Κόσμος

Μαρόκο: 4.300 συλλήψεις για καταπάτηση των μέτρων για τον κορονοϊό το Σαββατοκύριακο

Χάος επικράτησε το Σαββατοκύριακο στο Μαρόκο με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χιλιάδες συλλήψεις εξαιτίας της καταπάτησης των μέτρων για τον κορονοϊο.

Συγκεκριμένα, πάνω από 4.300 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Μαρόκο κι οδηγήθηκαν στο κρατητήριο για μη τήρηση των περιορισμών που έχουν τεθεί σε ισχύ προκειμένου να ανασχεθεί η μετάδοση του κορονοϊού, ανακοινώθηκε από τις αρχές.

Από την έναρξη της ισχύος των μέτρων έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, στα μέσα του Μαρτίου, οι αρχές έχουν συλλάβει 28.701 ανθρώπους σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 15.545 παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη έπειτα από βραχεία κράτηση, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας (DGSN) που εκδόθηκε χθες, Κυριακή, το βράδυ. Από την προηγούμενη εβδομάδα, στα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων έχει προστεθεί κι η υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την όποια έξοδο.

Οι περισσότερες συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Καζαμπλάνκα (πάνω από 4.331) και στην πρωτεύουσα Ραμπάτ (3.767), σύμφωνα με την Ασφάλεια. Το Μαρόκο επισήμως έχει καταγράψει 1.691 κρούσματα κορονοϊού, 118 θανάτους, ενώ 177 ασθενείς έχουν ανανήψει. Οι αριθμοί αυτοί αμφισβητούνται λόγω του μικρού αριθμού διαγνωστικών ελέγχων (7.000) που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα.

Οι ποινές για την παραβίαση των μέτρων εκτάκτου ανάγκης, που επιτηρούνται από την αστυνομία και τον στρατό, ανέρχονται έως και τρίμηνη φυλάκιση και/ ή την επιβολή προστίμου 1.300 ντιρχάμς (περίπου 124 ευρώ).

Ωστόσο, όλες οι έρευνες αποδεικνύουν πως είναι δύσκολο να τηρηθεί ο περιορισμός των πολιτών στο σπίτι, σε μία χώρα όπου η πλειονότητα των εργαζομένων απασχολείται σε δουλειές εποχικές ή μερικής απασχόλησης, χωρίς κοινωνική ασφάλιση. Καθώς τα στοιχεία των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας είναι ελλιπή, οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να εντοπίσουν τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν άμεσες βιοτικές ανάγκες για να τις συνδράμουν οικονομικά με επιδοτήσεις ή με τρόφιμα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το χρονικό της σύλληψης του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου - Οι κατηγορίες, ο Επστάιν, ο βασιλιάς Κάρολος και η οργή των Άγγλων
Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου, «το αγαπημένο παιδί» της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ, τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής λόγω της στενής σχέσης που είχε με τον Τζέφρι Επστάιν
Ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου
Reuters: Οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες δεν «βλέπουν» λήξη του πολέμου στην Ουκρανία – «Θέατρο διαπραγματεύσεων»
«Η Ρωσία δεν επιδιώκει μια ειρηνευτική συμφωνία. Επιδιώκει τους στρατηγικούς της στόχους, και αυτοί δεν έχουν αλλάξει» δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών
Πόλεμος στην Ουκρανία
Συγκλονίζει η μητέρα του δίχρονου αγοριού στην Ιταλία μετά τη μεταμόσχευση κατεστραμμένης καρδιάς και το «όχι» για νέα επέμβαση - «Όσο αναπνέει ελπίζω»
«Πρέπει να αντέξω, έχω άλλα δύο παιδιά», λέει η μητέρα για τον μικρό Ντομένικο που παραμένει στη ζωή μόνο χάρη σε ένα μηχάνημα που, όμως, βλάπτει προοδευτικά τα όργανα του
Η Patrizia Mercolino, μητέρα του μικρού παιδιού που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από μεταμόσχευση καρδιάς φεύγει από το νοσοκομείο Monaldi μαζί με τον πατέρα και συγγενείς στη Νάπολη της Ιταλίας