Κόσμος

Λιτότητα για πρώτη φορά στο δημόσιο και στην Βρετανία

Και η Βρετανία μπαίνει πλέον στην τροχιά των περικοπών στο δημόσιο τομέα αφού βρίσκεται και αυτή σε δύσκολη θέση. Για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια εφαρμόζονται σκληρά μέτρα λιτότητας.

Άμεσες περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων λιρών ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Συνασπισμού στη Βρετανία, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος της χώρας που έχει διαμορφωθεί στα 156 δισεκατομμύρια λίρες, κοντά στο 11% του ΑΕΠ.

Τα μέτρα προβλέπουν μείωση των δαπανών των υπουργείων για συμβούλους, διαφημίσεις, ταξίδια, έξοδα συντήρησης κυβερνητικών κτιρίων και προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά 3 δισεκατομμύρια λίρες. Οι μεγαλύτερες περικοπές θα γίνουν στο υπουργείο Επιχειρήσεων, του οποίου ο προϋπολογισμός για φέτος μειώνεται κατά 826 εκατομμύρια λίρες.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι ‘παγώνουν’ οι προσλήψεις στη δημόσια διοίκηση, μέτρο που θα εξοικονομήσει 163 εκατομμύρια λίρες. Εξάλλου περικόπτεται κατά περισσότερο από 500 εκατομμύρια λίρες ο συνολικός προϋπολογισμός για τις ημικρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς που υπάγονται σε διάφορα υπουργεία.

Ακόμη επιβεβαιώθηκε η μείωση των υπουργικών μισθών κατά 5% από φέτος και το ‘πάγωμά’ τους για το υπόλοιπο της πενταετούς θητείας του κυβερνητικού συνασπισμού. Επίσης προβλέπεται η κατάργηση των υπουργικών αυτοκινήτων, καθώς τα μέλη της κυβέρνησης θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο και οδηγό μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις. 

Επίσης γίνεται σύσταση να αποφεύγονται τα εισιτήρια πρώτης θέσης στα τρένα από όλους τους λειτουργούς του δημοσίου. Ορισμένες από τις κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν την επιλογή να μεταφέρουν ορισμένες από τις περικοπές στις δαπάνες τους στο επόμενο οικονομικό έτος.

Δε θα υπάρξουν περικοπές στη χρηματοδότηση των σχολείων, στα προγράμματα προσχολικής ανάπτυξης και στην ενίσχυση εφήβων που αναζητούν εργασία. Καταργείται ωστόσο το πρόγραμμα αποταμίευσης για παιδιά το οποίο προέβλεπε οικονομική ενίσχυση και από το κράτος. Εκτιμάται ότι η κατάργηση του προγράμματος θα εξοικονομήσει 520 εκατομμύρια λίρες.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Ντέιβιντ Λόους, που παρουσίασε τα μέτρα επανέλαβε ότι τα χρόνια της αφθονίας στο δημόσιο τομέα τελείωσαν, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν τόνισε ότι κορυφαία προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη βρετανική οικονομία μέσω της άμεσης μείωσης του ελλείμματος. «Κληρονομήσαμε ένα οικονομικό χάλι», ανέφερε ο κ. Όσμπορν.

Οι περικοπές βασίστηκαν σε τρεις αρχές, πρόσθεσε ο υπουργός. Πρώτον, την ανάγκη επείγουσας δράσης, που συμμερίζεται και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας. «Η Βρετανία πρωτοστατεί πλέον στην Ευρώπη στο αίτημα για δημοσιονομική πειθαρχία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Όσμπορν. Η δεύτερη αρχή είναι ότι όλοι οι Βρετανοί πρέπει να συνεισφέρουν και τέλος ότι οι περικοπές γίνονται με συγκεκριμένο σκοπό, δηλαδή την αποφυγή φόρων όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που πρότειναν οι Εργατικοί, την ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών και την τόνωση της οικονομίας 

Η Βρετανία οφείλει να δράσει πάραυτα για να μειώσει το ιστορικής διαστάσεως δημόσιο έλλειμμά της εξαιτίας του εύρους της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλέγκ.
 
«Δεν πιστεύω πως προβλέψαμε πως και πόσο γρήγορα επιδεινώθηκαν οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη και η ανάγκη να δείξουμε πως θα πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό έξαφνα έγινε ακόμη μεγαλύτερη», τόνισε ο Κλεγκ στην τηλεόραση του BBC αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν.
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Σάλος στο Fox News για τις δηλώσεις κατά των αστέγων – Ο Μπράιαν Κίλμιντ ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιό του
Ο Μπράιαν Κίλμιντ σόκαρε σε ζωντανή μετάδοση προτείνοντας να χορηγούνται θανατηφόρες ενέσεις σε άστεγους που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές – Μπροστά στην κατακραυγή, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη
Ο Μπράιαν Κίλμιντ
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιεί την Ευρώπη: «Η Ρωσία θα κινηθεί κατά των κρατών που θα κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία της»
Η Ρωσία δηλώνει ότι η όποια κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων ισοδυναμεί με κλοπή και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα ομόλογα και τα νομίσματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης
Ντμίτρι Μεντβέντεφ 3
Οι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες του φετινού καλοκαιριού κόστισαν στην Ευρώπη 43 δισεκατομμύρια ευρώ
Εκτιμάται ότι μέχρι το 2029, τα κόστη που προκλήθηκαν από τις καταστροφές του καλοκαιριού του 2025 θα μπορούσαν να φθάσουν τα 126 δισεκατομμύρια ευρώ - Σε δυσκολότερη θέση Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo