Κόσμος

Μακρόν για τη Μέση Ανατολή: Δε συμμετείχαμε σε καμία επιχείρηση του Ισραήλ – Δε μπορεί ο Πούτιν να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο

«Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία, μπορεί να είναι μεσολαβητής με οποιονδήποτε τρόπο»

Η Γαλλία δεν συμμετείχε σε καμία «αμυντική επιχείρηση» του Ισραήλ κατά της ιρανικής απάντησης δεδομένου ότι «δεν της ζητήθηκε», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα η Ρωσία να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Γαλλικές δυνάμεις είχαν προβεί τον Απρίλιο του 2024 σε «αναχαιτίσεις» ιρανικών πυραύλων και drones που στόχευαν το Ισραήλ από βάση στην Ιορδανία, αλλά οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Τελ Αβίβ έχουν επιδεινωθεί από την έναρξη του αποκλεισμού παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, αποκλεισμό που έχει επιβάλλει το Ισραήλ. Από την Γροιλανδία που έκανε επίσκεψη, ο Εμμανουέλ Μακρίν απέρριψε την ιδέα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νωρίτερα, την Κυριακή (15/6/25) ότι είναι «ανοιχτός» στο ενδεχόμενο ο Ρώσος ομόλογός του να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στη σύρραξη αυτή μεταξύ των δύο χωρών ορκισμένων εχθρών στην Μέση Ανατολή.

«Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία, η οποία αυτή τη στιγμή εμπλέκεται σε μια σύγκρουση υψηλής έντασης και έχει αποφασίσει να μην σέβεται τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών εδώ και αρκετά χρόνια, μπορεί να είναι μεσολαβητής με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Στην επίσκεψή του στη Γροιλανδία, ο Μακρόν εξέφρασε τη στήριξή του στην αυτόνομη περιοχή και συνιστώσα χώρα του Βασιλείου της Δανίας, λέγοντας ότι το νησί της Αρκτικής δεν είναι προς πώληση και δεν πρόκειται να καταληφθεί εν μέσω απειλών του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα κάνει ακριβώς αυτό.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γροιλανδία απειλείται από «αρπακτική φιλοδοξία» και η κατάσταση αυτή θα πρέπει να αποτελέσει αφύπνιση σε όλους τους Ευρωπαίους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ ενέκρινε σχέδια επίθεσης στο Ιράν – «Μένει να δώσει τη διαταγή» αποκαλύπτει η Wall Street Journal
Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», ο Τραμπ δεν έχει δώσει ακόμη διαταγή, καθώς περιμένει να δει αν η τακτική που ακολουθεί θα υποχρεώσει την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα
Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
14
Όσα είναι γνωστά για το πυρηνικό «φρούριο» Φορντό στο Ιράν που στοχεύει το Ισραήλ - Γιατί δεν είναι το νέο Τσέρνομπιλ
Σε αντίθεση με έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, όπου ένα πλήγμα μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή ραδιενέργειας– το Φορντό χρησιμοποιεί εμπλουτισμένο ουράνιο σε μορφή εξαφθοριούχου αερίου που είναι επικίνδυνο αλλά δεν παρουσιάζει τον ίδιο βαθμό ραδιολογικού κινδύνου
Ιρανοί τεχνικοί εργάζονται στο Φορντό σε μια νέα εγκατάσταση παραγωγής καυσίμου ουρανίου για έναν σχεδιαζόμενο πυρηνικό αντιδραστήρα βαρέως ύδατος, λίγο έξω από την πόλη Ισφαχάν, 410 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης το 2009 2