Κόσμος

Μεγάλα ποσοστά για τους ακροδεξιούς και στο Βερολίνο – Πρώτο αλλά σε πτώση το SPD

Το αντιμεταναστευτικό, ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 15% στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 18 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Εάν επαληθευτεί η δημοσκόπηση, το AfD θα εκπροσωπείται πλέον σε 10 από τα 16 τοπικά κοινοβούλια των κρατιδίων της Γερμανίας.

Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία το ακροδεξιό κόμμα βρέθηκε στη δεύτερη θέση, μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Η νέα δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της γερμανικής τηλεόρασης ARD, δείχνει ότι το AfD, που ιδρύθηκε το 2013, θα συγκεντρώσει υψηλό ποσοστό και στο Βερολίνο. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), που είναι επικεφαλής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού του Βερολίνου, θα παραμείνει στην πρώτη θέση με ποσοστό 21%, κάτι που σημαίνει όμως ότι θα υποστεί σημαντικές απώλειες δεδομένου ότι στις προηγούμενες εκλογές, πριν από πέντε χρόνια, είχε κερδίσει με 28,3%.

Το CDU προβλέπεται ότι θα πέσει στο 19% (από 23,3%), κάτι που σημαίνει ότι θα είναι αδύνατον πλέον τα δύο πρώτα κόμματα να σχηματίσουν μόνα τους κυβέρνηση συνασπισμού και θα χρειαστεί να αναζητήσουν και τρίτον εταίρο.

Οι Πράσινοι εκτιμάται ότι θα έρθουν στην τρίτη θέση με ποσοστό 16% (από 17,6% στις εκλογές του 2011) ενώ η Αριστερά και το AfD ακολουθούν με ποσοστό 15% και οι δύο. Το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) θα ξαναμπεί πιθανότατα στο τοπικό κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 5%, από μόλις 1,8% στις εκλογές του 2011.
Η δημοσκόπηση έγινε από το ινστιτούτο Infratest dimap το διήμερο 6-7 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.002 ψηφοφόρων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια επισκέφθηκαν τραυματίες του δυστυχήματος στην Κόρδοβα - Φωτογραφίες
Το βασιλικό ζεύγος ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες που νοσηλεύονται, υπογραμμίζοντας ότι η σκέψη τους βρίσκεται κοντά σε όλους όσοι επλήγησαν από το δυστύχημα
Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας συνομιλούν με τραυματίες της σιδηροδρομικής τραγωδίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο νοσοκομείο «Reina Sofia»
Η Ryanair «τρολάρει» τον Έλον Μασκ ανακοινώνοντας προς τιμήν του προσφορά «θέσεων για μεγάλους ηλίθιους» με 16,99 λίρες
Η Ryanair ξεκινά την πώληση θέσεων «Big Idiot» καθώς εντείνεται η διαμάχη με τον Elon Musk ο οποίος είχε ζητήσει να απολυθεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αφήνοντας υπονοούμενα για πιθανή εξαγορά της από τον ίδιο
Ο Έλον Μασκ και ο διευθυντής της Ryanair, Μάικλ Ο'Λίρι