Σάββατο, 18 Μαΐ
23oC Αθήνα

Κούβα: Ελπίζει να λυθεί το πρόβλημα με τις διακοπές ρεύματος «ως τα τέλη της χρονιάς»

Κούβα: Ελπίζει να λυθεί το πρόβλημα με τις διακοπές ρεύματος «ως τα τέλη της χρονιάς»

Η κυβέρνηση της Κούβας ελπίζει να έχει τερματίσει ή τουλάχιστον ελαχιστοποιήσει «ως τα τέλη της χρονιάς», το πρόβλημα με τις διακοπές ρεύματος, όπως ανακοίνωσε χθες (30.08.2022), ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

Από τον Μάιο, η Κούβα είναι αντιμέτωπη με δυσκολίες στον εφοδιασμό και οι διακοπές του ρεύματος είναι καθημερινές.

«Πριν από τα τέλη της χρονιάς, θα πρέπει να έχουμε τερματίσει τα blackout ή να τα έχουμε μειώσει», είπε ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, που έχει επισκεφθεί αρκετούς θερμοηλεκτρικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που βρίσκονται το τρέχον διάστημα σε φάση επισκευών.

Ο κουβανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα αναζητήσει κεφάλαια για τη συντήρηση των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών και την προώθηση της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση.

Οι συνεχείς διακοπές του ρεύματος προκάλεσαν απόγνωση στον πληθυσμό αυτό το καλοκαίρι και αρκετοί κάτοικοι δεν δίστασαν να βγουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.

Τέτοιες εκδηλώσεις δυσαρέσκειας είναι πολύ σπάνιες στην Κούβα, ακόμη περισσότερο μετά τις κινητοποιήσεις της 11ης και τς 12ης Ιουλίου 2021, όταν χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα όπως «πεινάμε», ή «ελευθερία».

Σχεδόν 500 άνθρωποι από τους 700 που αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις έχουν ήδη καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, ορισμένοι ακόμη και να εκτίσουν 25 χρόνια κάθειρξη, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Cubalex, με έδρα το Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις