Κόσμος

Κορονοϊός – Εμβόλια: Επιπλέον 20 εκατ. δόσεις από τη BioNTech/Pfizer στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2022

Σε λίγες εβδομάδες ξεκινά η παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού από τη BioNTech/Pfizer στα κράτη μέλη της ΕΕ, μετά τη συμφωνία των δύο πλευρών για την επιτάχυνση των παραδόσεων για το νέο έτος.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η BioNtech-Pfizer θα παραδώσει επιπλέον 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού (5 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, 5 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο και 10 εκατομμύρια τον Μάρτιο), οι οποίες είναι επιπλέον από τις ήδη προγραμματισμένες 195 εκατομμύρια δόσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό παραδόσεων της BioNtech-Pfizer το πρώτο τρίμηνο σε 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου.

Παράλληλα, η ΕΕ συμφώνησε και με τη Moderna για την παράδοση πρόσθετων δόσεων το πρώτο τρίμηνο του 2022 την περασμένη Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου. Αυτό θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τα κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν βραχυπρόθεσμη ανάγκη για πρόσθετες δόσεις εμβολίων.

Δεδομένης της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους τελευταίους μήνες, ο πλήρης εμβολιασμός και η εισαγωγή ενισχυτικών παραμέτρων παραμένουν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ για την υγεία. Λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη ταχεία αύξηση των λοιμώξεων λόγω της παραλλαγής «Όμικρον», αυτό είναι πιο επείγον από ποτέ.

Η Επιτροπή συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τους παρασκευαστές εμβολίων για την περαιτέρω επιτάχυνση της παράδοσης των δόσεων στα κράτη μέλη, έτσι ώστε ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη έχουν επίσης ενεργοποιήσει μια πρώτη επιλογή για παραγγελία άνω των 200 εκατομμυρίων δόσεων, στο πλαίσιο της τρίτης σύμβασης με την BioNTech-Pfizer.

Αυτή η παραγγελία καλύπτει επίσης εμβόλια προσαρμοσμένα στη μετάλλαξη Όμικρον, εάν αυτά τα εμβόλια γίνουν διαθέσιμα. Με αυτή τη διαταγή, η ΕΕ προετοιμάζεται σε περίπτωση που χρειαστούν προσαρμοσμένα εμβόλια. Οι παραδόσεις αυτών των άνω των 200 εκατομμυρίων δόσεων αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Αυτές οι δόσεις προστίθενται στις 450 εκατομμύρια δόσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί να παραδοθούν το 2022 βάσει της συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί.

Ο συνολικός αριθμός παραδόσεων από την BioNTech-Pfizer θα φτάσει τα 650 εκατομμύρια δόσεις το 2022.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
11
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS