Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Marie Harel: Το άγαλμα προς τιμήν της, το μουσείο Καμαμπέρ και η άγνωστη ιστορία [vid]

Marie Harel: Το άγαλμα προς τιμήν της, το μουσείο Καμαμπέρ και η άγνωστη ιστορία [vid]

Όσα δεν γνωρίζετε για την γυναίκα που παρασκεύασε το γαλλικό τυρί, Καμαμπέρ και τιμά η Google με Doodle. Η ζωή και το έργο της σπουδαίας τυροκόμου Marie Harel.

Το Καμαμπέρ είναι γαλλικό τυρί από την περιοχή της Νορμανδίας. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το λευκό περίβλημα του τυριού και η ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά του. Σήμερα, η Google με ένα Doodle τιμά την Marie Harel, τη γυναίκα που πρώτη το παρασκεύασε.

Σύμφωνα με την παράδοση, το τυρί αυτό πρωτοπαρασκευάστηκε από την αγρότισσα Marie Harel από το χωριό Καμαμπέρ, στην οποία ο αβάς Σαρλ-Ζαν Μπονβύστ από την περιοχή Μπρι κοντά στο Παρίσι είχε βρει καταφύγιο στον καιρό της Γαλλικής επανάστασης. Αυτός ήταν που της εκμυστηρεύτηκε την συνταγή. H συνεισφορά της θεωρείται όμως πολύτιμη στην ανάπτυξη ενός δικτύου παραγωγής του Καμαμπέρ σε ευρεία κλίμακα.

Η Marie Harel  γεννήθηκε πριν από 256 χρόνια, στις 28 Απριλίου 1761, στο χωριό Καμαμπέρ του Νομού Ορν της Κάτω Νορμανδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία.

Πρόκειται για το «μεγαλύτερο μικρό χωριό της Γαλλίας», όπως αποκαλείται, καθώς το μικρό κέντρο του περιλαμβάνει μόνο το Μουσείο Τυριού (σε σχήμα τυριού Καμαμπέρ), το δημαρχείο, την εκκλησία της Αγίας Άννας (προστάτιδας του χωριού), το μουσείο «Ferme Président», το Μπεμονσέλ (Beamoncel, το σπίτι στο οποίο ζούσε) και τρία ακόμη σπίτια. Η Marie Harel απεβίωσε το τον Νοέμβριο του 1844 Βινμουτιέ του Νομού Ορν, όπου βρίσκεται και το άγαλμά της.

Δείτε το βίντεο με την περιήγηση στο χωριό της Νορμανδίας:

Ο εγγονός της, Cyrille Paynel, ο οποίος γεννήθηκε το 1817, ύστερα από πολλά χρόνια, δημιούργησε ένα εργοστάσιο τυριού στο γαλλικό διαμέρισμα Καλβαντός.

Το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, οι απόγονοι της Marie Harel ήταν οι μόνοι παραγωγοί που είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την ονομασία «Καμαμπέρ» για το τυρί τους, ωστόσο από το 1870 και έπειτα, και άλλοι Νορμανδοί παραγωγοί άρχισαν να χρησιμοποιούν το όνομα.

Το μουσείο Καμαμπέρ:

Δείτε εδώ το άγαλμα της Marie Harel στο χωριό Καμαμπέρ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε