Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Νέα δημοσκόπηση – “πονοκέφαλος” για τον Ερντογάν – Τον κοντράρει “στα ίσια” ο Ιντζέ

Νέα δημοσκόπηση – “πονοκέφαλος” για τον Ερντογάν – Τον κοντράρει “στα ίσια” ο Ιντζέ

Άλλη μια δημοσκόπηση ήρθε να “πονοκεφαλιάσει” τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται πως δεν εξασφαλίζει από τον πρώτο γύρο την πλειοψηφία που χρειάζεται για να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου. Η έρευνα δείχνει βέβαια, ότι στον δεύτερο γύρο θα εξασφαλίσει ένα 53%, ωστόσο ένα τέτοιο ποσοστό είναι… εκτεθειμένο στις εκλογικές συμμαχίες και “ζυμώσεις”, μιας και ο Μουχαρέμ Ιντζέ ακολουθεί σε απόσταση… “βολής”.

Η έρευνα, που διεξήχθη σε δείγμα 3.000 ερωτηθέντων σε 26 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, δείχνει ότι ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 48,3% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ενώ ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ εξασφαλίζει ποσοστό 31,4%.

Σε ποσοστό άνω του 53%, οι ερωτηθέντες απαντούν ότι θα ψήφιζαν τον Ερντογάν έναντι του Ιντζέ στον δεύτερο γύρο.

Σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών κόμμα AKP εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 42,2%. Οι σύμμαχοί του εθνικιστές του MHP εξασφαλίζουν το 7,1% των ψήφων.

Βάσει της έρευνας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP θα λάμβανε 39,5%.

Το φιλοκουρδικό HDP, ο πρώην ηγέτης του οποίου Σελαχατίν Ντεμιρτάς παραμένει φυλακισμένος αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 142 έτη, συγκεντρώνει ποσοστό 10%, το όριο για να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 29ης Μαΐου και 3ης Ιουνίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις