Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κρεμλίνο: Υποστηρίζει ότι στόχος του είναι η προστασία του Ντονμπάς, αλλά δεν πείθει ούτε τους «δικούς του»

Κρεμλίνο: Υποστηρίζει ότι στόχος του είναι η προστασία του Ντονμπάς, αλλά δεν πείθει ούτε τους «δικούς του»

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι στόχος αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» – δηλαδή του πολέμου στην Ουκρανία – είναι η προστασία του πληθυσμού στο Ντονμπάς, αλλά μάλλον θα πρέπει να πείσει τον «δικό της» πρόεδρο της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», που έχει…άλλες βλέψεις.

Ειδικότερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στόχος της «επιχείρησης» στην Ουκρανία παραμένει η προστασία του πληθυσμού στην ανατολική περιοχή της χώρας, δηλαδή στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που συγκροτούν το Ντονμπάς.

Όμως ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών και πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», ο Ντενίς Πουσίλιν δήλωνε επίσης σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει τη στρατιωτική της επίθεση για να «απελευθερώσει» όλη την Ουκρανία και να καταλάβει το Κίεβο.

«Θα πω ότι (πρέπει) να απελευθερώσουμε όλη την Ουκρανία, και φυσικά τη ρωσική πόλη του Κιέβου και τη δυτική Ουκρανία», δήλωσε ο Πουσίλιν, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

«Αυτό θα επέτρεπε να μην μεταθέσουμε αυτή τη βαριά ευθύνη στην επόμενη γενιά», πρόσθεσε.

Ξεκινώντας στις 24 Φεβρουαρίου την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία επιχείρησε αρχικά να κατακτήσει το Κίεβο, αλλά η αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις ανάγκασε τις ρωσικές δυνάμεις να υποχωρήσουν.

Έκτοτε, η Μόσχα έχει εστιάσει την επίθεσή της στην ανατολική Ουκρανία στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών εδαφών, των «Λαίκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ο Πούτιν αρνείται επίσης την ύπαρξη ενός ουκρανικού έθνους και λαού, πιστεύοντας ότι ιστορικά Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ένα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις