Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός – Βραζιλία: Ελλείψεις σε εξοπλισμό, απειλούνται οι φαβέλες

Κορονοϊός – Βραζιλία: Ελλείψεις σε εξοπλισμό, απειλούνται οι φαβέλες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Ο κορονοϊός έχει πλήξει σημαντικά και τη Βραζιλία, που αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό.

Η Βραζιλία αντιμετωπίζει ελλείψεις σε αναπνευστήρες, κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας, εξειδικευμένο προσωπικό και διαγνωστικά τεστ την ώρα που πλησιάζει «η πλέον οξεία φάση» της επιδημίας του κορονοϊού, προειδοποίησε το υπουργείο Υγείας.

«Οι κλίνες των νοσοκομείων και των μονάδων εντατικής θεραπείας δεν είναι σωστά δομημένες και ούτε αρκετές για την πιο οξεία φάση της επιδημίας», αναφέρει έκθεση του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας.

Εξάλλου υπάρχει «έλλειψη επαγγελματιών υγείας σωστά εκπαιδευμένων στη χρήση του εξοπλισμού αναπνευστικής υποστήριξης, στην αναπνευστική φυσιοθεραπεία και τις προηγμένες νοσηλευτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση ασθενών με σοβαρές επιπλοκές της covid-19», προσθέτει.

Η περίπτωση της Βραζιλίας: Ο ιός έφτασε στην χώρα από την πλούσια ελίτ, απειλεί όμως περισσότερο φαβέλες και ιθαγενείς.

Μέχρι οι προμήθειες των υλικών αυτών να φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα, περιλαμβανομένου του προστατευτικού εξοπλισμού για το υγειονομικό προσωπικό, οι αρχές δεν συστήνουν τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης, αντίθετα με όσα λέει ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος κάνει λόγο για «για γριπούλα».

Αυτή τη στιγμή η Βραζιλία μπορεί να διενεργεί καθημερινά ως 6.700 τεστ, αλλά θα χρειαστούν 30.000 με 50.000 κατά την οξεία περίοδο της επιδημίας, εκτιμά η έρευνα. «Θέλουμε να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό διαφορετικά από τις άλλες χώρες. Εκείνες δεν είχαν χρόνο, χρειάστηκε να αυξήσουν τις κλίνες, να αγοράσουν υλικά στην πιο δύσκολη φάση της επιδημίας», δήλωσε χθες ο Ζοάο Γκαμπάρδο εκτελεστικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας.

«Εμείς έχουμε χρόνο, έχουμε αγοράσει ένα μέρος του εξοπλισμού ατομικής προστασίας (παρόλο που ακόμη έχουμε ελλείψεις), καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των κλινών και θα τον αυξήσουμε κι άλλο», πρόσθεσε. Η Βραζιλία είναι μεταξύ των χωρών που προσπαθούν να αγοράσουν ιατρικό εξοπλισμό από την Κίνα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις