Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός – Σανγκάη: Το βίντεο με ηχητικά ντοκουμέντα που «καίει» τις αρχές

Κορονοϊός – Σανγκάη: Το βίντεο με ηχητικά ντοκουμέντα που «καίει» τις αρχές
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ένας διαδικτυακός “πόλεμος” έχει ξεσπάσει μεταξύ πολιτών και της κυβέρνησης της Κίνας, με αφορμή το βίντεο έξι λεπτών που περιλαμβάνει ηχητικά ντοκουμέντα για το σκληρό lockdown στη Σανγκάη, μετά τη νέα εκτόξευση κρουσμάτων κορονοϊού, και κάνει το γύρο των κινεζικών social media.   

Το βίντεο άρχισε να κυκλοφορεί ως… απάντηση στις δηλώσεις των τοπικών αρχών ότι όλα κυλούν… ομαλά και πολύ σύντομα έγινε viral. Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές ανέλαβαν… δράση, σαρώνοντας το διαδίκτυο για να το εξαφανίσουν από παντού!

Το πρώτο ηχητικό προέρχεται από τις 15 Μαρτίου, όταν είχε πραγματοποιηθεί επίσημη ενημέρωση και συνέντευξη Τύπου για τον κορονοϊό. 

“Η Σανγκάη δεν θα μπει σε lockdown. Γιατί η Σανγκάη δεν ανήκει μόνο στους πολίτες της. Η Σανγκάη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην εθνική οικονομία…”, ακούγεται. 

Ακολουθούν ενδεικτικά:

1 Απριλίου
“Σας λέω ότι τελειώνουν τα κρεβάτια. Δεν υπάρχει χώρος σε κέντρο καραντίνας, ούτε ασθενοφόρο στο 120 (αριθμός έκτακτης ανάγκης)”. Επιπλέον, γίνονται αναφορές ότι πολλά μωρά και παιδιά χωρίζονται από τους γονείς τους στο νοσοκομείο Jinshan.

2 Απριλίου
“Δεν έχουμε νερό να πιούμε. Έχει η Σανγκάη αποθέματα; Δεν έχουμε να φάμε”.

7 Απριλίου
“Αυτός είναι ο πατέρας μου. Από τις 8 το πρωί, μας στέλνουν σε δύο νοσοκομεία. Κανένα από τα δύο δεν μας δέχεται. Αυτή είναι η κατάσταση… Έχετε κι εσείς γονείς. Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε;”.

9 Απριλίου

(Από υπό κατασκευή νοσοκομείο)

“Η στέγη του κτιρίου δεν έχει χτιστεί πλήρως. Όταν ήρθα, όλοι έτρεξαν να αρπάξουν από μία κουβέρτα και ένα κρεβάτι. Αυτός ο χώρος δεν είναι έτοιμος. Μπορείτε να μου πείτε πού είναι η τουαλέτα; Δεν ξέρω. Κι εγώ σε καραντίνα είμαι. Ούτε το κρεβάτι δεν είναι έτοιμο. Ο κόσμος κοιμάται στο πάτωμα”.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις