Κόσμος

Μέχρι τέλος της εβδομάδας η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας

Η νέα ιταλική κυβέρνηση θα έχει ορκιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, διαβεβαίωσε ο στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι και υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων στην απελθούσα κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, Γκρατσιάνο Ντελρίο.

Ο Ρέντσι ξεκίνησε σήμερα τις συναντήσεις του με τα κόμματα, σε αίθουσα που του διέθεσε για τον σκοπό αυτό η ιταλική Βουλή. Ο κύκλος των συναντήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο με τις αντιπροσωπείες των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια.

Ο Ρέντσι δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής ή γερουσιαστής και έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο με την ιδιότητα του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, της πρώτης σε ψήφους πολιτικής δύναμης της χώρας.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην φάση αυτή, με δική του πρωτοβουλία, ο 39ρονος εντολοδόχος πρωθυπουργός δεν διαθέτει φρουρά για την προσωπική του ασφάλεια.

Από την στιγμή που θα αναλάβει πρωθυπουργός την προστασία του θα αναλάβουν και τυπικά οι μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας.

Παράλληλα αίσθηση προκάλεσε ραδιοφωνική φάρσα στο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην υπουργό επικρατείας της κυβέρνησης Μόντι, Φαμπρίτσιο Μπάρκα. Ο Μπάρκα, σε τηλεφωνική συνομιλία με ηθοποιό που μιμείται την φωνή του αριστερού πολιτικού Νίκι Βέντολα, ανέφερε ότι δέχθηκε κρούση για την υπουργοποίησή του, αλλά αρνήθηκε.

«Έχω εκπλαγεί από την επιμονή τους, είναι απόδειξη της σύγχυσης και της απελπισίας τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάρκα.

Ο Μπάρκα–γνωστός οικονομολόγος–εξήγησε: «νόμιζα ότι είχα καταφέρει να σταματήσω την πίεση αυτή πριν από 48 ώρες, όταν είπα “όχι” στην πρόταση από τον Γκρατσιάνο Ντελρίο. Αλλά στην συνέχεια άρχισε το μπαράζ πιέσεων του ιδιοκτήτη της (κεντροαριστερής καθημερινής εφημερίδας) Λα Ρεπούμπλικα, διαμέσου μηνυμάτων που μου στέλνει μια δημοσιογράφος του. . .»

Ο ιδιοκτήτης του ομίλου Λα Ρεπούμπλικα-Λ’ Εσπρέσο, Κάρλο Ντε Μπενεντέτι, διέψευσε ωστόσο κατηγορηματικά ότι επεμβαίνει στην διαδικασία για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, τονίζοντας πως «έχει μείνει άναυδος» αφού «ούτε βλέπει, ούτε μιλάει, ούτε ανταλλάσσει μηνύματα με τον κ. Μπάρκα εδώ και πολύ καιρό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Λέτα – Το επικρατέστερο πρόσωπο για να τον αντικαταστήσει

Ιταλία: Παράταση για σχηματισμό κυβέρνησης και “εκδίκηση” Μπερλουσκόνι

Ιταλία: Δεκτή η παραίτηση του Λέτα – Αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για νεα κυβέρνηση

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρεις νεκροί και αρκετοί τραυματίες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Ιράν - Συνεχίζονται για 5η μέρα οι κινητοποιήσεις
Κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν σήμερα πως ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν μέλος της παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής Μπασίτζ, που αναπτύσσεται για να καταστείλει τις κινητοποιήσεις
Ιράν
Ανανεώθηκε πριν 20 λεπτά
Ελβετία: Αυτό είναι το δημοφιλές μπαρ Constellation στο Κραν Μοντανά όπου έγινε η φονική έκρηξη – Λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια
Νεανικό μπαρ για μπύρες και χορό, όχι ιδιαίτερα πολυτελές - Έγινε ιδιαίτερα γνωστό τη δεκαετία του 1980, όταν φιλοξενούσε αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου σκι
Το εσωτερικό από το μπαρ Le Constellation που πήρε φωτιά
Ελβετία: «Κερί γενεθλίων σε σαμπάνια» προκάλεσε την έκρηξη σε μπαρ στο Κραν Μοντανά την Πρωτοχρονιά
Μεταξύ των θυμάτων και ξένοι τουρίστες - «Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όλο το νυχτερινό κέντρο πήρε φωτιά. Τρέξαμε όλοι έξω ουρλιάζοντας», αφηγούνται δύο νεαρές Γαλλίδες
Το θέρετρο Κραν Μοντανά στην Ελβετία όπου ξέσπσε η φονική έκρξη και πυρκαγιά
34
Τραγωδία στην Ελβετία: Τουλάχιστον 40 νεκροί από την έκρηξη σε μπαρ στο Κραν Μοντανά - Ασφυξία στα νοσοκομεία με 100 τραυματίες
Οι ελβετικές αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης - Παραμένουν ακόμα άγνωστα τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη - Σε σοβαρή κατάσταση πολλοί από τους τραυματίες
Φονική έκρηξη σε μπαρ στο θέρετρο Κραν Μοντανά της Ελβετίας
14