Κόσμος

Κροατία: Ξεκινά και επίσημα τις διαδικασίες για ένταξη στην ευρωζώνη

Η Κροατία υπέβαλλε επίσημα αίτημα να ενταχθεί στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM-2), μια πρώτη φάση στην πορεία για να υιοθετήσει το ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος του eurogroup, Μάριο Σεντένο, ενώ οι δεσμεύεις που ανέλαβε να υλοποιήσει η Κροατία στην επιστολή της χαιρετίστηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης.

Μάλιστα σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κροατία θα μπορούσε να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2023, το νωρίτερο.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η απόφαση του Ζάγκρεμπ συνιστά “ψήφο εμπιστοσύνης για το ευρώ”.

Η Κροατία δεσμεύεται μεταξύ άλλων όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ να προετοιμάσει το έδαφος ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει την τραπεζική εποπτεία της. Σκοπεύει επίσης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και να καταστήσει τη δημόσια διοίκηση περισσότερο αποτελεσματική και λιγότερο κοστοβόρα.

Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθούν την εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έναν χρόνο. Αμέσως μετά η Κροατία θα ενταχθεί στον ERM-2, όπου θα παραμείνει για τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να μπορέσει να ξεκινήσει την πρακτική προετοιμασία της για την ένταξη στην ευρωζώνη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Κάρολος και η Καμίλα στο Βρετανικό Μουσείο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
Η Βρετανία τιμά τη μνήμη και την κληρονομιά της Ελισάβετ Β', ενώ παράλληλα σχεδιάζει τη δημιουργία ενός εμβληματικού μνημείου στο κέντρο του Λονδίνου, για τη διαχρονική παρουσία και προσφορά της στη χώρα
Η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ και ο νυν βασιλιάς Κάρολος
Το Ισραήλ αμφιβάλλει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν – Έχει ήδη εγκρίνει νέα σχέδια επίθεσης
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την επανέναρξη του πολέμου από τότε που ξεκίνησε η εκεχειρία, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ασκήσεων με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών και ιπτάμενων τάνκερ σε όλη τη Μέση Ανατολή
Αεροσκάφος