Κόσμος

Λόκερμπι και BP απασχόλησαν Ομπάμα-Κάμερον

Μπαράκ Ομπάμα και Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκαν στο Λευκό Οίκο, με τα θέμα της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού και της απελευθέρωσης του βομβιστή του Λόκερμπι να κυριαρχούν στην ατζέντα τους.

Ήταν η πρώτη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Βρετανό πρωθυπουργό από την ημέρα ανάληψη των καθηκόντων του Ντέιβιντ Κάμερον. Οι δυο ηγέτες, στην κοινή συνέντευξη που παρέθεσαν μετά τη συζήτησή τους στο Οβάλ γραφείο, καταδίκασαν την αποφυλάκιση του Αλί αλ Μαγκράχι, γνωστού και ως βομβιστής του Λόκερμπι.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, που έχει δηλώσει την αντίθεσή του με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, τόνισε πως έχει ζητήσει την επανεξέταση των κυβερνητικών εγγράφων σχετικά με την υπόθεση, για να δει αν χρειάζεται να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερα, είπε όμως ότι δεν θέλει να γίνει βρετανική έρευνα.

“Θα επανέλθουμε σε αυτές τις πληροφορίες και θα δούμε αν περισσότερα πρέπει να δημοσιευτούν”, είπε. Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πεπεισμένος πως η βρετανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί για να επιβεβαιώσει ότι όλα τα πραγματικά περιστατικά για την απελευθέρωση έχουν γίνει γνωστά.

Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και η ΒΡ, στο επίκεντρο τους τελευταίους μήνες για την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας. Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε πως κυβέρνησή του θα συμμετάσχει εποικοδομητικά σε ακροάσεις του Κογκρέσου των ΗΠΑ σχετικά με τον οποιονδήποτε ρόλο της BP στην απελευθέρωση του βομβιστή του Λόκερμπι.

Επεσήμανε δε, ότι κατανοεί την οργή των ΗΠΑ για καταστροφή της πλατφόρμας, πρόσθεσε όμως ότι είναι σημαντικό τόσο για την αμερικανική όσο και για την βρετανική οικονομία να παραμείνει σταθερή και ισχυρή η BP.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Ιράν, καλώντας την Τεχεράνη να κατανοήσει ότι επιλέγοντας να περιφρονεί τις πιέσεις που ασκούνται από τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό του πρόγραμμα, θα οδηγήσει τη χώρα σε περισσότερη απομόνωση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Πατριάρχης Ιεροσολύμων συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη: Γάζα και Άγιοι Τόποι στο επίκεντρο
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «γενοκτόνο» τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και δήλωσε πως είναι απαράδεκτες οι ενέργειες του Ισραήλ που στοχεύουν να βλάψουν το ιστορικό της καθεστώς και την ιερότητα της Ιερουσαλήμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων 3
Politico: Γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σκοπεύει να τερματίσει τον πόλεμο – Η υπόσχεση για νίκη και η πεποίθηση πως θα «γλιτώσει»
«Έχει την επιθυμία να καταστρέψει το ΝΑΤΟ, να δείξει πως είναι άχρηστο. Απέδειξε πως μπορεί να επιτεθεί στις χώρες του ΝΑΤΟ και ότι αυτές δεν διαθέτουν αμυντικά συστήματα»
Βλαντιμίρ Πούτιν 8
Ο πατέρας του δράστη αναγνώρισε τον γιο του στα βίντεο δολοφονίας του Τσάρλι Κερκ - «Συγκατοικούσε με τρανς άτομο»
Τα αποτυπώματα που άφησε στην ταράτσα ο δράστης και οδήγησαν στην ταυτοποίησή του και το θάρρος του πατέρα να δώσει στις αρχές το παιδί του - Αντιμέτωπος με θανατική ποινή ο 22χρονος δολοφόνος
Ύποπτος για τη δολοφονία του Τσάρλι Κιρτ
6
Ζελένσκι για drones σε Πολωνία και Ρουμανία: «Η Ρωσία επεκτείνει τον πόλεμο, μην περιμένετε βαλλιστικούς πυραύλους για να πάρετε αποφάσεις»
Το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου προς ΝΑΤΟ, Ευρώπη, G7 και G20 - «Γνώριζαν που πετούσαν τα drones τους», είπε τονίζοντας πως δεν ήταν τυχαία περιστατικά
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 8