Κόσμος

Μπορεί ο Ομπάμα να πάει στη Χιροσίμα αλλά δεν θα ζητήσει συγγνώμη

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί τη Χιροσίμα, στα τέλη Μαΐου, όμως δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη για τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία το 1945, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο στόχος της επίσκεψης αυτή δεν είναι να επανεξεταστεί η απόφαση που ελήφθη πριν από σχεδόν 70 χρόνια, σημειώνεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. Αντιθέτως, ο Ομπάμα “θα επισημάνει τη συνεχιζόμενη προσήλωσή του στην επιδίωξη της ειρήνης και της ασφάλειας σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που τιμήθηκε το 2009 με τον Νόμπελ Ειρήνης εν μέρει για τη δέσμευσή του για τη μη διάδοση των πυρηνικών, θα επισκεφθεί στις 27 Μαΐου την πόλη, συνοδευόμενος από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Οι ρίψεις ατομικών βομβών στη Χιροσίμα (140.000 νεκροί) και στο Ναγκασάκι (74.000 νεκροί) τρεις ημέρες αργότερα επέσπευσαν την παράδοση της Ιαπωνίας στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 15 Αυγούστου 1945.

Ο Ομπάμα θα επισκεφθεί το Πάρκο Μνήμης και Ειρήνης, έναν χώρο που θυμίζει τον πυρηνικό όλεθρο που σκόρπισε στη Χιροσίμα η ατομική βόμβα που έριξε το αμερικανικό βομβαρδιστικό Ενόλα Γκέι στις 8.15 το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945.

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Ομπάμα είχε εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. “Θα ήταν σημαντικό για εμένα” είχε δηλώσει όταν βρέθηκε στην Ιαπωνία, στα τέλη του 2009.

Αυτή θα είναι η τέταρτη –και προφανώς η τελευταία– επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Ομπάμα στην Ιαπωνία ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαιρέτισε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μια ευκαιρία τόσο για την Ιαπωνία όσο και για τις ΗΠΑ “να τιμήσουν όλα τα θύματα”.

Ο Λευκός Οίκος, έχοντας συναίσθηση ότι η αναφορά σε αυτό το κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας μπορεί να είναι ένα θέμα ευαίσθητο πολιτικά στις ΗΠΑ, όπου ορισμένοι βουλευτές και γερουσιαστές έχουν εκ των προτέρων καταγγείλει μια απαράδεκτη κατ’ αυτούς “περιοδεία συγγνώμης”, επέμεινε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ζητηθεί συγγνώμη με τη μία ή την άλλη μορφή. “Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα υπερήφανες για τους ηγέτες τους και για τους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο” υπογράμμισε στο μπλογκ του ο Μπεν Ρόουντς, ο αναπληρωτής σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας. “Αυτή η επίσκεψη θα είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε τη μνήμη όλων των αθώων που έχασαν τη ζωή τους σε εκείνον τον πόλεμο”, τόνισε.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκτελέστηκε 50χρονος θανατοποινίτης στη Φλόριντα ο οποίος είχε βιάσει και σκοτώσει νεαρή μητέρα
Πρόκειται για την έβδομη εκτέλεση στη χώρα από την αρχή της χρονιάς, τέσσερις στη Φλόριντα, δυο στο Τέξας και μια στην Οκλαχόμα, όλες με ενέσιμες θανατηφόρες χημικές ουσίες
Ο 50χρονος θανατοποινίτης
Χτυπήθηκε χώρος του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Μπουσέχρ του Ιράν - Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα
Νωρίτερα οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι βομβάρδισαν «με επιτυχία» εγκαταστάσεις ιρανικών πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας κοντά στο στενό του Χορμούζ
Μπουσέχρ
WSJ: H Ρωσία εξοπλίζει το Ιράν με δορυφορικά δεδομένα και drones για πλήγματα στη Μέση Ανατολή
Η Μόσχα έχει επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών και τη στρατιωτική συνεργασία, προκειμένου να βοηθήσει την Τεχεράνη να παραμείνει στον αγώνα ενάντια στη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ
Ένα ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Shahed, που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, πετάει στον ουρανό λίγα δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει κτίρια στο Κίεβο της Ουκρανίας
Ο Σον Πεν επισκέφτηκε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου – «Ξέρουμε πως είναι ένας αληθινός φίλος της χώρας»
Ο ηθοποιός επέλεξε και να επισκεφτεί το Κίεβο και να συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος τον υποδέχτηκε θερμά στην ουκρανική πρωτεύουσα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο ηθοποιός Σον Πεν