Κόσμος

ΝΑΤΟ: Στα βήματα της Φινλανδίας η Σουηδία στέλνει άμεσα αίτημα ένταξης

Η Σουηδία παίρνει σοβαρά υπόψη τη θέση της Φινλανδίας για εισδοχή στο ΝΑΤΟ, λέει η υπουργός Εξωτερικών της Στοκχόλμης. Θα στείλει αίτημα ένταξης στη συμμαχία την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Expressen.

«Η Φινλανδία είναι ο στενότερος εταίρος της Σουηδίας για την ασφάλεια και την άμυνα και χρειαζόμαστε να λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις της (σ.σ. σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, Αν Λίντε.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και Σάνα Μάριν δήλωσαν σήμερα πως η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει «χωρίς καθυστέρηση» αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, σε μια σημαντική στροφή στην πολιτική της που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απόφαση είναι σημαντική για τη Σουηδία, καθώς είναι πιθανό να κινηθεί μαζί με τη Φινλανδία, με την οποία έχει στενούς ιστορικούς και στρατιωτικούς δεσμούς.

Σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Expressen, το κοινοβούλιο της Σουηδίας θα συζητήσει τη Δευτέρα (16.05.2022) την κατάσταση της ασφάλειας και η πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Άντερσον θα συγκαλέσει στη συνέχεια ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία θα ληφθεί η επίσημη απόφαση για υποβολή αιτήματος ένταξης, σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen, η οποία επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει.

Αίτημα ένταξης θα σταλεί αμέσως μετά, άνευ απροόπτου, είπαν οι πηγές στην Expressen.

ΝΑΤΟ – Φινλανδία: Χαιρετίζουν οι χώρες της Βαλτικής που κάποτε ανήκαν στην ΕΣΣΔ

Οι χώρες της Βαλτικής, που βρίσκονταν κάποτε υπό την κυριαρχία της Μόσχας και τώρα είναι μέλη του NATO, χαιρέτισαν την ανακοίνωση της Φινλανδίας.

«Η Φινλανδία αποφάσισε να ενταχθεί στην (Ατλαντική) Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ πρόκειται να γίνει ισχυρότερο. Οι χώρες της Βαλτικής πρόκειται να γίνουν πιο ασφαλείς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Η άποψη των Φινλανδών όσον αφορά το NATO άλλαξε γρήγορα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το 76% του πληθυσμού των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας τάσσεται εφεξής υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν τη Δευτέρα (09.05.2022) στη δημοσιότητα, με το ποσοστό που στηρίζει την ένταξη να έχει τριπλασιαστεί από αυτό που καταγραφόταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επίσης η ένταξη της χώρας στην στρατιωτική συμμαχία εξασφάλισε πολύ ευρεία πλειοψηφία 200 βουλευτών στο φινλανδικό κοινοβούλιο, με μόνον περίπου 10 βουλευτές να αντιτίθενται, και η πλειονότητα των κομμάτων τάσσεται πλέον υπέρ αυτής – το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Μάριν αναμένεται να λάβει θέση τελευταίο, αυτό το Σάββατο (14.05.2022).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο πρώην πρίγκιπας Άντριου φέρεται να παρέδωσε απόρρητα οικονομικά έγγραφα στον Τζέφρι Επστάιν – «Σε στενή επαφή» εισαγγελία και αστυνομία
Τα έγγραφα αυτά έρχονται να προστεθούν στις υποψίες κατά του Άντριου, μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση της Βιρτζίνια Τζιούφρε, της πρώτης γυναίκας που τον κατήγγειλε και η οποία αυτοκτόνησε το 2025
Ο πρώην πρίγκιπας Άντριου
Δεκαπέντε νεκροί από σφοδρές καταιγίδες και πλημμύρες λόγω κακοκαιρίας στην Πορτογαλία - Χιλιάδες εκκενώσεις σπιτιών στην επαρχία
Οι δημοτικές αρχές στην Κοΐμπρα διέταξαν για προληπτικούς λόγους, την εσπευσμένη απομάκρυνση περίπου 3.000 ανθρώπων, καθώς υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού Μοντέγκο
Ένα άτομο κοιτάζει μια πλημμυρισμένη περιοχή στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας
Συνάντηση Νετανιάχου – Τραμπ στον Λευκό Οίκο με «φόντο» τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν
Ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί δια παντός το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος - Χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων η συνάντηση
Τραμπ και Νετανιάχου
Μαθητής άνοιξε πυρ σε σχολείο στη Ρωσία με απολογισμό έναν νεκρό και δύο τραυματίες
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η κυβέρνηση υιοθέτησε μέτρα με στόχο την ενίσχυση του πατριωτισμού μέσα στα σχολεία, εισάγοντας, επίσης, ύλη στρατιωτικής εκπαίδευσης
Ένας νεκρός και δύο τραυματίες σε περιστατικό με πυροβολισμούς σε σχολείο στη Ρωσία
Σχεδόν 1.500 Αφρικανοί πολεμούν στο πλευρό του ρωσικού στρατού - «Απαράδεκτη η στρατολόγηση» λέει η Κένυα
Έκθεση της συλλογικότητας All Eyes on Wagner (AEOW) περιλαμβάνει ονόματα ανθρώπων από 45 χώρες της Αφρικής που στρατολογήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2023 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025
Στρατιώτες