Κόσμος

«Να σταματήσουν τον εκφοβισμό οι ΗΠΑ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Σι στον Άντονι Μπλίνκεν

Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν την «παλιά ρουτίνα του μονομερούς εκφοβισμού» και να προσπαθούν να καταστείλουν την ανάπτυξη της Κίνας, δήλωσε ο Γουάνγκ Γι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δεν τα είπε αυτά για… λαϊκή κατανάλωση, αλλά τα είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Κίνας, ο Γουάνγκ Γι είπε στον Άντονι Μπλίνκεν πως οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν προσοχή στις θεμιτές ανησυχίες της Κίνας, να σταματήσουν να συγκρατούν και να καταστέλλουν την ανάπτυξή της και να μην αμφισβητούν διαρκώς την κόκκινη γραμμή της Κίνας «σαλαμοποιώντας» την.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών αναφερόταν στην τακτική της χρήσης μιας σειράς μικρών δράσεων για την επίτευξη ενός πολύ ευρύτερου αποτελέσματος, που θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί με μία και μόνο εκτεταμένη δράση.

«Αγκάθι» η Ταϊβάν

Τα σχόλια του Γυάνγκ Γι αντικατοπτρίζουν το κλίμα της συνάντηση που είχε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάντεν, τον περασμένο μήνα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί, όπου συζήτησαν αριθμό ζητημάτων, περιλαμβανομένης της Ταϊβάν. Ήταν οι πρώτες δια ζώσης συνομιλίες τους από το 2017.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν δικό της έδαφος και πιστεύει πως οι ΗΠΑ… κατατρώγουν σιγά-σιγά τα κεντρικά συμφέροντά της προσέχοντας παράλληλα να αποφύγουν κάποια δραστική ενέργεια που θα μπορούσε να δώσει στην Κίνα μια ξεκάθαρη αιτία για να αντιδράσει με πλήρη ισχύ.

Ο Μπάιντεν έχει προβάλει αντιρρήσεις στις κινεζικές «εξαναγκαστικές και όλο και πιο επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ταϊβάν, για τις οποίες είπε πως υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στο Στενό της Ταϊβάν και στην ευρύτερη περιοχή και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ευημερία. Ο Σι Τζινπίνγκ αποκάλεσε την Ταϊβάν «πρώτη κόκκινη γραμμή» της Κίνας, η οποία δεν πρέπει να παραβιαστεί.

«Να επιλύσουμε συγκεκριμένα ζητήματα», είπε ο Γουάνκ

Στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Άντονι Μπλίνκεν, ο Γουάνγκ Γι υπογράμμισε πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να επικεντρώσουν στο να μεταφράσουν σε πρακτικές πολιτικές και συγκεκριμένες δράσεις τη συναίνεση των δύο ηγετών στο Μπαλί, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Είναι απαραίτητο να εντείνουμε τις διαβουλεύσεις αναφορικά με τις κατευθυντήριες αρχές στις σινοαμερικανικές σχέσεις, να προωθήσουμε το διάλογο σε όλα τα επίπεδα και να επιλύσουμε συγκεκριμένα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών μέσω κοινών ομάδων εργασίας», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανήλικοι που δεν έχουν κάνει εμβόλιο για τον κορονοϊό κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές επιπλοκές εκτιμά βρετανική έρευνα
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι καρδιακοί κίνδυνοι από τη μόλυνση από Covid είναι σημαντικά υψηλότεροι, ακόμα και σε νέους, συγκριτικά με εκείνους από το εμβόλιο της Pfizer
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού
Αμερικανός που δικάζεται στη Γαλλία για διπλή δολοφονία ισχυρίζεται ότι όλος ο κόσμος συνωμότησε εναντίον του
«Εμφανίστηκαν ως διά μαγείας», απάντησε για τα δεδομένα που βρέθηκαν στο κινητό του τηλέφωνο και δείχνουν ότι έψαχνε για το πώς σβήνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα
Γάλλοι αστυνομικοί
Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κατηγορούν το Πεντάγωνο ότι δεν ενημερώνει το Κογκρέσο για θέματα εθνικής ασφάλειας
Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, σε μια σπάνια, δικομματική επίδειξη δυσφορίας απέναντι στην κυβέρνηση, κατηγόρησαν κορυφαίο αξιωματούχο ότι στελέχη υπουργείου δίνουν την εντύπωση ότι υπονομεύουν την πολιτική του Τραμπ
Λευκός Οίκος
Τουρκία: Συνάντηση των μυστικών υπηρεσιών με αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη για την εκεχειρία στη Γάζα
Ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του παλαιστινιακού κινήματος για να συζητήσουν την εφαρμογή των επόμενων φάσεων του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός
Μέλος της Χαμάς στη Γάζα