Κόσμος

Μέχρι τέλος της εβδομάδας η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας

Η νέα ιταλική κυβέρνηση θα έχει ορκιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, διαβεβαίωσε ο στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι και υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων στην απελθούσα κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, Γκρατσιάνο Ντελρίο.

Ο Ρέντσι ξεκίνησε σήμερα τις συναντήσεις του με τα κόμματα, σε αίθουσα που του διέθεσε για τον σκοπό αυτό η ιταλική Βουλή. Ο κύκλος των συναντήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο με τις αντιπροσωπείες των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια.

Ο Ρέντσι δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής ή γερουσιαστής και έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο με την ιδιότητα του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, της πρώτης σε ψήφους πολιτικής δύναμης της χώρας.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην φάση αυτή, με δική του πρωτοβουλία, ο 39ρονος εντολοδόχος πρωθυπουργός δεν διαθέτει φρουρά για την προσωπική του ασφάλεια.

Από την στιγμή που θα αναλάβει πρωθυπουργός την προστασία του θα αναλάβουν και τυπικά οι μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας.

Παράλληλα αίσθηση προκάλεσε ραδιοφωνική φάρσα στο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην υπουργό επικρατείας της κυβέρνησης Μόντι, Φαμπρίτσιο Μπάρκα. Ο Μπάρκα, σε τηλεφωνική συνομιλία με ηθοποιό που μιμείται την φωνή του αριστερού πολιτικού Νίκι Βέντολα, ανέφερε ότι δέχθηκε κρούση για την υπουργοποίησή του, αλλά αρνήθηκε.

«Έχω εκπλαγεί από την επιμονή τους, είναι απόδειξη της σύγχυσης και της απελπισίας τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάρκα.

Ο Μπάρκα–γνωστός οικονομολόγος–εξήγησε: «νόμιζα ότι είχα καταφέρει να σταματήσω την πίεση αυτή πριν από 48 ώρες, όταν είπα “όχι” στην πρόταση από τον Γκρατσιάνο Ντελρίο. Αλλά στην συνέχεια άρχισε το μπαράζ πιέσεων του ιδιοκτήτη της (κεντροαριστερής καθημερινής εφημερίδας) Λα Ρεπούμπλικα, διαμέσου μηνυμάτων που μου στέλνει μια δημοσιογράφος του. . .»

Ο ιδιοκτήτης του ομίλου Λα Ρεπούμπλικα-Λ’ Εσπρέσο, Κάρλο Ντε Μπενεντέτι, διέψευσε ωστόσο κατηγορηματικά ότι επεμβαίνει στην διαδικασία για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, τονίζοντας πως «έχει μείνει άναυδος» αφού «ούτε βλέπει, ούτε μιλάει, ούτε ανταλλάσσει μηνύματα με τον κ. Μπάρκα εδώ και πολύ καιρό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Λέτα – Το επικρατέστερο πρόσωπο για να τον αντικαταστήσει

Ιταλία: Παράταση για σχηματισμό κυβέρνησης και “εκδίκηση” Μπερλουσκόνι

Ιταλία: Δεκτή η παραίτηση του Λέτα – Αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για νεα κυβέρνηση

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε διαθεσιμότητα ο CEO της Astronomer Andy Byron μετά το τρυφερό ενσταντανέ με τη ερωμένη του στη συναυλία των Coldplay
Η αντίδραση της Astronomer πάντως άργησε και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για την παραίτηση και το πακέτο αποχώρησης του Byron
Το ζευγάρι που έγινε viral στη συναυλία των Coldplay 4
Ο Ντόναλντ Τραμπ μήνυσε τον Μέρντοχ και την WSJ: Ζητά 10 δισεκ. δολάρια για δημοσίευμα
Η μήνυση αφορά δημοσίευμα της WSJ σχετικά με επιστολή που φέρεται να έστειλε ο Τραμπ στον Τζέφρι Επστάιν και περιελάμβανε σκίτσο με σεξουαλικά υπονοούμενα, υποδηλώνοντας μια προσωπική σχέση μεταξύ των δύο ανδρών
Ντόναλντ Τραμπ 2
Η σύζυγος του CEO της Astronomer διέγραψε το επίθετό του από το προφίλ της στο Facebook – Το «τίμημα» μετά τη συναυλία των Coldplay
Η Μέγκαν Κέριγκαν αφαίρεσε το επώνυμο «Μάιρον» μετά το βίντεο που δείχνει το σύζυγό της αγκαλιά με την διευθύντρια δημοσίων σχέσεων της εταιρείας του, σε «Kiss Cam» στη συναυλία των Coldplay
Ο Κρις Μάρτιν «τσάκωσε» παράνομο ζευγάρι στη συναυλία των Coldplay
1