Κόσμος

Κορονοϊός – Κίνα: Χιλιάδες μηνύματα στον γιατρό που προειδοποίησε πρώτος για την πανδημία πριν 2 χρόνια

Χιλιάδες ήταν αυτοί που θυμήθηκαν σήμερα Πέμπτη (30.12.2021) τον γιατρό Λι Γουενλιάνγκ από την Κίνα, αυτόν που σήμανε πρώτος τον συναγερμό για τον κορονοϊό COVID-19, όταν ενημερώθηκε σαν σήμερα πριν δύο χρόνια για πιθανά κρούσματα ιού που προκαλεί πνευμονία στην Ουχάν και μοιράστηκε τις πληροφορίες αυτές με άλλους γιατρούς.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2019, ο Λι Γουενλιάνγκ, οφθαλμίατρος σε νοσοκομείο της Ουχάν στην Κίνα, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο κορονοϊός SARS-CoV-2, είδε ιατρική έκθεση που έδειχνε ότι επιβεβαιώθηκαν στην πόλη πιθανά κρούσματα κορονοϊού SARS, όπως έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Weibo.

Στις αρχές Ιανουαρίου, αφού οι πληροφορίες για «κρούσματα SARS» αναρτήθηκαν σε ομάδα WeChat, ο Λι εκλήθη από την τοπική αστυνομία, σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση στο Weibo. Στις 12 Ιανουαρίου, πήγε στο νοσοκομείο, όπου προσβλήθηκε από τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου του 2020.

Ο θάνατός του ήρθε σε μια περίοδο οι άνθρωποι ήταν πολύ ανήσυχοι για τον ιό και προκάλεσε θλίψη στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενώ παράλληλα οι αρχές δέχονταν πυρά για την έλλειψη, όπως θεωρήθηκε, διαφάνειας και τη σκληρή προσέγγιση απέναντι σε μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος όπως ο Λι.

Από τότε έχει ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στον τρόπο που η Κίνα αντιμετώπισε την πανδημία, αλλά οι πολίτες συνέχισαν να αναρτούν μηνύματα στον λογαριασμό του Λι, ειδικά σε επετείους, όπως σήμερα.

«Θα σε θυμόμαστε για πάντα»

«Καλή Χρονιά δρ. Λι, θα σε θυμόμαστε για πάντα», έγραψε ο χρήστης Tdby.

Άλλες αναρτήσεις στον χώρο με τα σχόλια στην πλατφόρμα Weibo, αντίστοιχη του Twitter στην Κίνα, έχουν emojis με κεριά, σύντομες ευχαριστίες, σχόλια για το πόσο γρήγορα πέρασαν δύο χρόνια.

Ο Φανγκ Κετσένγκ, ερευνητής σε θέματα επικοινωνίας στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ είπε ότι το microblog του Λι στο Weibo έχει γίνει διαδικτυακός τόπος όπου οι άνθρωποι εκφράσουν συναισθήματα που δεν νιώθουν άνετα να κάνουν αλλού.

«Τέτοιου είδους σημεία για να εκφράζεται κανείς ανώνυμα χρειάζονται σε κάθε κοινωνία, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη σημερινή Κίνα», ανέφερε ο ίδιος.

Η ηπειρωτική Κίνα έχει ανακοινώσει 101.683 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 28 Δεκεμβρίου, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 4.636.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τσάρλι Κερκ, ο ακτιβιστής που μάγεψε τον Τραμπ – Ένας υπέρμαχος της οπλοκατοχής που τελικά τον σκότωσε
«Όταν οι άνθρωποι σταματούν να μιλούν, έρχεται η βία» είχε πει σε ένα από τα αγαπημένα του debate με φοιτητές - Ο Τσάρλι Κερκ εκτελέστηκε από ελεύθερο σκοπευτή ενώ μιλούσε σε πλήθος
Τσάρλι Κερκ
2
Πενήντα νεκροί στην πόλη της Γάζας από ισραηλινές επιθέσεις: Εντολή εκκένωσης από τους IDF – «Θα χρησιμοποιήσουμε βία»
Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν λάβει οδηγίες να εγκαταλείψουν τη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας πριν τεθεί υπό ισραηλινό έλεγχο
Ένα αγόρι τρέχει καθώς καπνός αναδύεται από μία εγκαταλελειμμένη πολυκατοικία, που στέγαζε εκτοπισμένους Παλαιστινίους, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στην πόλη της Γάζας
1
Ελλάδα, ΗΠΑ και 41 ακόμη χώρες καταδικάζουν τα ρωσικά drones στον εναέριο χώρο της Πολωνίας – «Βαθιά ανησυχία για τις 19 παραβιάσεις»
Η Πολωνία τόνισε ότι «οι απερίσκεπτες ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποσταθεροποιητική κλιμάκωση που φέρνει την περιοχή πιο κοντά στη σύγκρουση από κάθε άλλη φορά»
Στρατιώτες περπατούν δίπλα σε ένα σημείο όπου η στέγη ενός σπιτιού καταστράφηκε, μετά την παραβίαση του πολωνικού εναερίου χώρου από ρωσικά drones κατά τη διάρκεια επίθεσης στην Ουκρανία, μερικά από τα οποία καταρρίφθηκαν από την Πολωνία με την υποστήριξη των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ 2