Κόσμος

Μεσαίωνας! Το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού ερευνά αν τα έργα πινακοθήκης ανταποκρίνονται στις ρωσικές «πνευματικές και ηθικές αξίες»

Το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας απέστειλε στην πινακοθήκη Τρετιακόφ επιστολή μέσω της οποίας της ζητά να υποβάλει σχετική έκθεση στην οποία να αναφέρεται «αν το περιεχόμενο των μόνιμων εκθεμάτων και εκθέσεων βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις “πνευματικές και ηθικές αξίες”».

Αντίγραφο της επιστολής έχει περιέλθει στα χέρια της εφημερίδας The Moscow Times.

Η επιστολή φέρει την υπογραφή της αναπληρώτριας διευθύντριας της Διεύθυνσης μουσείων και εξωτερικών σχέσεων του υπουργείου Πολιτισμού Ναταλία Τσέρτσελ. Σύμφωνα με την επιστολή, το υπουργείο έλαβε καταγγελία από κάποιον ονόματι Σεργκέι Σεντρίν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τα εκθέματα στην πινακοθήκη Τρετιακόφ δεν ανταποκρίνονται στην κρατική πολιτική «για την διατήρηση και την ενίσχυση των παραδοσιακών ρωσικών πνευματικών και ηθικών αξιών».

Ο καταγγέλλων επικαλείται το προεδρικό διάταγμα αριθ. 809 της 9ης Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με το οποίο οι παραδοσιακές αξίες περιλαμβάνουν τον πατριωτισμό, την υπηρεσία προς την πατρίδα, την οικογένεια και την προτεραιότητα του πνευματικού έναντι του υλικού.

Ο Σαντρίν αναφέρει στην καταγγελία του ότι τα εκθέματα από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα περιέχουν σκηνές από «πολυάριθμες κηδείες, μεταξύ άλλων με την παρουσία περιθωριακών κοινωνικών στοιχείων», «μεθυσμένων αλκοολικών» και «βολονταριστικές ερμηνείες» μορφών Ρώσων ηγεμόνων. Η καταγγελία αναφέρει επίσης ότι από το περιεχόμενο του κύκλου «Μυστικός Δείπνος», ο οποίος αποτελείται από 13 πίνακες που ζωγραφίστηκαν τον 19ο αιώνα, «είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς ποιος είναι ο Ιούδας».

Το άγαλμα της Πιετά, που φιλοτεχνήθηκε το 1978 από τον Αλεξάντερ Μπουργκάνοφ, ο καταγγέλλων το χαρακτηρίζει «διαβολική ερμηνεία» ενός θρησκευτικού θέματος, επειδή το γλυπτό είναι ακέφαλο.

Το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε από την πινακοθήκη Τρετιακόφ να ετοιμάσει έως τις 6 Φεβρουαρίου την απάντησή της στην καταγγελία.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν τυπικό σοβιετικό τρόπο αντιμετώπισης της ανεπιθύμητης τέχνης – δήθεν μια επιστολή από τον λαό, η οποία τυγχάνει επίσημης αντιμετώπισης», δήλωσε στην εφημερίδα ένας υπάλληλος της πινακοθήκης που τήρησε την ανωνυμία του.

Πρόσφατα, το υπουργείο Πολιτισμού απέσυρε την άδεια διανομής για την ταινία ντοκιμαντέρ «Γκόλαντ» (Λοιμός), το οποίο αφηγείται την ιστορία του λοιμού στην περιοχή του Βόλγα το 1921-1923. Οι δημιουργοί του ανέφεραν ότι το υπουργείο Πολιτισμού ανακάλυψε στην ταινία «στοιχεία, η διάδοση των οποίων απαγορεύεται από την νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», χωρίς να διευκρινίζει για ποια συγκεκριμένα στοιχεία γίνεται λόγος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλαλούμ στο Ιράν με τα πυρηνικά: Ο Χαμενεΐ επιμένει πως νίκησε τον Τραμπ – Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Το Συμβούλιο των Φρουρών ενέκρινε το σχέδιο νόμου για τη διακοπή της συνεργασίας με τον ΔΟΑΕ - Αντιδρά Γαλλία και Γερμανία - Τι συμβαίνει με τις διαπραγματεύσεις Ιράν και ΗΠΑ για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης
Πυρηνική εγκατάσταση Φορντό - Ιράν 6
Σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» από Χάρβαρντ και Πανεπιστήμιο Τορόντο - Φοιτητές θα σπουδάζουν στον Καναδά αν δεν ανανεωθεί η βίζα τους
Εάν υπάρξουν περιορισμοί στην έκδοση βίζας, οι αλλοδαποί φοιτητές της Σχολής Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κένεντι του Χάρβαρντ θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Σχολή Μανκ Διεθνών Υποθέσεων και Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο
Χάρβαρντ
CNN: Οι μυστικές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – Οι όροι της Ουάσινγκτον για τα πυρηνικά
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ τόνισαν στο CNN ότι έχουν υποβληθεί αρκετές προτάσεις με βασική και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση το μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν, τον οποίο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι χρειάζεται
Άνθρωποι περπατούν κοντά σε μια τοιχογραφία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εν μέσω της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ, στην Τεχεράνη