Την εκτίμησή του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν τις προτάσεις με στόχο μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, έδωσε σήμερα (26.05.2025) ο Φρίντριχ Μερτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο WDR.
«Είναι σαφές ότι ο Πούτιν θεωρεί αδυναμία τις προτάσεις που γίνονται για συνομιλίες», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, μετά την αποτυχία των πρόσφατων συνομιλιών για επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Αν η Ρωσία δεν ανταποκριθεί θετικά ακόμη και σε μια πρόταση για συνάντηση στο Βατικανό, τότε πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο αυτός ο πόλεμος να διαρκέσει περισσότερο από όσο επιθυμούμε ή μπορούμε να φανταστούμε», πρόσθεσε ο ίδιος στην συνέχεια.
Ο Γερμανός Καγκελάριος έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να μεταβεί το Βερολίνο την Τετάρτη (28.05.2025) για συναντήσεις με τον ίδιο αλλά και με τον Γερμανό ομοσπονδιακό πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Ωστόσο, ο Μερτς δήλωσε επίσης πως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν άρει τους περιορισμούς στην εμβέλεια των όπλων που στέλνουν στην Ουκρανία, η οποία φαίνεται πως θα λάβει επιτέλους τους «πολυπόθητους» πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς Taurus από την Γερμανία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Να παραδοθούν όπλα μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία
«Δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί στο βεληνεκές των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, ούτε από τους Βρετανούς, ούτε από τους Γάλλους, ούτε από εμάς, ούτε από τους Αμερικανούς. Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί πλέον να αμυνθεί, χτυπώντας, για παράδειγμα, στρατιωτικές θέσεις σε ρωσικό έδαφος. Μέχρι ένα ορισμένο σημείο δεν μπορούσε να το κάνει αυτό», δήλωσε.
Ο Μερτς πρόσθεσε επίσης ότι είναι πλέον απαραίτητο να παρασχεθούν στην Ουκρανία όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Ο νέος Γερμανός καγκελάριος έχει από καιρό ταχθεί υπέρ της παράδοσης του πυραυλικού συστήματος στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, «αλλά σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους», όπως είχε δηλώσει παλαιότερα.
Ο πρώην καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνιόταν διαρκώς να προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, υπό τον φόβο της ρωσικής αντίδρασης.
Η Μόσχα από την μεριά την έχει προειδοποιήσει ότι οποιοδήποτε πλήγμα κατά ρωσικών στόχων με πυραύλους Taurus θα θεωρηθεί ως «άμεση συμμετοχή» της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν ήδη στείλει την δική τους έκδοση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς – SCALP και Storm Shadow αντίστοιχα -, ικανούς να πλήττουν στόχους σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων.