Κόσμος

Μονή Σινά: «Οι μοναχοί γίνονται φιλοξενούμενοι στο σπίτι τους», λέει ο εκπρόσωπος Τύπου της Μονής, Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Φραγκάκος

«Οι μοναχοί εκεί είναι με βίζα, με άδεια παραμονής ενός έτους. Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι αυτή θα ανανεώνεται;»

«Η προσπάθεια μετατροπής ενός ζωντανού χώρου σε μουσείο, είναι εγκληματική», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Μονής Σινά, Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Φραγκάκος, μετά την απόφαση δικαστηρίου στης Αιγύπτου στο να μπει «λουκέτο» στον ιστορικό χώρο της Ορθοδοξίας. 

Ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Φραγκάκος, μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις στη Iερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης Σινά, μίλησε στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Έλενα Καραγιάννη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Μονής, Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Φραγκάκος.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κεραυνός εν αιθρία και για τη Μονή Σινά και για την ελληνική κυβέρνηση και για όσους ήξεραν το θέμα. Δηλαδή η Ιερά Μονή σύρθηκε σε μία δικαστική διαμάχη, με την όποια φονταμενταλιστικοί κύκλοι των Αδελφών Μουσουλμάνων, μήνυσαν την Ιερά Μονή για 71 καταπατήσεις ακινήτων, τα οποία κατά τη γνώμη τους ήταν περιουσία κρατική της Αιγύπτου.

Η πρωτόδικη δίκη ατυχώς καταδίκασε το μοναστήρι, αλλά στην Εφετειακή δίκη το μοναστήρι, με τη βοήθεια της ελληνικής κυβερνήσεως προέβη σε μια συμφωνία ώστε το θέμα να λυθεί εξωδικαστικά, ώστε εξωδικαστικά δηλαδή να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό κείμενο και να μην προχωρήσει η δίκη.

Και ενώ το Δεκέμβριο δυο επιτροπές, μια από την Αίγυπτο και μια από την Ελλάδα, ειδικά εξουσιοδοτημένες, η μια από το Μοναστήρι και η άλλη από την Αίγυπτο του μοναστηριού ήταν από την ελληνική κυβέρνηση, απαρτιζόταν από ανθρώπους της ελληνικής κυβέρνησης και επαΐοντες κατέληξαν σε ένα κείμενο τέλος πάντων, τον Δεκέμβριο, το οποίο από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα μας έλεγαν ότι μας έλεγαν από την Αίγυπτο ότι προχωρούν στην υπογραφή του κειμένου αυτού και περιμέναμε μέχρι τον Μάιο.

Δέχτηκε τρεις αναβολές για να μη βγει η δίκη, τέσσερις και φτάσαμε στις 28 Μαΐου αναίτια, απρόκλητα και χωρίς λόγο να ακυρωθεί εν τοις πράγμασι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και τελικά να εκδοθεί μια δικαστική απόφαση λεόντειος για την Αίγυπτο, η οποία δικαστική απόφαση καταδικάζει με δικαστικό τρόπο, δημεύει την περιουσία της Μονής, την μετατρέπει σε κρατική περιουσία και την υπαγάγει στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Αιγύπτου.

Οι δε μοναχοί από ιδιοκτήτες της Μονής από τον 5ο αιώνα, γιατί σημειωτέον, στις 71 αυτές δίκαιες περιλαμβάνεται και το κτίριο της Μονής, οι μοναχοί γίνονται φιλοξενούμενοι στο σπίτι τους και η πρώτη μονή σε σε διάρκεια, ιστορική διάρκεια και συνεχούς λειτουργίας από τον 5ο αιώνα, μετατρέπεται ξαφνικά σε ένα οιονεί μουσείο, διότι οι μοναχοί το μόνο που θα μπορούν να κάνουν είναι να λειτουργούν, τα υπόλοιπα ανήκουν στην αρχαιολογική υπηρεσία».

Ως προς τη δυνατότητα έφεσης, απάντησε πως: «Έχει τρίτο βαθμό παρόμοιο με αυτό που έχουμε εμείς στον Άρειο Πάγο, δηλαδή αναίρεση κατ’ ουσίαν για λόγους κακοδικίας.

Όταν βαδίζεις σε έναν δρόμο στον οποίο συμπορεύεσαι και με την ελληνική και με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, με μια βεβαιότητα ότι αφού συμφωνήσαμε θα πάνε προς τα εκεί τα πράγματα και ξαφνικά ανατρέπονται όλα, τα βάζεις όλα σε καινούργια προοπτική.

Δηλαδή θέλω να πω, οι μοναχοί εκεί είναι με βίζα, με άδεια παραμονής ενός έτους. Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι αυτή θα ανανεώνεται; Είναι γύρω στους 20 πατέρες. Ύστερα από αυτό και ύστερα από αυτό θα μπορεί να ζει κάποιος με βεβαιότητες;

Σημειωτέον ότι το μοναστήρι είναι το σταυροδρόμι των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών. Είναι παγκόσμιας σημασίας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Το μοναστήρι είναι κειμηλιοφυλακείο, όχι του Βυζαντίου, της ανθρωπότητας, γι’ αυτό και είναι και υιοθετημένο από την UNESCO.

Η προσπάθεια μετατροπής ενός ζωντανού χώρου σε μουσείο, είναι εγκληματική. Αν δηλαδή είναι άσχημο το ότι η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας έγιναν τζαμιά, εμείς έχουμε το αντίθετο. Μετατρέπουμε ένα ζωντανό χώρο λατρείας σε μουσείο.

Είναι καθήκον κάθε ανθρώπου, πρόκειται για για καταπάτηση ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων. Διότι η δήμευση δεν είναι θρησκευτικό δικαίωμα, η ιδιοκτησία δεν είναι θρησκευτικό δικαίωμα. Είναι καταπάτηση ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων που πρέπει κάθε πολιτισμένος άνθρωπος να σταθεί απέναντι.

Είμαστε στην περίοδο της ενημέρωσης, περιμένουμε να δούμε τι αποτέλεσμα θα έχουν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης, της ελληνικής κυβέρνησης και είναι όλα ανοιχτά».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ συστήνει το «Συμβούλιο Ειρήνης»: Εκτός και η Βρετανία με αιχμηρές βολές
Είχε αρχικά επινοηθεί για να επιβλέψει την ανοικοδόμηση της Γάζας. Όμως το σχέδιο του χάρτη του προβλέπει μια πολύ ευρύτερη εντολή και όχι μόνο το ζήτημα του παλαιστινιακού εδάφους
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump σε στιγμιότυπο της ομιλίας του στο 56ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός
Όλη η αλήθεια για το «πλαίσιο συμφωνίας» για τη Γροιλανδία που είναι μόνο στο μυαλό του Τραμπ: Χρυσός Θόλος και ορυκτά
Το παρασκήνιο στο Νταβός, οι τρεις κωλοτούμπες σε μία μέρα, η ενότητα της Ευρώπης που χάλασε τα σχέδια του Λευκού Οίκου και το 1 εκατ. δολάρια σε κάθε κάτοικο
Γροιλανδία
Ο Μαρκ Ρούτε συζήτησε με τον Τραμπ «τρόπους για να παραμείνει ασφαλής» η Γροιλανδία: «Είχαμε μια καλή συζήτηση»
Σύμφωνα με τον ίδιο, περαιτέρω συζητήσεις «θα διασφαλίσουν, κυρίως σε ό,τι αφορά τη Γροιλανδία, ότι θα φροντίσουμε πως οι Κινέζοι και οι Ρώσοι δεν θα αποκτήσουν πρόσβαση στη Γροιλανδία»
Μαρκ Ρούτε
Αλαλούμ και γκρίνια με τη «συμφωνία» Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Λέει ψέματα» – «Είναι μια ιδέα» απαντά ο ίδιος
Η βουλευτής Σάσα Φάξε κατήγγειλε ότι οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη συμμετοχή της Γροιλανδίας, κάνοντας λόγο για «ανύπαρκτες διαπραγματεύσεις»
Γροιλανδία 5