Κόσμος

Microsoft: Οι κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας στοχεύουν στα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ και την Ουκρανία

Ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων που αποδίδονται σε ρωσικούς παράγοντες αυξήθηκε κατά 25% σε έναν χρόνο, δηλώνει η Microsoft

Στην Ουκρανία και στις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ στόχευαν, σύμφωνα με τη Microsoft, οι κυβερνοεπιθέσεις που αποδίδονται στη Ρωσία ή σε ρωσικές ομάδες.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Microsoft (Microsoft Digital Defense report – MDDR), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη (16.10.2025), «οι ρωσικοί κρατικοί παράγοντες διεύρυναν το πεδίο των στόχων τους φέτος για να διεισδύσουν σε δίκτυα και μηχανισμούς κυρίως στην Ουκρανία και στα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Όπως αναφέρει η MDDR, οι δέκα χώρες που αποτέλεσαν τον στόχο των περισσότερων διαδικτυακών επιθέσεων της Ρωσίας ή ιδιωτών παραγόντων που έχουν διασυνδέσεις μαζί της ήταν όλες μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός από την Ουκρανία.

Ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων που αποδίδονται σε ρωσικούς παράγοντες αυξήθηκε επίσης κατά 25% σε έναν χρόνο, δηλώνει η Microsoft, που δεν αναφέρει λεπτομερώς τον συνολικό αριθμό των επιθέσεων.

Η Ουκρανία παραμένει η χώρα που αποτελεί τον μεγαλύτερο στόχο, με το 25% των επιθέσεων, δηλώνει.

Ο Αμερικανικός κολοσσός αποκαλύπτει ακόμη μία εξέλιξη των στόχων που επιλέγονται από τις ομάδες που συνδέονται με τη Ρωσία.

Επιθέσεις στοχοθέτησαν με τον τρόπο αυτό μικρές επιχειρήσεις σε συμμαχικές χώρες του Κιέβου. «Οι ρωσικοί κρατικοί παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να θεωρούν αυτούς τους στόχους πιο μικρούς όπως σημεία πρόσβασης λιγότερο δαπανηρά σε πόρους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να έχουν πρόσβαση σε πιο σημαντικούς οργανισμούς», εξηγεί η Microsoft.

Εκτός από την Ουκρανία, ο κίνδυνος «συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με την κυβερνοκατασκοπεία», σύμφωνα με την έκθεση.

Ανάμεσα στους οργανισμούς που αποτελούν τον συχνότερο στόχο, κυριαρχούν οι κυβερνήσεις. Ακολουθούν οι επιθέσεις που έχουν στόχο τον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης, οι οποίες αυξάνονται. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι ομάδες προβληματισμού («think tanks») είναι στην τρίτη θέση.

Οι παράγοντες πίσω από τις επιθέσεις αυτές έχουν εξελιχθεί επίσης. Η Microsoft αναφέρει ότι παρατήρησε «παράγοντες που αναθέτουν σε εξωτερικούς» συνεργάτες τις επιθέσεις και «συνεχίζουν να οικειοποιούνται κυβερνοεγκληματικές υποδομές ή άλλες κρατικές υποδομές».

Τον Ιούλιο, το ΝΑΤΟ είχε καταδικάσει σε ανακοίνωση «τις κακόβουλες δραστηριότητες της Ρωσίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας». ΤΟ ΝΑΤΟ είχε υπενθυμίσει επιθέσεις το 2024 τις οποίες η Γερμανία και η Τσεχία είχαν αποδώσει σε μια ομάδα που «επιδοτείτο από τη GRU», την υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νύχτα κόλασης στο Ισραήλ από τις επιθέσεις Ιράν και Χεζμπολάχ – Οι Φρουροί της Επανάστασης ορκίζονται να σκοτώσουν τον Νετανιάχου
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου - Συνεχίζεται το θρίλερ με τα Στενά του Ορμούζ - ΗΠΑ, Ιράν και Ισραήλ αρνούνται να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου
REUTERS
ΗΠΑ και Ιράν δεν «θάβουν το τσεκούρι του πολέμου» και βάζουν στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ
Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που δεν εμφανίστηκε «ζεστή» για να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ για να ακολουθήσει η Γαλλία το βράδυ του Σαββάτου, η οποία είπε ένα ηχηρό «όχι»
Λίβανος
7
Τραμπ: Νέα έκκληση για διεθνή αποστολή πλοίων στα Στενά του Ορμούζ για να μείνουν ανοιχτά
«Αυτό θα έπρεπε να ήταν πάντα μια ομαδική προσπάθεια, και τώρα θα είναι — Θα ενώσει τον κόσμο προς την αρμονία, την ασφάλεια και την αιώνια ειρήνη!» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ 5
Η Γαλλία «αδειάζει» τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν στέλνει πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ – Στις φλόγες διυλιστήριο στο Ερμπίλ του Ιράκ – Drones χτύπησαν το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν ανοικτά με κάθε κόστος ενώ σύμφωνα με την Haaretz θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες Ισραήλ και Λιβάνου τις επόμενες ημέρες
Λίβανος
5