Κόσμος

Μακρόν, μάθε… γαλλική ιστορία από τον άρχοντα (Ερντογάν)!

Να μάθει... γαλλική ιστορία καλεί τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Αρχάριο στην πολιτική” χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας τον να μάθει “την ιστορία της χώρας του” αφού το Παρίσι αποφάσισε να θεσπίσει μια ημέρα μνήμης για τη “γενοκτονία των Αρμενίων” το 1915.

Είπα στον Μακρόν: είσαι ακόμη αρχάριος στην πολιτική, μάθε πρώτα την ιστορία της χώρας σου” υποστήριξε ο Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι A-Haber.

Ο Ερντογάν και τα… μαθήματα στον Μακρόν

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος απαρίθμησε τις αποικίες της Γαλλίας και τις σφαγές στις οποίες συμμετείχαν οι Γάλλοι, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για την Αλγερία, την Ινδοκίνα, ακόμη και τη γενοκτονία στη Ρουάντα.

Ο διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ανάρτησε αμέσως στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης τον “κατάλογο” αυτόν.

“Μακρόν, κατ’ αρχάς, ακύρωσε το (σ.σ. την ημέρα μνήμης). Δεν υπάρχει γενοκτονία στην ιστορία μας” συνέχισε ο Ερντογάν, καλώντας τον Γάλλο πρόεδρο να χρησιμοποιεί “με περίσκεψη τη λέξη αυτή”.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα τιμήσει στις 24 του μηνός “μια εθνική ημέρα μνήμης της αρμενικής γενοκτονίας”. Οι Αρμένιοι εκτιμούν ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν συστηματικά από τον στρατό της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως η Άγκυρα αρνείται τον όρο αυτό, κάνοντας λόγι για σφαγές και από τις δύο πλευρές και για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς λόγω του λιμού.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Αξόι κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι θέσπισε αυτήν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
29 παιδιά σκοτώθηκαν στον «πόλεμο» μεταξύ αντιπάλων καρτέλ στο Μεξικό - Τουλάχιστον 97 οι αγνοούμενοι
Ο πόλεμος μεταξύ των κληρονόμων του «Ελ Τσάπο» και της φράξιας του «Ελ Μάγιο» στην πολιτεία Σιναλόα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους, ενώ άλλοι 1.400 αγνοούνται
Εθνικοί φρουροί αποκλείουν μια περιοχή όπου ένα πτώμα βρίσκεται σε δρόμο στην πόλη Culiacan της πολιτείας Sinaloa
Θύμα ανθρωποκτονίας «απευθύνθηκε» στον δολοφόνο του μέσω βίντεο AI την ώρα της δίκης στις ΗΠΑ - «Σε μια άλλη ζωή, ίσως να ήμασταν φίλοι»
Το βίντεο σηματοδοτεί μια καινοτόμα χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο δικαστικό σύστημα, που αντιμετωπίζει την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία με ένα μείγμα έντονου ενδιαφέροντος και δέους
Το ολόγραμμα του δολοφονημένου Κρίστοφερ Πέλκι