Κόσμος

Συγκέντρωση κατά της AfD στο Βερολίνο – Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους μετά τη νίκη των ακροδεξιών

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι «φοβούνται ότι η δημοκρατία μας θα καταρρεύσει»
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Δευτέρα (7/9/26) στο Βερολίνο, μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, το σύμβολο της γερμανικής επανένωσης, ζητώντας «να σταματήσουν την AfD», μία ημέρα μετά τον θρίαμβο του ακροδεξιού κόμματος στις εκλογές της Σαξονίας – Άνχαλτ.

Γύρω στις 19.00, μία ώρα μετά την έναρξη της συγκέντρωσης κατά του AfD, η αστυνομία του Βερολίνου έκανε λόγο για 5.000 συμμετέχοντες, ωστόσο η συνδιοργανώτρια οργάνωση πολιτικής κινητοποίησης Campact σε ανακοίνωσή της υπολόγιζε τους διαδηλωτές στις 14.000.

Στις αρχές του 2025, ακριβώς πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η προοπτική μιας συμμαχίας μεταξύ της συντηρητικής δεξιάς και της ακροδεξιάς έβγαλε στους δρόμους του Βερολίνου χιλιάδες ανθρώπους, τουλάχιστον 100.000.

Η χαμηλή συμμετοχή απόψε «δεν είναι ένδειξη ότι οι άνθρωποι ξεσηκώνονται, είναι έτοιμοι να δράσουν και γνωρίζουν ότι το ρολόι δείχνει ήδη 12 παρά 5», σχολίασε μια διαδηλώτρια, η Μαρί-Τερέζ Χάτεντορφ, εκφράζοντας την απογοήτευσή της.

Όπως είπε η καθηγήτρια και εκπαιδεύτρια μη βίαιης επικοινωνίας, κατέβηκε στους δρόμους για να ασκήσει «το δικαίωμά της να διαδηλώνει» αλλά «φοβάται πραγματικά ότι, σε πέντε χρόνια, δεν θα μπορεί να το κάνει πλέον αυτό».

EPA / CLEMENS BILAN

«Ανησυχώ για τον πόσο καιρό θα μπορώ να ζήσω ακόμη σε αυτή τη χώρα, είπε η 36χρονη ακτιβίστρια της αριστεράς, εξηγώντας ότι πρόσωπα του περιβάλλοντός της έχουν ήδη αποφασίσει να φύγουν από τη χώρα επειδή «δεν αισθάνονταν ασφάλεια εδώ».

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής «στενοχώρησε» την Άλις, που διαδήλωνε μαζί με τον γιο και τον σκύλο της και η οποία τάσσεται υπέρ μιας «ανοιχτής κοινωνίας, στην οποία όλοι αισθάνονται ευπρόσδεκτοι».

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι «φοβούνται ότι η δημοκρατία μας θα καταρρεύσει», αλλά ταυτόχρονα φοβούνται και «τους περιορισμούς, τις αλλαγές που ελάχιστοι επιθυμούν, την πίεση, τον καταναγκασμό, τις υποχρεώσεις», εκτιμά η Έλεν, 68 ετών, για την οποία «όλοι αυτοί οι φόβοι εκφράστηκαν» την Κυριακή στη Σαξονία-Άνχαλτ.

Η «μετανάστευση» και η «εκπαίδευση» είναι δύο από τους κύριους φόβους, σύμφωνα με τη διαδηλώτρια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βεγγάζη και Τρίπολη απαντούν στον Τραμπ που χαρακτήρισε τη Λιβύη «σκα@@χώρα»: «Ήταν επισκέπτης του βρώμικου νησιού Έπσταϊν»
Ξέσπασαν Ντμπέιμπα και Χαφτάρ μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τους μετανάστες που πηγαίνουν στις ΗΠΑ από Λιβύη, Υεμένη, Αϊτή και Σομαλία
Τραμπ
Ο Νετανιάχου προειδοποιεί για «δεύτερο Ολοκαύτωμα» σε περίπτωση ήττας στις εκλογές: «Το μίσος για μένα είναι ασήμαντο στην υπαρξιακή απειλή»
«Μην μας δοκιμάζετε, θα υποστείτε δυσανάλογα αντίποινα», προειδοποίησε τους Ιρανούς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε περίπτωση επιθέσεων κατά την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών
Νετανιάχου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητική η ανακοίνωση της επικύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσθέτει τη ρητή αποδοκιμασία της ανακοίνωσης της επικύρωσης του μνημονίου, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
REUTERS 10
«Στα κάγκελα» η Ευρώπη: Πάνω από 1.300 συλλήψεις στη Γαλλία – Βανδαλισμοί σε Αλβανία και Ισπανία, νέα επεισόδια σε Ιταλία και Βέλγιο
Στην Γαλλία αναμένονται νέες κινητοποιήσεις στις 31 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου - Μαζικές διαδηλώσεις και επεισόδια στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Παρίσι
6