Κόσμος

Μπόρις Τζόνσον: «Σοκαρισμένος» από την καταδίκη σε θάνατο των δύο Βρετανών στρατιωτών από τους φιλορώσους του Ντονέτσκ

Σοκ. Αυτό περιγράφει την κατάσταση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, μόλις έμαθε για την απόφαση του «δικαστηρίου» των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ να καταδικάσει εις θάνατον δύο Βρετανούς στρατιώτες που πολεμούσαν στο πλευρό της Ουκρανίας.

Τουλάχιστον αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο Βρετανοί ήταν μέλη των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και κατ’ επέκταση προστατεύονται βάσει της Σύμβασης της Γενεύης.

«Ο πρωθυπουργός είναι σοκαρισμένος από την καταδίκη αυτών των ανδρών», είπε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι το Λονδίνο «υποστηρίζει την Ουκρανία στις προσπάθειές της να τους απελευθερώσει».

Όπως τόνισε, το Λονδίνο δίνει προτεραιότητα σε συνομιλίες με την Ουκρανία και όχι με τη Ρωσία για την κατάσταση των δύο κρατούμενων Βρετανών.

«Τους παρέχεται προστασία βάσει της Σύμβασης της Γενεύης ως μέλη των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, γι’ αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους για να προσπαθήσουμε να τους απελευθερώσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

Οι δύο Βρετανοί, ο Έϊντεν Άσλιν και ο Σον Πίνερ, όπως και ο Μαροκινός Σααντούν Μπραχίμ κρίθηκαν ένοχοι για «μισθοφορικές δραστηριότητες και για τη διάπραξη ενεργειών που είχαν στόχο την κατάληψη της εξουσίας και την ανατροπή της συνταγματικής τάξης» στο Ντονέτσκ.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας καταδίκασε την ποινή που επιβλήθηκε στους δύο Βρετανούς κάνοντας λόγο για μια κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης – θέση που συμμερίζεται και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – και έθεσε το θέμα στον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρι Κουλέμπα σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα.

Οι δύο υπουργοί «συζήτησαν τις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται από φιλορώσους. Η απόφαση εναντίον τους αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης», υπογράμμισε η Τρας σε ανάρτηση στο Twitter.

 

Σε ερώτηση αν το Λονδίνο θα συνομιλούσε με την Μόσχα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε ότι «δεν έχουμε τακτική επικοινωνία με τους Ρώσους».

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός των Συντηρητικών Ρόμπερτ Τζένρικ, ο οποίος εκπροσωπεί την εκλογική περιφέρεια του Άσλιν, κάλεσε το Υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεν μπορείτε να μεταχειρίζεστε τους Βρετανούς πολίτες με αυτόν τον απολύτως εξωφρενικό τρόπο», είπε στο BBC, λέγοντας ότι η Ουκρανία τον διαβεβαίωσε ότι οι Άσλιν και Πίνερ θα απελευθερωθούν κατά προτεραιότητα κατά την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει την αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» και η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει κανέναν έλεγχο στα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας που κατέχουν οι αυτονομιστές.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο Βρετανοί και ο Μαροκινός διέπραξαν εγκλήματα στο έδαφος του Ντονέτσκ.

Ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος τόνισε ότι η Μόσχα επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τους τρεις αυτούς αλλοδαπούς ως «ομήρους» για να ασκήσει πίεση στη Δύση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρεις νεκροί Αμερικανοί από επίθεση του ISIS στη Συρία - «Θα ανταποδώσουμε» απαντά ο Ντόναλντ Τραμπ
«Αν στοχεύετε Αμερικανούς οπουδήποτε στον κόσμο, θα περάσετε το υπόλοιπο της σύντομης ζωής σας γνωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα σας κυνηγήσουν, θα σας βρουν και θα σας σκοτώσουν χωρίς έλεος» λέει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας
Ντόναλντ Τραμπ
Βίντεο η στιγμή που σκοτώνεται ο «αρχιτέκτονας των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου» στο Ισραήλ - Παραβίαση της εκεχειρίας καταγγέλλει η Χαμάς
Στο βίντεο, φαίνονται τρία οχήματα να κινούνται το ένα πίσω από το άλλο σε δρόμο της Γάζας και ξαφνικά το τελευταίο, ένα αυτοκίνητο, ανατινάσσεται από αεροπορικό χτύπημα του IDF
Παλαιστίνιοι περνούν με το αυτοκίνητό τους δίπλα από ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο μετά από ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας
5
Συναγερμός στις φυλακές Κύπρου: Κρατούμενος αυτοκτόνησε μέσα στο κελί του – «Ανώτεροι» κατάδικοι φέρεται να τον χρησιμοποιούσαν ως «υπηρέτη»
Πηγές από το περιβάλλον των φυλακών, λένε ότι ο 23χρονος φέρεται να ήταν «σκλάβος» ισχυρότερων κρατουμένων, καθαρίζοντας κελιά και πλένοντας ρούχα υπό καθεστώς φόβου, πράγμα που ο νεαρός δεν άντεξε
Φυλακή