Κόσμος

Λίβανος: Οι ΗΠΑ ζητούν να σχηματιστεί «επειγόντως» μια «αποτελεσματική» κυβέρνηση

Θέση για τα πολιτικά τεκταινόμενα στον Λίβανο πήραν οι ΗΠΑ. Ο Μάικ Πομπέο ζητά να σχηματιστεί επειγόντως μια αποτελεσματική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προέτρεψε την πολιτική ηγεσία του Λιβάνου να αναλάβει πρωτοβουλία για να σχηματιστεί «επειγόντως» μια νέα, «αποτελεσματική» κυβέρνηση, η οποία θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των πολιτών της χώρας της Μέσης Ανατολής, μερικές ώρες μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι και της κυβέρνησής του, εν μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον των ελίτ που παρέλυσαν κάθε δραστηριότητα για 13 ημέρες.

Η Ουάσινγκτον «καλεί τους λιβανέζους πολιτικούς ηγέτες να διευκολύνουν, επειγόντως, τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», αναφέρει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, προσθέτοντας ότι οι «οι ειρηνικές διαδηλώσεις και οι εκδηλώσεις εθνικής ενότητας τις τελευταίες 13 ημέρες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα», που είναι ότι «ο λαός του Λιβάνου θέλει μια αποτελεσματική κυβέρνηση, οικονομικές μεταρρυθμίσεις και το τέλος της ενδημικής διαφθοράς». Ακόμη, ο αμερικανός ΥΠΕΞ τονίζει πως «πρέπει να σταματήσει κάθε βίαιη ή προκλητική ενέργεια».

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του χθες Τρίτη ο Σάαντ Χαρίρι, γιος του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού Ράφικ Χαρίρι, εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο ανταποκρίθηκε «στη βούληση πολλών Λιβανέζων που κατέβηκαν στον δρόμο για να απαιτήσουν αλλαγή».

Η παραίτηση της κυβέρνησης σήμανε την έναρξη νέας περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας στον Λίβανο. Ο Χαρίρι σχημάτισε την κυβέρνησή του μόλις τον Ιανουάριο, έπειτα από οκτώ μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των αμέτρητων συνιστωσών της πολιτικής και θρησκευτικής σκηνής της χώρας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ σε Νετανιάχου: «Αφοπλισμός της Χαμάς και να ξεκινήσει σύντομα η δεύτερη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα»
«Επίκειται απονομή χάριτος στον Νετανιάχου, μίλησα με τον Χέρτζογκ» λέει ο Τραμπ – «Δεν έχω μιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο» τον διαψεύδει ο Ισραηλινός πρόεδρος
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά την άφιξή τους για συναντήσεις στο Mar-a-Lago στο Παλμ Μπιτς