Κόσμος

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Απίστευτο κύμα φυγής – Αναμένονται 120.000 πρόσφυγες στην Αρμενία – Ακόμα βρίσκουν νεκρούς στην έκρηξη στο βενζινάδικο

Τεράστιο είναι το κύμα φυγής των Αρμενίων που εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα.

Περισσότεροι από 88.000 άνθρωποι έχουν φθάσει μέχρι τώρα στην Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι συνολικές αφίξεις μπορεί να φθάσουν τις 120.000, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, απευθύνοντας έκκληση για υποστήριξη καθώς οι αρχές πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα.

Περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό της περιοχής έχουν διαφύγει αφότου το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ την περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα οι Αρμένιοι που ζούσαν εκεί με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει ένας μαζικός ξεριζωμός.

Η Καβίτα Μπελάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) στην Αρμενία, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ μέσω βιντεοσύνδεσης πως τεράστια πλήθη καταπονημένων και τρομαγμένων ανθρώπων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ συγκεντρώνονται στα κέντρα καταγραφής.

«Αυτή είναι μία κατάσταση όπου έζησαν εννέα μήνες υπό αποκλεισμό», είπε. «Και όταν έρχονται, είναι όλο αγωνία, είναι τρομαγμένοι, είναι φοβισμένοι και θέλουν απαντήσεις».

«Είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε έως 120.000 ανθρώπους. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πόσοι θα έρθουν σε αυτή τη συγκυρία», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των προσφύγων.

nagorno karabakh

nagorno karabakh

 

Το ένα τρίτο είναι παιδιά

Περίπου το ένα τρίτο των προσφύγων είναι παιδιά, δήλωσε άλλη αξιωματούχος της UNHCR στην ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Η κύρια ανησυχία για εμάς είναι πως πολλά από αυτά έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους», δήλωσε η Ρεγκίνα Ντε Ντομινίσις, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, Χίσαμ Ντίαμπ, δήλωσε πως υπάρχει μαζική ανάγκη για υποστήριξη της ψυχικής υγείας των προσφύγων.

Μέχρι στιγμής 88.780 άνθρωποι έφθασαν στην Αρμενία προερχόμενοι από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο την αρμενική κυβέρνηση.

nagorno karabakh

Ακόμα βρίσκουν νεκρούς

Στο μεταξύ, ο απολογισμός των νεκρών από την έκρηξη και την πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα σε πρατήριο καυσίμων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει φθάσει τους 170 ανθρώπους, σύμφωνα με νέο απολογισμό των αρχών του θύλακα, εν μέσω μαζικής εξόδου δεκάδων χιλιάδων αμάχων που φεύγουν για να γλιτώσουν από την άφιξη των αζερικών στρατευμάτων.

«Τα λείψανα 170 ανθρώπων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα (29.9.2023) και έχουν παραδοθεί στο γραφείο ιατροδικαστικής εξέτασης», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας της περιοχής.

 

Σε μία άλλη εξέλιξη, αντιπροσωπείες από τα υπουργεία Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας έφθασαν στη ρωσική πόλη Τούλα για μια σύνοδο του συμβουλίου υπουργών Άμυνας των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), όπως μεταδίδουν ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι αντιπροσωπείες των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν θα λάβουν μέρος στη σύνοδο.

«Στη διάρκεια της συνόδου θα συζητήσουν ένα εύρος θεμάτων στρατιωτικής και στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για την τρέχουσα στρατιωτική-πολιτική κατάσταση στον κόσμο», μετέδωσε το TASS.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μήνυμα Χαμενεΐ: Συγχαρητήρια για τη νίκη επί των σιωνιστών – Οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν τίποτα από τον πόλεμο
Πρώτο μήνυμα από τότε που η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ - «Οποιαδήποτε μελλοντική επιθετική ενέργεια εναντίον του Ιράν θα έχει βαρύ τίμημα» διεμήνυσε
Ο Αλί Χαμενεϊ
Ανανεώθηκε πριν 12 λεπτά
2
New York Times: Ανησυχία στο Ιράν για την εξαφάνιση του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ – «Πρέπει όλοι να προσευχόμαστε»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια ούτε έχει κάνει κάποια βιντεοσκοπημένη δήλωση εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα - «Οι πολίτες ανησυχούν: πού είναι ο ηγέτης μας;»
O ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Βίντεο με τη βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας να κοροϊδεύει τον Τραμπ ενώ μιλάει: Σάλος με τον μορφασμό της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Η βασίλισσα της Ολλανδίας κατηγορείται ότι μιμήθηκε ειρωνικά τον τρόπο ομιλίας του αμερικανού προέδρου - Ποικίλες αντιδράσεις στα social media
Βασιλικό ζεύγος Ολλανδίας και Τραμπ
4
Σε κίνδυνο χιλιάδες παιδιά στις ΗΠΑ - Η κυβέρνηση Τραμπ επανεξετάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα
Η σύσταση της νέας ομάδας εργασίας θα εξετάσει το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού των παιδιών και τη χρησιμότητα των εμβολίων που εγκρίθηκαν πριν από επτά ή και περισσότερα χρόνια
Εμβολιασμός
Πνίγηκε από τις σφοδρές καταιγίδες το Παρίσι: Δύο νεκροί, 17 τραυματίες, πάνω από 100.000 σπίτια χωρίς ρεύμα – Πλημμύρισε η Εθνοσυνέλευση
Ένας 12χρονος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου κι ένας 59χρονος οδηγούσε γουρούνα, όταν έπεσε πάνω του δέντρο που ξερίζωσαν οι άνεμοι - Εικόνες και βίντεο
Σφοδρές καταιγίδες στη Γαλλία, «πνίγηκε» το Παρίσι
2