Κόσμος

Μαυροβούνιο: Στη φυλακή για διακίνηση ναρκωτικών ερευνητής δημοσιογράφος

Σε φυλάκιση ενός έτους για υπόθεση ναρκωτικών καταδικάστηκε σήμερα ο ερευνητής δημοσιογράφος Γιόβο Μαρτίνοβιτς από δικαστήριο του Μαυροβουνίου, έπειτα από δίκη πρόκληση για τους υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου.

Ο 48χρονος Μαρτίνοβιτς, ο οποίος επαναλαμβάνει από την αρχή της υπόθεσης αυτής ότι οι σχέσεις του με εμπόρους ναρκωτικών ήταν αποκλειστικά επαγγελματικής φύσεως, που καλλιεργήθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, δεν θα επιστρέψει στην φυλακή, διότι έχει περάσει ήδη δεκαπέντε μήνες κρατούμενος έπειτα από την σύλληψή του το 2015.

Κατά την πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης, είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 18 μηνών, αλλά η απόφαση εκείνη ακυρώθηκε.

Κατά την δεύτερη δίκη, κρίθηκε ένοχος και καταδικάσθηκε ως «ενδιάμεσος σε διακίνηση ναρκωτικών».

Πριν από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και επτά ακόμη οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου ζήτησαν την απαλλαγή του δημοσιογράφου που έχει τιμηθεί το 2018 με το βραβείο Peter Mackler για την δημοσιογραφική ηθική και το θάρρος του.

Οι οργανώσεις τόνισαν ότι μία νέα καταδικαστική απόφαση κατά του δημοσιογράφου θα συνιστούσε επίθεση κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης του Μαυροβουνίου και θα ήταν ασύμβατη με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την στιγμή της σύλληψής του, ο δημοσιογράφος ερευνούσε την διεθνή συμμορία “Pink Panthers”, αποτελούμενη από διαρρήκτες από την πρώην Γιουγκοσλαβία, η οποία κατηγορείται για δεκάδες διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων στον κόσμο.

Ο Γιόβο Μαρτίνοβιτς, ο οποίος συνεργάζεται με πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, δήλωσε σήμερα ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «πολιτικού χαρακτήρα επονείδιστη απόφαση», η οποία έχει γραφτεί «εδώ και πολύ καιρό».

Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στο Μαυροβούνιο, το οποίο είναι υποψήφια προς ένταξιν στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κραν Μοντανά: «Μέχρι να συμβεί το κακό, κανείς δεν φανταζόταν ότι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας», λέει Ελληνίδα κάτοικος
«Βρίσκεται πολύ κοντά στο campus μεγάλης διεθνούς σχολής γι’ αυτό και συχνάζουν πολλοί φοιτητές, από διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και Έλληνες», είπε η κάτοικος Λωζάνης
Πυροσβέστες τιμούν τη μνήμη των θυμάτων
Ταυτοποιήθηκαν ακόμη 16 θύματα της φονικής φωτιάς στο Κραν Μοντανά - Μόλις 14 χρόνων το νεότερο
Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 24 θύματα - Παραμένει αγνοούμενη η 15χρονη Αλίκη - Σε εξέλιξη η έρευνα για τους ιδιοκτήτες του μπαρ και τους λόγους που εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά
REUTERS