Κόσμος

Ναβάλνι: Το κράτος του Πούτιν θα καταρρεύσει

Σίγουρος πως το κράτος του Πούτιν μια μέρα θα καταρρεύσει εμφανίστηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο πιο διάσημος πολιτικός της αντιπολίτευσης της Ρωσίας.

Ο ηλικίας 47 ετών Ναβάλνι, πρώην δικηγόρος, που έγινε γνωστός πριν από μια και πλέον δεκαετία διακωμωδώντας την ελίτ του Πούτιν και την οποία κατηγορούσε για τεράστια διαφθορά, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια φυλακή περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

«Οι πολυγαμικοί έγιναν συντηρητικοί στη χώρα μας. Τα μέλη του ΚΚΣΕ (Κομμουνιστικό Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης) έγιναν τώρα Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Οι κάτοχοι των χρυσών διαβατηρίων και λογαριασμών στο εξωτερικό έγιναν τώρα φανατικοί πατριώτες», αναφέρει ο Ναβάλνι σε ανάρτησή του σε δήλωσή του στα social media που ανέβασαν οι υποστηρικτές τους.

«Ψέματα, ψέματα και τίποτα άλλο, παρά μόνο ψέματα», αναφέρει ο Ναβάλνι. «Θα καταρρεύσει και θα θρυμματισθεί. Το κράτος του Πούτιν δεν είναι βιώσιμο. Μία ημέρα θα κοιτάμε αν είναι στη θέση του και δεν θα είναι εκεί».

Ο Ναβάλνι, ο οποίος έχει καταδικαστεί για να μείνει στη φυλακή έως ότου γίνει 74 ετών, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Ρωσία του Πούτιν είναι ένα κράτος που διοικείται από «κλέφτες και εγκληματίες» και στο οποίο μια μέρα θα υπάρξουν σεισμικές αλλαγές μέσω εξέγερσης.

Από τότε που ο Πούτιν ανέλαβε το ανώτατο αξίωμα στο Κρεμλίνο την τελευταία ημέρα του 1999, οι αντίπαλοί του έχουν προβλέψει αρκετές φορές την πολιτική του πτώση κι έχουν διαψευσθεί.

Οι αρχές της Ρωσίας απορρίπτουν τις επικρίσεις του Ναβάλνι ως ανοησίες και λένε ότι ο ίδιος και οι υποστηρικτές του είναι εξτρεμιστές που έχουν διασυνδέσεις με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA με σκοπό να σπείρουν τη διχόνοια στη Ρωσία.

Ο Ναβάλνι βρίσκεται στη φυλακή, το κίνημά του έχει τεθεί εκτός νόμου και οι περισσότεροι από του βασικούς του συνεργάτες έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Ο Ναβάλνι είχε κερδίσει τον θαυμασμό της διαιρεμένης ρωσικής αντιπολίτευσης για την απόφασή του να επιστρέψει οικειοθελώς στην Ρωσία το 2021 από τη Γερμανία όπου είχε νοσηλευθεί μετά από μια προσπάθεια να τον δηλητηριάσουν, όπως έδειξαν οι εξετάσεις σε εργαστήρια της Δύσης, με νευροτοξικό παράγοντα, στη Σιβηρία.

Μόλις επέστρεψε φυλακίσθηκε. Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς του Ναβάλνι ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας τον δηλητηρίασαν με «Νόβιτσοκ».

Ο Ναβάλνι αναφέρει ότι συγκρατούμενοί του επανειλημμένα τον ρωτούσαν «γιατί επέστρεψες;».

Ο ίδιος λέει επίσης ότι η σύγχρονη Ρωσία έχει διαποτιστεί με «τον κυνισμό και τη συνωμοσία» σε τέτοιο βαθμό που πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν πλέον σε αγαθά κίνητρα, υποπτευόμενοι αντίθετα ότι είναι μέρος κάποιας μυστικής ίντριγκας του Κρεμλίνου.

«Έχω τη χώρα μου και τις πεποιθήσεις μου. Και δεν θέλω να αλλάξω τη χώρα μου και τα πιστεύω μου. Και δεν μπορώ να προσδώσω ούτε το ένα ούτε το άλλο» , αναφέρει ο Ναβάλνι.

«Εάν τα πιστεύω σου αξίζουν κάτι, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να τα υπερασπιστείς. Και αν χρειαστεί, να κάνεις θυσίες».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τι είναι οι «Μπλε Δράκοι» που τρομάζουν τους κολυμβητές – Το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πλάσμα
Σπάνιοι, εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι: οι «Μπλε Δράκοι» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε παραλίες της Μεσογείου, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο
Μπλε δράκοι
Ο Τραμπ βλέπει τον εαυτό του ως Νίξον απέναντι στον Χρουστσόφ: «Αδύνατο να κερδίσεις πόλεμο χωρίς επίθεση στη χώρα – εισβολέα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε φωτογραφία – σύγκριση με το ιστορικό «Kitchen Debate» του 1959 και επανέλαβε ότι αν ήταν στον Λευκό Οίκο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 1
Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων και κατάπαυση πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία για τους ομήρους και μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ ή στην Αίγυπτο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου 1
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί την παράδοση του Ντονμπάς και την παραίτηση της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ για συμφωνία ειρήνης
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από το Κίεβο να παραδώσει πλήρως το Ντονμπάς, να παραιτηθεί από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να απαγορεύσει την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στο έδαφός του
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν 1