Κόσμος

Μακρόν: Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ανοίξουν νέους δρόμους συνεργασίας απέναντι στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις

Ο Γάλλος Πρόεδρος έθεσε τους τομείς στους οποίους πρέπει οι δύο πλευρές να ενδυναμώσουν την στρατηγική συνεργασία τους
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας έστειλε σήμερα (08.07.2025) ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν κατά την άφιξή του στην Βρετανία για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στρατηγικοί εταίροι, σύμμαχοι αλλά και φίλοι».

Ο Μακρόν πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλουν «να ανοίξουν νέους δρόμους συνεργασίας» απέναντι στις παγκόσμιες «μεγάλες προκλήσεις».

«Είναι μία σημαντική στιγμή για τις χώρες μας, είναι επίσης μία σημαντική στιγμή για την Ευρώπη μας» είπε ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτηριστικά.

«Θα προσεγγίσουμε από κοινού τα μεγάλα προβλήματα: ασφάλεια, άμυνα, πυρηνική ενέργεια, διάστημα, καινοτομία, τεχνητή νοημοσύνη, μετανάστευση, πολιτισμός. Πολλοί τομείς στους οποίους θέλουμε να αναλάβουμε κοινή δράση, να εμβαθύνουμε κατά χειροπιαστό, αποτελεσματικό και μόνιμο τρόπο την συνεργασία μας», ανέφερε σε ανάρτηση ο Μακρόν.

 

«Η εκπεφρασμένη από το Ηνωμένο Βασίλειο βούληση προσέγγισης στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί ισχυρή ένδειξη που χαιρετίζω. Μας δεσμεύει συλλογικά για να ανοίξουμε νέους δρόμους συνεργασίας με σεβασμό των εκατέρωθεν συμφερόντων».

Ο Εμανουέλ Μακρόν έφθασε στο Ηνωμένο Βασίλειο συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μπριζίτ. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ευρωπαίου ηγέτη μετά το Brexit.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ υποδέχθηκαν το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας κατά την έξοδο από το αεροπλάνο.

Το ζεύγος θα γίνει στην συνέχεια δεκτό στο κάστρο του Ουίνδσορ από τον βασιλιά Κάρολο και την βασίλισσα Καμίλα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Axios: «Ρήξη» Νετανιάχου και Τραμπ για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ιράν – «Ο Μπίμπι είχε πάρει φωτιά»
Οι δύο ηγέτες διαφωνούσαν σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν το Ιράν στο μέλλον - Ο Νετανιάχου «θα κάνει ό,τι θέλω εγώ » σχετικά με το Ιράν, αλλά «έχουμε καλές σχέσεις» είπε ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Τραμπ για διμερείς σχέσεις, περιφερειακές εξελίξεις και προετοιμασία της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα
Κατά την τηλεφωνική συνομιλία, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε επίσης συλλυπητήρια στον Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση που σημειώθηκε σε τζαμί στο πόλη Σαν Ντιέγκο
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και ο Τούρκος προέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν