Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Μήνυμα Μπάιντεν σε Νετανιάχου και επείγουσα έκκληση από το Ισραήλ στους πολίτες της Γάζας

Μέση Ανατολή: Μήνυμα Μπάιντεν σε Νετανιάχου και επείγουσα έκκληση από το Ισραήλ στους πολίτες της Γάζας

Ανελέητο είναι το σφυροκόπημα των δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με τις ισραηλινές δυνάμεις να κάνουν επείγουσα έκκληση προς τους αμάχους του Παλαιστινιακού θύλακα να φύγουν από την περιοχή. Ο Μπάιντεν με τη σειρά του ζήτησε να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Στην βόρεια Λωρίδα της Γάζας είναι σε εξέλιξη «σφοδρές μάχες» μεταξύ μαχητών της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων. Οι εικόνες προκαλούν σοκ και δέος. Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε το βράδυ της Κυριακής (29.10.2023) ότι η έκκλησή του προς τους Παλαιστίνιους της Πόλης της Γάζας να εκκενώσουν την πόλη κατευθυνόμενοι προς τα νότια είναι πλέον «επείγουσα».

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καλούμε τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και της Πόλης της Γάζας να μετεγκατασταθούν προσωρινά στα νότια. Η μετακίνηση προς τα νότια γίνεται για την προσωπική τους ασφάλεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Σήμερα τονίζουμε ότι πρόκειται για επείγουσα έκκληση», πρόσθεσε, στη δήλωσή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Χαγκάρι ανέφερε εξάλλου ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς στην επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος έφτασε τους 239.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι είναι αναγκαίο το Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του από την τρομοκρατία, με τρόπο ώστε να προστατεύονται οι άμαχοι.

Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης ότι είναι ανάγκη «να αυξηθεί αμέσως και σημαντικά» η ανθρωπιστική βοήθεια που περνά στη Γάζα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων εκεί.

Πυρά κατά Ισραήλ από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Και όλα αυτά την ώρα που νέα σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε την Κυριακή (29.10.2023) ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ομιλία του για την επέτειο συμπλήρωσης ενός αιώνα από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι, «όπως επιθυμούσε ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, ο Κεμάλ Ατατούρκ, η χώρα του σήμερα λειτουργεί ως φύλακας για τους εγκαταλελειμμένους σε αυτήν την περιοχή (σ.σ.: στη Λωρίδα της Γάζας) και στον κόσμο ολόκληρο».

«Η Τουρκία σπεύδει σε βοήθεια όσων έχουν ανάγκη, από τον Καύκασο μέχρι την Ασία, από το Τουρκεστάν μέχρι την Παλαιστίνη», προσέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας. «Κανείς δεν μπορεί να απλώνει τα χέρια του στη Λωρίδα της Γάζας, όπως είχε πει για την εν λόγω περιοχή ο Κεμάλ Ατατούρκ», επεσήμανε ο ίδιος.

Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία διατηρεί σθεναρή στάση υπέρ της Παλαιστίνης και της Γάζας. Τόνισε ότι «καμία ιμπεριαλιστική δύναμη» δεν θα καταφέρει να εμποδίσει την Τουρκία να γίνει μια «ευτυχισμένη, επιτυχημένη και νικηφόρα χώρα».

«Όπου υπάρχει άνθρωπος καταπιεσμένος, θύμα διώξεων ή σε ανάγκη, η Τουρκία είναι αυτή που σπεύδει να τον βοηθήσει, τον πιάνει από το χέρι, τον σηκώνει και τον βοηθάει στα προβλήματά του. Αυτή τη στάση την έχουμε δείξει στο παρελθόν στην Κορέα, στην Κύπρο, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη και τέλος στο Καραμπάχ», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

«Σήμερα, δείχνουμε την ίδια αποφασιστική στάση για την Παλαιστίνη και τη Λωρίδα της Γάζας. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον λαό της Λωρίδας της Γάζας. Το μεγάλο συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη που οργανώσαμε χθες (σ.σ: το Σάββατο), με τη συμμετοχή 1,5 εκατ. ατόμων, ήταν ένα μέρος (σ.σ.: της στάσης μας) αυτής.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις