Κόσμος

Λίμπερμαν: Το Ισραήλ θα χτυπήσει την Τεχεράνη, αν το Ιράν επιτεθεί στο Τελ Αβίβ

Το Ισραήλ θα ανταποδώσει ενδεχόμενη ιρανική επίθεση στο Τελ Αβίβ πλήττοντας την Τεχεράνη, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, καθώς οι δύο «προαιώνιοι» εχθροί αντιπαρατίθενται για τη Συρία.

Τα σχόλια του Άβιγκντορ Λίμπερμαν είναι μια ασυνήθιστα ρητή ισραηλινή απειλή για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εντός της ιρανικής επικράτειας και ακολουθούν αντιπαραθέσεις που δεν έχουν προηγούμενο μεταξύ των δυνάμεων των δύο χωρών στον εμφύλιο πόλεμο που σπαράσσει τη Συρία.

«Το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο… αλλά αν το Ιράν επιτεθεί στο Τελ Αβίβ, θα χτυπήσουμε την Τεχεράνη», δήλωσε ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν στον αραβόφωνο, σαουδαραβικής ιδιοκτησίας ειδησεογραφικό ιστότοπο Elaph, που έχει έδρα του το Λονδίνο.

Το παραλιακό Τελ Αβίβ είναι η εμπορική πρωτεύουσα του Ισραήλ και έδρα του γενικού επιτελείου στρατού. Το Ιράν, που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, απειλεί συχνά ότι θα πλήξει το Τελ Αβίβ.

Μια ισραηλινο-ιρανική αντιπαράθεση διαγράφεται από τις 10 Φεβρουαρίου, όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από συριακή βάση εισέδυσε στον εναέριο χώρο του. Το Ισραήλ ανατίναξε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και εξαπέλυσε επιδρομή εναντίον της συριακής αεράμυνας κατά την οποία ένα από τα ισραηλινά F-16 καταρρίφθηκε.

Στις 9 Απριλίου, επτά μέλη του σώματος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν από αεροπορικά πλήγματα σε μια συριακή βάση. Η Τεχεράνη επέρριψε στο Ισραήλ την ευθύνη για την επίθεση και υποσχέθηκε ότι θα ανταποδώσει χωρίς να διευκρινίζει το περιεχόμενο των αντιποίνων, και το Ισραήλ απάντησε απειλώντας από την πλευρά του να διευρύνει τις επιθέσεις σε ιρανικές στρατιωτικές θέσεις στη Συρία.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως οι αεροπορικές επιδρομές τους έχουν σκοπό να εμποδίσουν την εδραίωση της ιρανικής φρουράς στη Συρία, όπου μάχεται στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και τη σύνδεσή της με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο ώστε να δημιουργήσουν ένα ευρύ μέτωπο εναντίον του.

«Κάθε προχωρημένο φυλάκιο στο οποίο βλέπουμε να τοποθετείται στρατιωτικά το Ιράν στη Συρία, θα το καταστρέφουμε, και δεν θα το επιτρέψουμε αυτό με όποιο τίμημα», δήλωσε ο Λίμπερμαν στον Elaph.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Μάντελσον παραιτείται από τον τίτλο του λόρδου μετά την αποκάλυψη για τις επαφές του με τον Επστάιν
«Ο γραμματέας της Βουλής έλαβε μήνυμα από τον Λόρδο Μάντελσον, για την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το αξίωμά του στη Βουλή, παραίτηση με ισχύ από τις 4 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο πρόεδρος της βρετανικής Άνω Βουλής
Ο Πίτερ Μάντελσον, πρώην πρέσβης της Βρετανίας στις ΗΠΑ