Κόσμος

Κορονοϊός – Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ»: Το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα είναι της μετάλλαξης «Όμικρον» – «Εμβολιαστείτε»

Το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα έρθει και θα είναι το κύμα της παραλλαγής «Όμικρον», όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ.

Τονίζει ότι ο σημαντικότερος τρόπος να γίνει επίπεδο το νέο κύμα είναι ο άμεσος περιορισμός των κρουσμάτων, μέσω του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας.

Ο κ. Βίλερ επισημαίνει ακόμη ότι με τον ενισχυτικό εμβολιασμό η προστασία από τη μόλυνση φθάνει στο 75% και υπογραμμίζει ότι είναι ξεκάθαρα προτιμότερο η ανοσία να επιτευχθεί με το εμβόλιο από ό,τι με τη μόλυνση. Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη υποχρέωση εμβολιασμού, σημειώνει ότι «η ζωή και η υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων είναι πιο πολύτιμες από ό,τι η προστασία των ατόμων από μια ένεση».

«Η Όμικρον θα εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, θα έρθει το πέμπτο κύμα. Εάν καταφέρουμε να μειώσουμε σημαντικά το τρέχον επίπεδο κρουσμάτων, έχουμε την ευκαιρία να διατηρήσουμε το “κύμα Όμικρον” επίπεδο», δηλώνει ο επικεφαλής του γερμανικού επιστημονικού Ινστιτούτου στο περιοδικό «Der Spiegel» και προσθέτει εμφατικά: «Αυτό επιτυγχάνεται εμβολιάζοντας, εμβολιάζοντας, εμβολιάζοντας, φορώντας συνεχώς μάσκες, περιορίζοντας τις επαφές, ακυρώνοντας σημαντικές εκδηλώσεις, κλείνοντας hotspots όπως τα κλαμπ, ελέγχοντας αν τηρούνται οι κανόνες πχ στα εστιατόρια και αυξάνοντας τα μέτρα προστασίας σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας». Ανησυχώ ότι τα μέτρα θα χαλαρώσουν και πάλι λόγω μείωσης των αριθμών και κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος, σημειώνει ο κ. Βίλερ.

Το νέο έτος εμβόλιο προσαρμοσμένο στην «Όμικρον»

Σε ό,τι αφορά την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια από την «Όμικρον», ο διακεκριμένος επιστήμονας εξηγεί ότι τα δύο εμβόλια δεν προστατεύουν από τη μόλυνση, αλλά «με τον ενισχυτικό εμβολιασμό η προστασία από μόλυνση βελτιώνεται περίπου στο 75%, το οποίο είναι πολύ», ενώ προσθέτει ότι το νέο έτος θα έχουμε εμβόλιο προσαρμοσμένο στη νέα παραλλαγή.

Στην ερώτηση «πότε θα έχουμε νικήσει την πανδημία», ο Λόταρ Βίλερ αναφέρεται στη δημιουργία ανοσίας του πληθυσμού: «Την πανδημία θα την έχουμε νικήσει, όταν όλοι θα έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό και θα έχουν ανοσία, είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω νόσησης». Τότε, συνεχίζει, θα περάσουμε στην ενδημική κατάσταση. «Ο ιός θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί, αλλά η εξέλιξη της νόσου και τα κύματα δεν θα είναι τόσο μεγάλα. Οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Το ξαναλέω όμως, είναι καλύτερα να αποκτήσει κανείς ανοσία μέσω εμβολιασμού παρά μέσω μόλυνσης. Ξεχνάμε ότι υπάρχει η χρόνια Covid και κάποιοι ασθενείς αδυνατούν να εργαστούν για μήνες. Ακόμη και σε παιδιά υπάρχουν προβλήματα. Η ανοσία του πληθυσμού είναι ο στόχος – και για ολόκληρο τον κόσμο. Μετά το τέλος της πανδημίας, θα πρέπει να εμβολιάζονται μόνο ορισμένες ομάδες κινδύνου, άτομα με υποκείμενη νόσο, έγκυοι».

Σχετικά με τη σχεδιαζόμενη υποχρέωση εμβολιασμού, ο κ. Βίλερ επισημαίνει ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να πειστεί κανείς για την ανάγκη να εμβολιαστεί. Η υποχρέωση, λέει, θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση, αλλά θα πρέπει φυσικά να σκεφτούμε και αυτή την επιλογή», τονίζει και παραδέχεται ότι και ο ίδιος ήλπιζε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων θα ήταν τώρα υψηλότερο και ότι δεν θα υπήρχαν σήμερα περίπου 11 εκατομμύρια ενήλικες ανεμβολίαστοι, αν και υπάρχουν πια επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων.

«Η ζωή και η υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων είναι πιο πολύτιμες από την προστασία των ατόμων από μια ένεση», καταλήγει ο κ. Βίλερ και εκφράζει την επιθυμία να διεξαχθεί μια εντατική και ανοιχτή δημόσια συζήτηση για το θέμα. «Αυτή θα μπορούσε μάλιστα να είναι μια εξαιρετική στιγμή για το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο», λέει.

Ερωτώμενος σχετικά με τους αρνητές της πανδημίας ή των εμβολίων, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» εκτιμά ότι οι επίμονες αρνητές του κορονοϊού δεν μπορούν να προσεγγιστούν, είναι «ιδεολογικά τελειωμένοι». Κάνει ωστόσο τον διαχωρισμό με εκείνους οι οποίοι δεν είναι σίγουροι αν πρέπει να εμβολιαστούν, επειδή υπάρχουν κάποιες αναλήθειες γύρω από το θέμα. «Αυτούς μπορεί κανείς να τους προσεγγίσει», εξηγεί και αναφέρει ότι πολλές φορές στο τρένο τον προσεγγίζουν συνεπιβάτες του και του υποβάλλουν ερωτήσεις. Στο τέλος τον ευχαριστούν που τους αφιέρωσε χρόνο για να τους εξηγήσει. «Υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν να γίνουν», υποστηρίζει.

Ο κ. Βίλερ φαίνεται ακόμη ικανοποιημένος από την επιλογή του Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος είναι και καθηγητής επιδημιολογίας, για τη θέση του υπουργού Υγείας. « Τα τελευταία χρόνια ο κ. Λάουτερμπαχ έκανε πάντα πολύ συγκεκριμένες και βάσιμες δηλώσεις σχετικά με την πανδημία. Είναι ξεκάθαρος στις απόψεις του, εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί πώς σκοπεύει να πολεμήσει την κρίση», επισημαίνει.

Ερωτηθείς πώς ο ίδιος, ως πιστός Καθολικός, συνδυάζει τη χριστιανική πίστη του με την επιστήμη, ο Λόταρ Βίλερ δηλώνει: «Δεν αφήνω την ιδιότητά μου στην πόρτα της εκκλησίας. Η πίστη μου δίνει ένα θεμέλιο και εμπιστοσύνη στον Θεό. Έχω χριστιανική άποψη για τον άνθρωπο και είναι σημαντικό να προστατεύουμε και να σεβόμαστε τη δημιουργία. Αυτό διευκολύνει τη δουλειά μου ως επιστήμονα και την προσπάθεια να προλάβω όσο το δυνατόν περισσότερο την ασθένεια και τον θάνατο». Τα Χριστούγεννα, θα πάει στην εκκλησία, ερωτάται, για να εξηγήσει ότι θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή, αναλόγως με τον αριθμό των κρουσμάτων στην περιοχή του και με τα μέτρα προστασίας τα οποία λαμβάνει η ενορία του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νταβός: Η ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ με αναφορές σε Θουκυδίδη και Χάβελ
«Ξέρουμε ότι η παλιά τάξη δεν θα επιστρέψει. Δεν πρέπει να τη θρηνούμε. Η νοσταλγία δεν είναι στρατηγική. Πιστεύουμε όμως ότι μέσα από τη ρωγμή μπορούμε να χτίσουμε κάτι μεγαλύτερο, καλύτερο, ισχυρότερο και δικαιότερο»
Μαρκ Κάρνεϊ
Οι ΗΠΑ στέλνουν στη Μέση Ανατολή πυραύλους Patriot, THAAD και ιπτάμενα τάνκερ – Τι αποκαλύπτει η Wall Street Journal
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ έστειλαν επιπλέον σύστημα THAAD στην περιοχή -συγκεκριμένα στο Ισραήλ- ήταν κατά τον πόλεμο των 12 ημερών εναντίον του Ιράν, οπότε βομβαρδίστηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του
Patriot system
Ο Τραμπ αποθέωσε τον εαυτό του για τον ένα χρόνο στην προεδρία των ΗΠΑ: «Ο Θεός είναι περήφανος για το έργο μου»
Κατήγγειλε τα ΜΜΕ για το ότι δεν προωθούν τα επιτεύγματά του στην οικονομία και δήλωσε ξανά πως η προσάρτηση της Γροιλανδίας στις ΗΠΑ αφορά την παγκόσμια ασφάλεια
Ντόναλντ Τραμπ
8
Τεχνικό πρόβλημα στο Air Force One που μετέφερε τον Τραμπ στο Νταβός – Επέστρεψε στη βάση Άντριους και αναχώρησε με νέο αεροσκάφος
Δημοσιογράφος που επέβαινε στο Air Force One ανέφερε ότι, αμέσως μετά την απογείωση, τα φώτα στο αεροσκάφος έσβησαν για λίγα δευτερόλεπτα
Ο Τραμπ στο Air Force One
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες