Κόσμος

Κορονοϊός: Πτώση κατά 24% στους θανάτους και 21% στα κρούσματα παγκοσμίως – Τα χαμηλότερα ποσοστά από τον Ιούνιο

Τόσο οι νέοι ημερήσιοι θάνατοι όσο και τα νέα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα τους από τον Ιούνιο, εμφανίζοντας την προηγούμενη εβδομάδα μείωση 24% και 21% αντίστοιχα.

Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν σε μέση ημερήσια βάση παγκοσμίως περίπου 475.000 κρούσματα και 1.550 θάνατοι λόγω κορονοϊού.

Παρότι η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της Όμικρον, που είχε εμφανιστεί στο τέλος Απριλίου, συνεχίζει να εξαπλώνεται διεθνώς και να γίνεται η κυρίαρχη, ο μέσος ημερήσιος αριθμός των περίπου 475.000 νέων κρουσμάτων είναι ο χαμηλότερος από τις 11 Ιουνίου. Η τελευταία φορά που τα νέα κρούσματα είχαν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο μέσα σε μια μέρα, ήταν στις 13 Απριλίου φέτος, ενώ το ημερήσιο ρεκόρ είχε σημειωθεί – λόγω Όμικρον – στις 21 Ιανουαρίου 2022 με 3,84 εκατομμύρια νέα κρούσματα.

Ο μέσος ημερήσιος αριθμός των 1.552 θανάτων από κορονοϊό την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ο χαμηλότερος μετά τους 1.303 στις 21 Ιουνίου, ενώ το αρνητικό ρεκόρ με 1.073 θανάτους τη μέρα είχε καταγραφεί στις 21/3/2020, δέκα μέρες μετά την κήρυξη της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ελάχιστες χώρες (Ταϊβάν, Πολωνία, Ρωσία κ.α.) ανέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα αυξήσεις στους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων σε σχέση με την προ-προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ακόμη και σε χώρες που είχαν γνωρίσει έξαρση πρόσφατα, όπως η Ιαπωνία και η Ν.Κορέα, καταγράφηκε πια μια πτωτική τάση.

Πρωταθλήτρια η Ιαπωνία

Πάντως η Ιαπωνία την προηγούμενη εβδομάδα παρέμεινε η παγκόσμια “πρωταθλήτρια” με σχεδόν 744.000 κρούσματα.

Την τελευταία εβδομάδα η Ασία είχε λίγο πάνω από τα μισά κρούσματα Covid-19 στη Γη (52%) Όλες οι ήπειροι ανέφεραν μειώσεις σε σχέση με μια εβδομάδα πριν: Νότια Αμερική -50%, Βόρεια Αμερική -38%, Αφρική -31%, Ωκεανία -28%, Ασία -20% και Ευρώπη -9%. 

Όσον αφορά τους θανάτους, μειώσεις σε εβδομαδιαία βάση ανέφεραν η Βόρεια Αμερική (-35%), η Νότια Αμερική (-34%), η Ευρώπη (-23%) και η Ασία (-14%), ενώ αύξηση είχαν η Ωκεανία (8%) και η Αφρική (1%).

Συνολικά μέχρι σήμερα στον κόσμο έχουν διαγνωστεί σχεδόν 613,9 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού και έχουν “χρεωθεί” στην πανδημία 6,5 εκατομμύρια θάνατοι, σύμφωνα με τη διεθνή βάση δεδομένων Wordometers.info και το πρακτορείο UPI. Στην κορυφή βρίσκονται οι ΗΠΑ, με 1.076.659 θανάτους (έχουν σπάσει το όριο του ενός εκατομμυρίου) και 97,08 εκατομμύρια κρούσματα. Οι ΗΠΑ επίσης κατέχουν το παγκόσμιο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων με 909.397 στις 13 Ιανουαρίου. Η Βραζιλία είναι δεύτερη σε θανάτους (684.906) και τέταρτη σε κρούσματα (34,6 εκατομμύρια), ενώ η πολυπληθής Ινδία είναι δεύτερη σε κρούσματα (44,5 εκατομμύρια) και τρίτη σε θανάτους (528.150). Τέταρτη σε συνολικούς θανάτους είναι η Ρωσία (385.348).

Στο “μέτωπο” των εμβολίων Covid-19, εκτιμάται ότι περισσότερες από 12,6 δισεκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως μέχρι σήμερα, σε έναν πληθυσμό που αγγίζει τα 7,9 δισεκατομμύρια στη Γη. Όπως είναι αναμενόμενο, οι δύο χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, η Κίνα (1,5 δισεκατομμύριο κάτοικοι) και η Ινδία (1,4 δισ.), έχουν κάνει τα περισσότερα εμβόλια, περίπου 3,5 και 2,2 δισεκατομμύρια δόσεις αντίστοιχα. 

Με βάση τα στοιχεία του Wordometers.info, η Ελλάδα εμφανίζεται 27η στον κόσμο σε συνολικά κρούσματα (4,8 εκατομμύρια), 25η σε κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 31η σε συνολικούς θανάτους (32.757), 18η σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού και 15η σε τεστ (92,3 εκατομμύρια).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης