Κόσμος

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Χωρίς την παρουσία Ευρωπαίων ηγετών σήμερα η κηδεία του

Χωρίς την παρουσία Ευρωπαίων ηγετών πραγματοποιείται σήμερα η κηδεία του τελευταίου ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ενώ θα απουσιάζει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παρά την εκτίμηση που τρέφουν το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο στον Γκορμπατσόφ για τη συμβολή του στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οξύνει την ένταση μεταξύ της Δύσης κα της Μόσχας.

Λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και των ρωσικών αντίμετρων έχουν σταματήσει τις εμπορικές πτήσεις μεταξύ της χώρας και των χωρών μελών της ΕΕ. Παράλληλα η Μόσχα, σε απάντηση στις δυτικές κυρώσεις, έχει απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της σε Δυτικούς πολιτικούς.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν έχει λάβει πρόσκληση για να παραστεί στην κηδεία του Γκορμπατσόφ. Η προκάτοχός του Άγγελα Μέρκελ αρνήθηκε την πρόσκληση, επικαλούμενη έναν τραυματισμό στο γόνατο.

Ωστόσο διπλωμάτες και πρεσβευτές θα παραστούν στην τελετή, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρεσβευτής στη Μόσχα Πιερ Λεβί, όπως και ο Αμερικανός Τζον Σάλιβαν.

Ο Πούτιν μετέβη την Πέμπτη στο νοσοκομείο της Μόσχας όπου πέθανε ο 91χρονος Γκορμπατσόφ, έπειτα από «μακρά και σοβαρή ασθένεια». Ο Ρώσος πρόεδρος κατέθεσε ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα κοντά στο ανοικτό φέρετρο του τελευταίου ηγέτη της ΕΣΣΔ, τήρησε ενός λεπτού σιγή και έσκυψε το κεφάλι του σε ένδειξη σεβασμού.

Ωστόσο στη Ρωσία δεν κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους, αν και, όπως υπογράμμισε το Κρεμλίνο, η τελετή του θα έχει «όλα τα στοιχεία μιας κρατικής κηδείας».

Η κόρη του Γκορμπατσόφ Ιρίνα έχει δηλώσει ότι η τελετή θα είναι σεμνή και θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η σορός του θα εκτεθεί στην Αίθουσα των Κιόνων, στο Σπίτι των Συνδικάτων, κοντά στο Κρεμλίνο όπως συνέβαινε κατά παράδοση με τους Σοβιετικούς ηγέτες.

Θα ταφεί στο νεκροταφείο Νοβοντεβίτσι της Μόσχας, δίπλα στη σύζυγό του Ραΐσα που πέθανε το 1999.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ράμα Ντουουάτζι: Σύρια καλλιτέχνης και εκπρόσωπος της γενιάς Ζ, η Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης
Ποια είναι η 28χρονη σύζυγος του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι - Η γνωριμία της το 2021 μέσω της εφαρμογής γνωριμιών Hinge, ο πολιτικός γάμος και ο ρόλος της πίσω από τα φώτα
Η Ράμα Ντουουάτζι με τον Ζοχράν Μαμντάνι
YouTuber του μότοκρος o ένας από τους συλληφθέντες της «κλοπής του αιώνα» στο Λούβρο - Κατόπιν παραγγελίας η ληστεία, είπαν οι δύο δράστες στις απολογίες τους
Ο ένας ληστής ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι θα έκανε διάρρηξη στο Λούβρο, και ο άλλος νόμιζε ότι έκανε διάρρηξη σε ένα κλειστό κτίριο, άδειο από επισκέπτες την Κυριακή
Το μουσείο του Λούβρου
Η Ρώμη σε πένθος: Μεσίστιες οι σημαίες για τον νεκρό εργάτη στον Πύργο των Κόμηδων – Συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για εξ αμελείας ανθρωποκτονία
Οι εισαγγελείς ερευνούν αν η εταιρεία που ανέλαβε τα έργα συντήρησης του πύργου σεβάστηκε τους κανονισμούς ασφαλείας κι αν οι εργάτες ήταν ασφαλισμένοι
Ο Πύργος των Κόμηδων στη Ρώμη που έγινε ερείπια
Δραματικός απολογισμός από το πέρασμα του τυφώνα Καλμάγκι στις Φιλιππίνες - Πάνω από 90 οι νεκροί, φόβοι ότι θα ξεπεράσουν τους 100
Ο τυφώνας προκάλεσε πλημμύρες σπάνιας σφοδρότητας και βιβλικές καταστροφές - 35 πτώματα ανακαλύφθηκαν σε παραλιακό χωριό που θάφτηκε κάτω από τα νερά και τις λάσπες
Φιλιππίνες