Κόσμος

Λευκορωσία: Αγνοείται δημοσιογράφος μετά από έρευνα των αρχών στο σπίτι της

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η διευθύντρια σύνταξης ενός ανεξάρτητου ειδησεογραφικού οργανισμού της Λευκορωσίας αγνοείται αφότου η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι της κατά την διάρκεια της νύχτας, καθώς οι αρχές συνεχίζουν την καταστολή των διαφωνούντων. Αυτό υποστηρίζει η δημοσιογραφική ένωση της χώρας, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι τουλάχιστον 30 συνάδελφοι τους βρίσκονται στη φυλακή. 

Το διαδικτυακό πρακτορείο ειδήσεων BelaPAN δεν έχει μπορέσει να έρθει σε επαφή με την Ιρίνα Λεβσίνια ή με έναν από τους ρεπόρτερ της, τον Ζαχάρ Σκέρμπακ, ανέφερε η ένωση. Το σπίτι του Σκέρμπακ όπως και εκείνο ενός τρίτου ρεπόρτερ του BelaPAN ερευνήθηκαν επίσης, ανέφερε.

Λευκορώσοι αξιωματούχοι ασφαλείας δεν ήταν διαθέσιμοι για σχόλια και το Reuters δεν ήταν σε θέση προσώρας να μιλήσει με το BelaPAN.

Οι αρχές έχουν εξαπολύσει εκστρατεία καταστολής εναντίον μη κρατικών μέσων ενημέρωσης, οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ηγετών των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο από τον περασμένο Αύγουστο, όταν επανεξελέγη σε μια ψηφοφορία η οποία σύμφωνα με αντιπολιτευόμενους και διεθνείς παρατηρητές ήταν νοθευμένη.

Στη φυλακή τουλάχιστον 30 δημοσιογράφοι

Σύμφωνα με την ένωση δημοσιογράφων, τουλάχιστον 30 Λευκορώσοι δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή και η αστυνομία διεξάγει περίπου 50 ξεχωριστές ποινικές έρευνες εναντίον μελών των μέσων ενημέρωσης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ενέτειναν την καταστολή τις τελευταίες εβδομάδες με την αστυνομία να πραγματοποιεί σειρά εφόδων τον Ιούλιο εναντίον ακτιβιστών, δημοσιογράφων και ΜΚΟ, κατηγορώντας τους ότι οργανώνουν ταραχές και διαδηλώσεις.

Αυτόν τον μήνα η Λευκορωσίδα σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα αναγκάστηκε να διαφύγει ενώ αγωνιζόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες έπειτα από μια διαφωνία με τους προπονητές της για μια εντολή η οποία όπως υποστήριξε προερχόταν “άνωθεν” προκειμένου να επιστρέψει στην πατρίδα της από το Τόκιο, προκαλώντας μπαράζ νέων δυτικών κυρώσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Όλοι επωφελούνται» από την επιστροφή μου στην εξουσία λέει ο Τραμπ που κέρδισε 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια από κρυπτονομίσματα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πρώην επιχειρηματίας των ακινήτων, κατηγορείται συχνά για συγκρούσεις συμφερόντων, ιδίως επειδή επένδυσε στα ψηφιακά νομίσματα
REUTERS
Ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή στην Ιζαμπέλ Ατζανί - Κρίθηκε ένοχη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα
Η 71χρονη ηθοποιός, δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ κρίθηκε ένοχη για εικονική δήλωση κατοικίας στην Πορτογαλία το 2016 και το 2017, για απόκρυψη ενός δανείου το 2013 και για μεταφορά ενός ποσού στις ΗΠΑ το 2014
Ιζαμπέλ Ατζανί
Αμβέρσα: Από το ισόγειο ξεκίνησε η φωτιά στην πολυκατοικία που στοίχισε τη ζωή σε 6 ανθρώπους – Ερευνάται τεχνική βλάβη
Διασώστες κατεβάζουν με σχοινιά τους ενοίκους - Πάνω από 200 άνθρωποι στο κτίριο - «Κλειστήκαμε στο διαμέρισμα και περιμέναμε στο μπαλκόνι» λέει ένοικος
Αμβέρσα