Κόσμος

Μυστήριο με τον θάνατο του 29χρονου σκακιστή Ντάνιελ Ναροντίτσκι: Στο στόχαστρο ο αντίπαλός του Βλαντιμίρ Κράμνικ

Ο Κράμνικ έλεγε, χωρίς να έχει κάποιες αποδείξεις ότι ο 29χρονος χρησιμοποιούσε υπολογιστή κατά τη διάρκεια των online παιχνιδιών του

Σε θρίλερ τελικά έχει εξελιχθεί ο θάνατος μόλις στα 29 του χρόνια του γκρανμάστερ στο σκάκι Ντάνιελ Ναροντίτσκι καθώς η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) έκανε γνωστό ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να έχει δεχτεί επιθέσεις από τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Βλαντιμίρ Κράμνικ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο Βλαντιμίρ Κράμνικ νούμερο ένα για επτά χρόνια στο σκάκι διαδεχόμενος στον Γκάρι Κασπάροφ κατηγορούσε τον τελευταίο χρόνο τον Ναροντίτσκι ότι έκλεβε.

Ο Κράμνικ έλεγε, χωρίς να έχει κάποιες αποδείξεις ότι ο 29χρονος χρησιμοποιούσε υπολογιστή κατά τη διάρκεια των online παιχνιδιών του.

Ο αδικοχαμένος Ντάνιελ Ναροντίτσκι δεν είχε δεχτεί τις κατηγορίες, ωστόσο η όλη κατάσταση είχε προκαλέσει επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία.

«Από τότε που ξεκίνησε η υπόθεση με τον Κράμνικ, νιώθω ότι όταν αρχίζω να παίζω καλά, οι άνθρωποι έχουν τις χειρότερες προθέσεις. Το πρόβλημα είναι απλώς η παρατεταμένη επίδραση αυτού» είχε πει κατά τη διάρκεια της τελευταίας του ζωντανής μετάδοσης στο Twitch το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στις 17 Οκτωβρίου στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του ο Ντάνιελ Ναροντίτσκι είχε εμφανιστεί να μιλάει ασυνάρτητα και να μισοκοιμάται υπονοώντας ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο live του. «Αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα αντιμετωπίσει κριτική ή trolling», γράφτηκε σε ένα σχόλιο που διάβασε ο Ναροντίτσκι με τον ίδιο να απαντά λέγοντας «ω, στην πραγματικότητα θα είναι».

«Να είστε υγιείς, να είστε καλά, να είστε ασφαλείς. Θα σας δω να κερδίζετε ή να χάνετε μετά τον αγώνα» ήταν η τελευταία φράση του 29χρονου.

 

Τον Ντάνιελ Ναροντίτσκι βρήκε νεκρό την περασμένη Δευτέρα ο Ουκρανός γκρανμάστερ Αλεξάντερ Μπόρτνικ μαζί με έναν φίλο του.

Με το που ανακοινώθηκε ο θάνατος Ντάνιελ Ναροντίτσκι αρχισαν να ανοίγουν στόματα. Ο Χικάρου Νακαμούρα Νο 2 στον κόσμο αναφέρθηκε με ύβρεις στον Κράμνικ ενώ ο πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Μάγκνους Κάρλσεν καταδίκασε τη «φρικτή» συμπεριφορά του Ρώσου σκακιστή.

Παρόμοια η στάση και του Ινδού grandmaster Νιχάλ Σαρίν ο οποίος έπαιξε με τον Ναροντίτσκι στον τελευταίο του online αγώνα. Ο Ινδός κατηγόρησε τον Κράμνικ ότι «έκλεψε μια ζωή» και δεν παρέλειψε να συμπληρώσει οι κατηγορίες που εξαπέλυσε είχε προκαλέσει στον φίλο του «τεράστιο άγχος».

 

Ο Βλαντιμίρ Κράμνικ που είχε τακτική τα τελευταία χρόνια να κατηγορεί σκακιστές χαρακτήρισε  τραγωδία που «πρέπει να διερευνήσει η αστυνομία» τον θάνατο του Ναροντίτσκι αφήνοντας υπονοούμενα για «οικονομικά συμφέροντα» και απειλώντας με νομικές ενέργειες εναντίον «όσων με κατηγορούν ψευδώς».

Ο Ινδός σκακιστής Νιχάλ Σαρίν δεν σταμάτησε να επικρίνει τη στάσυη του Κράμνικ. «Η απάτη στο σκάκι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Αλλά αυτό που κάνει ο Κράμνικ είναι εντελώς απαράδεκτο. Απλώς εκτοξεύει κατηγορίες κάθε μέρα… Ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής και μια προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή. Και δεν ξέρω αν συνειδητοποιεί τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτό σε αθώους ανθρώπους. Οι μέθοδοι του Κράμνικ, φαίνεται ότι, βασικά, είναι σαν να καίνε μια πόλη για να πιάσουν μερικούς απατεώνες. Σκοτώνουν μερικές χιλιάδες άλλους εντελώς αθώους ανθρώπους για να πιάσουν έναν ή δύο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της FIDE, Εμίλ Σουτόφσκι «εξετάζεται» η συμπεριφορά του Κράμνικ, σημειώνοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα είναι απλά απαράδεκτος».

Να σημειωθεί ότι ο Ναρόντιτσκι ήταν διάσημος για το κανάλι του στο YouTube για το σκάκι, το οποίο πρόσφερε εκπαιδευτικά βίντεο και ζωντανές μεταδόσεις εναντίον ανταγωνιστών, και ενέπνευσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να παίξουν το παιχνίδι.

Το κανάλι του αριθμούσε σχεδόν 500.000 συνδρομητές, ενώ το stream του στο Twitch συγκέντρωνε 340.000 ακόλουθους. Οι οπαδοί επαίνεσαν τη διορατικότητα και το πάθος του, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού δήλωσε ότι είχε παίξει «καθοριστικό ρόλο στη διάδοση του περιεχομένου του σκακιού στο διαδίκτυο».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ δεν αποκλείει να συναντηθεί με τον Πούτιν παρότι ακύρωσε το ραντεβού της Βουδαπέστης
Αλλά και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε από την πλευρά του ότι «ο διάλογος είναι πάντα προτιμότερος από την αντιπαράθεση, τις διαμάχες, πολλώ δε μάλλον από τον πόλεμο»
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά στη Γαλλία από την κακοκαιρία «Benjamin» - Ένας Γερμανός τουρίστας βρέθηκε νεκρός στην Κορσική
Το θύμα κολυμπούσε με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους, όταν παρασύρθηκαν από την ξαφνική άνοδο της στάθμης του ποταμού, που «φούσκωσε» από τις καταιγίδες
Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη Γαλλία
Ανάλυση CNN: Η στρατηγική του Πούτιν να χειραγωγεί τον Τραμπ φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά της
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον των ρωσικών πετρελαϊκών κολοσσών σηματοδοτούν μια στροφή στις σχέσεις μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίες χαρακτηρίζονταν επί χρόνια από καχυποψία και πολιτικό υπολογισμό
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Δύο ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας – Αποχώρησαν μέσα σε 18 δευτερόλεπτα
Τα ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, προκαλώντας την άμεση επέμβαση μαχητικών του ΝΑΤΟ που απογειώθηκαν από την Πολωνία – Το Βίλνιους καταγγέλλει κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος
Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν 5 αμάχους στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας - Γυναίκα έχασε τον άντρα της και τους δύο γιους της
Η ίδια υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες ζητούσαν επίμονα από την οικογένειά της να τους δώσει πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις των δυνάμεων της Ουκρανίας και επειδή εκείνοι δεν μίλησαν τους πυροβόλησαν
στρατιώτες
Μουσείο του Λούβρου: «Όταν πρέπει να γίνει γρήγορα» – Η χιουμοριστική διαφήμιση του Γερμανού κατασκευαστή του αναβατορίου της ληστείας
Η εταιρεία Böcker, της οποίας ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία του Λούβρου, αντέδρασε με χιούμορ στα social media, προβάλλοντας τις επιδόσεις του μηχανήματός της… χωρίς να χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας
Ο κατασκευαστής γερανών Boecker γίνεται viral με τη χιουμοριστική διαφήμισή του μετά τη ληστεία στο Λούβρο