Κόσμος

Κουρτς: Πιο κοντά στην κανονικότητα τον Απρίλιο ή τον Μάιο

Αισιοδοξία ότι, ενόψει της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αυστρία, “τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα έχουμε πλησιάσει περισσότερο στην κανονικότητα”, εξέφρασε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, παρουσιάζοντας σήμερα στη Βιέννη τις αποφάσεις της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του και των Πράσινων, για παράταση μέχρι την 7η Φεβρουαρίου του τρίτου lockdown, που ισχύει στη χώρα από την 26η Δεκεμβρίου και μέχρι την 24η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θέλει να κάνει τα πρώτα βήματα ανοίγματος από τις 8 Φεβρουαρίου, έχοντας ως στόχο να προσεγγίσει μια επταήμερη επίπτωση 50 νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους – αυτή τη στιγμή είναι 130.

“Είναι δική μας ευθύνη να λαμβάνουμε τις απαραίτητες αποφάσεις, ακόμα κι αν όλοι έχουμε κουραστεί από τώρα”, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η Αυστρία βρίσκεται επί του παρόντος στην κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη – αλλά η νέα μετάλλαξη του ιού επιδεινώνει την κατάσταση.

“Είχα δηλώσει το καλοκαίρι ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αυτό είναι το καλύτερο νέο, θα συμβεί”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εκστρατεία εμβολιασμού που έχει ξεκινήσει, “τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Μάιο θα πλησιάσουμε πολύ περισσότερο την κανονικότητα, ωστόσο περαιτέρω ανοίγματα αυτή την στιγμή θα ήταν ανεύθυνα”.

Το λιανεμπόριο, οι υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με το σώμα και τα μουσεία αναμένεται να ανοίξουν από τις 8 Φεβρουαρίου, κάτω από αυστηρότερους κανονισμούς, δεν υπάρχει υποχρέωση τηλεργασίας αλλά αυτή συνίσταται, ενώ, οι προστατευτικές μάσκες FFP2 που θα είναι πλέον υποχρεωτικές στο λιανεμπόριο και στα δημόσια μέσα συγκοινωνίας, θα προσφέρονται στο λιανεμπόριο σε τιμή κόστους.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας Χάιντς Φάσμαν για άνοιγμά τους από τις 25 Ιανουαρίου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και θα υπάρχει η διδασκαλία εξ αποστάσεως, τουλάχιστον έως το τέλος των διακοπών εξαμήνου, για να ανοίξουν στις 8 Φεβρουαρίου στη Βιέννη και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, ενώ στα υπόλοιπα επτά ομόσπονδα κρατίδια η λειτουργία με φυσική παρουσία θα ξεκινήσει από τις 15 Φεβρουαρίου.

Η εστίαση, τα ξενοδοχεία και οι εκδηλώσεις θα πρέπει ακόμη να περιμένουν και για τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να υπάρξει αξιολόγηση της κατάστασης για το κατά πόσον θα είναι δυνατή η έναρξη λειτουργίας τους από τον Μάρτιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τον εκλογικό χάρτη της Λουιζιάνα, «χτύπημα στη φυλετική ισότητα»
«Ένας νόμος γραμμένος με το αίμα, τον ιδρώτα και τις θυσίες των Αμερικανών για να εμποδίσουν τις φυλετικές διακρίσεις, για άλλη μια φορά αποδυναμώνεται», ανέφερε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ
Το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον
Στα 119,71 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2022, εκτοξεύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη, ότι σκοπεύει να διατηρήσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν μέχρι το καθεστώς να πει «ναι» σε μία συμφωνία που θα απαντά στις ανησυχίες των ΗΠΑ
The Rishiri Galaxy, an oil and chemical tanker sailing under the flag of Panama, is docked at the Texas City docks next to the Marathon Galveston Bay Refinery shortly after U.S. President Donald Trump announced a 60-day waiver of the Jones Act shipping law, in Texas City, Texas, U.S. March 18, 2026. REUTERS/Antranik Tavitian