Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Μια βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στο κέντρο του Βερολίνου

Μια βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στο κέντρο του Βερολίνου
photo αρχείο epa

Μια αμερικανική βόμβα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε σήμερα στο κέντρου του Βερολίνου, κοντά στην εμβληματική Αλεξάντερπλατς.

Πρόκειται για μια βόμβα που είχε ριφθεί από αεροσκάφος και ο πυροκροτητής της παρέμεινε ανέπαφος, με τις αρχές να σκοπεύουν να προχωρήσουν στην εξουδετέρωση της βόμβας, αφού προηγουμένως εκκενώσουν την περιοχή σε ακτίνα 300 μέτρων.

Κάτι τέτοιο δεν είναι ασυνήθιστο στη Γερμανία καθώς αρκετά συχνά ανακαλύπτονται στη χώρα βόμβες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που δεν έσκασαν ποτέ, με τις επιχειρήσεις για την την εξουδετέρωσή τους είναι πάντα εντυπωσιακές.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 στη Φραγκφούρτη οι αρχές προχώρησαν στη μεγαλύτερη εκκένωση μετά το 1945, αφού βρέθηκε μια βρετανική βόμβα βάρους 1,4 τόνων. Τότε 65.000 κάτοικοι της πόλης υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τα σπίτια τους, για λόγους ασφαλείας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι βόμβες αυτές εξουδετερώνονται, όμως κάποιες φορές οι αρχές αναγκάζονται να προχωρήσουν σε ελεγχόμενες εκρήξεις.

Το Βερολίνο βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τους Συμμάχους κατά τη διάρκεια του πολέμου και ιδίως την άνοιξη του 1945, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το ένα τρίτο των κτιρίων και να σκοτωθούν χιλιάδες άνθρωποι. Στα χρόνια που ακολούθησαν εντοπίστηκαν χιλιάδες βόμβες που δεν είχαν εκραγεί και, σύμφωνα με τους ειδικούς, άλλες 3.000 παραμένουν ακόμη κάτω από την πόλη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις