραδόσεις, συμπληρώνεται.

«Ο κοροναϊός εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε κάθε αναγκαίο μέσο για να το σταματήσουμε» υπογραμμίζει στο δελτίο τύπου η διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φορ.

«Μπορεί να μην γνωρίζουμε αρκετά σχετικά με τις επιπτώσεις του ιού στα παιδιά ή για το πόσα παιδιά έχουν πιθανόν μολυνθεί, όμως, γνωρίζουμε ότι η στενή παρακολούθηση και η πρόληψη είναι καίριας σημασίας. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας» σημείωσε η αξιωματούχος.

Ο νέος κοροναϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 133 ανθρώπους, ενώ έχουν καταγραφεί 5.974 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα (εκτός του Χονγκ Κονγκ).

Κοροναϊός: Κλείνουν εκατοντάδες McDonald’s στην επαρχία Χουμπέι

Η εταιρεία McDonald’s ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε «πολλές εκατοντάδες» εστιατόρια στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Διευκρίνισε όμως ότι περίπου 3.000 φαστ-φουντ παραμένουν ανοιχτά σε όλη τη χώρα.

Η κατάσταση παραμένει «ρευστή και ανησυχητική», ανέφερε εκπρόσωπος του ομίλου σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με την ευκαιρία της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας.

Για να προληφθεί και να ελεγχθεί η επιδημία, η McDonald’s έχει συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας. Βασικός στόχος της είναι να εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας στις κουζίνες των φαστ-φουντ αλλά και τη διανομή γευμάτων στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Ο όμιλος θεωρεί ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα παραμείνουν «αρκετά περιορισμένες», εφόσον η επιδημία δεν επεκταθεί εκτός της Κίνας. Η Κίνα φιλοξενεί το 9% των φαστ-φουντ της εταιρείας, αλλά η αγορά της αντιπροσωπεύει μόνο το 4-5% των παγκόσμιων πωλήσεων.

Την Τρίτη η αμερικανική αλυσίδα Starbucks είχε επίσης ανακοινώσει ότι έκλεισε περισσότερα από τα μισά καταστήματά της στην Κίνα. Η αγορά της Κίνας αντιπροσωπεύει το 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών του ομίλου και οι επιπτώσεις «θα εξαρτηθούν από το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα», εξήγησε ο γενικός διευθυντής της, Κέβιν Τζόνσον.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις