Κουρτς: «Προαιρετικά τα μαζικά τεστ κορονοϊού μετά τη λήξη του δεύτερου lockdown στην Αυστρία»

Διευκρινίσεις σχετικά με τα μαζικά τεστ κορονοϊού στην Αυστρία έδωσε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Τα προγραμματιζόμενα στην Αυστρία μαζικά τεστ κορονοϊού μετά την λήξη του δεύτερου lockdown, που θα ισχύσει από αύριο, Τρίτη, και μέχρι την 6η Δεκεμβρίου, θα διενεργούνται προαιρετικά και θα συνιστούν μία προσφορά σε όσους αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των ακριβών τεστ PCR, τόνισε το μεσημέρι ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ίγκορ Μάτοβιτς.

Ο καγκελάριος ανέφερε πως πιστεύει ότι πολλοί άνθρωποι θα κάνουν χρήση της προσφοράς για να διασφαλίσουν ότι δεν θα μολύνουν τα μέλη της οικογένειας κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και διευκρίνισε ότι το μέτρο παρέχει μόνο μία στιγμιαία εικόνα, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι εκείνη τη στιγμή μπορεί κανείς και βλέπει ακριβώς ποιος έχει μολυνθεί και αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον του.

Ο ίδιος ανακοίνωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το τέλος της εβδομάδας, σημειώνοντας ότι θα τα τεστ θα εστιαστούν αρχικά σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι εκπαιδευτικοί, αλλά στόχος είναι να διενεργηθούν στη συνέχεια τεστ σε ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού και αυτός ο σχεδιασμός έχει συντονιστεί με τα υπουργεία Υγείας και ‘Αμυνας.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προαναγγείλει χθες, Κυριακή, την διενέργεια μαζικών τεστ κατά το πρότυπο της Σλοβακίας, “όπου με τον τρόπο αυτό μπόρεσαν να ανακαλυφθούν και να απομονωθούν πολλοί ασυμπτωματικά μολυσμένοι”, και πρόθεση είναι “να χρησιμοποιηθεί ακόμη μία φορά επίσης πριν από τα Χριστούγεννα το εργαλείο των μαζικών τεστ” ενώ τα αντίστοιχα βήματα για την επιμελητεία θα προετοιμαστούν μαζί με τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια.

Στη Σλοβακία, με την διενέργεια μαζικών τεστ, βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια στάλθηκαν σε καραντίνα για να αποτραπεί η μόλυνση άλλων και, σήμερα, η Σλοβακία έχει τη χαμηλότερη επίπτωση επτά ημερών στην Κεντρική Ευρώπη, επισήμανε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Νωρίτερα σήμερα, ο προερχόμενος από το συγκυβερνών στην Αυστρία κόμμα των Πράσινων υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ είχε ζητήσει τα προαναγγελθέντα μαζικά τεστ να είναι προαιρετικά, ενώ διευκρίνιζε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν θα διενεργηθούν σε όλη την αυστριακή επικράτεια, όπως συνέβη στη Σλοβακία, ή θα αφορούν συγκεκριμένες ομάδες ή περιοχές.

Για τον υπουργό Υγείας είναι σαφές ότι μετά το lockdown θα πρέπει να επεκταθούν τα προγράμματα προστασίας για τους ηλικιωμένους και η ανίχνευση επαφών και επιπλέον θα επεκταθεί ο τακτικός έλεγχος ορισμένων ομάδων προσώπων.

Προς τούτο διεξάγεται διάλογος με επιστήμονες και εξάλλου δεν επαρκούν τα συμπεράσματα από στιγμιαία τεστ, αλλά χρειάζονται πολλές επαναλήψεις, επισήμανε ο ίδιος.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Μέρκελ: Παράταση του lockdown στη Γερμανία ως τον Γενάρη με… μικρό Χριστουγεννιάτικο διάλειμμα

Μέρκελ: Παράταση του lockdown στη Γερμανία ως τον Γενάρη με… μικρό Χριστουγεννιάτικο διάλειμμα

Την συνέχεια του «μερικού lockdown» στην Γερμανία μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, με κάποια χαλάρωση για την περίοδο των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε πριν από λίγο η Καγκελάριος ... Διαβάστε περισσότερα
Ντιέγκο Μαραντόνα: “Έφυγε” αλλά θα μείνει αθάνατος ο αιρετικός “ιεροκήρυκας” της μπάλας

Ντιέγκο Μαραντόνα: “Έφυγε” αλλά θα μείνει αθάνατος ο αιρετικός “ιεροκήρυκας” της μπάλας

Μια πολύ δύσκολη στιγμή για όποιον αγαπάει αυτό το… στρογγυλό πετσί! Μια ποδοσφαιρική καψούρα, ένας «ιεροκήρυκας» του αθλήματος, δεν είναι πια κοντά μας. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα πέθανε. Δείτε video και φωτογραφίες από την πολυτάραχη καριέρα του.
Ελβετία: Ιστορικός ιατρικής επικρίνει την πολιτική για τον κορονοϊό ως ευγονική

Ελβετία: Ιστορικός ιατρικής επικρίνει την πολιτική για τον κορονοϊό ως ευγονική

Ο ιστορικός Ιατρικής Φλουρίν Κοντρό, από την Ελβετία, επικρίνει την χαλαρή πολιτική αντιμετώπισης του κορονοϊού της χώρας του. «Σήμερα αποδεχόμαστε απλώς ότι ένα μέρος των ... Διαβάστε περισσότερα
Μελέτες αντισωμάτων… υποεκτιμούν τις λοιμώξεις από κορονοϊό

Μελέτες αντισωμάτων… υποεκτιμούν τις λοιμώξεις από κορονοϊό

Οι μελέτες που βασίζονται στην ανίχνευση αντισωμάτων στο αίμα για να υπολογίσουν το ποσοστό ενός πληθυσμού που μολύνθηκε από τον κορονοϊό δείχνουν αναμφίβολα στοιχεία μικρότερα ... Διαβάστε περισσότερα
Αυστρία: Πριν από ακριβώς 75 χρόνια με τις πρώτες μεταπολεμικά εκλογές ξεκινούσε σιγά-σιγά η “κανονικότητα”

Αυστρία: Πριν από ακριβώς 75 χρόνια με τις πρώτες μεταπολεμικά εκλογές ξεκινούσε σιγά-σιγά η “κανονικότητα”

Στις 25 Νοεμβρίου 1945, πριν από 75 χρόνια, σε μία ερειπωμένη χώρα, διεξάγονταν οι πρώτες, μεταπολεμικά, εθνικές εκλογές στην Αυστρία, ταυτόχρονα με τις, επίσης για ... Διαβάστε περισσότερα