Κόσμος

Νέα σύνοδος κορυφής για την κρίση στην Ουκρανία – Στο Μινσκ θα συναντηθούν οι ηγέτες

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 26 Αυγούστου για να συζητήσουν θέματα ενεργειακής ασφάλειας αλλά και φυσικά την κρίση στην ανατολική Ουκρανία.

“Στη συνάντηση κορυφής θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέματα ενεργειακής ασφάλειας αλλά και η σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ντονμπάς”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, στη σύνοδο θα συμμετάσχουν και οι ηγέτες του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, των δύο χωρών που μετέχουν στην Τελωνειακή Ένωση που έχει συγκροτήσει η Ρωσία.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα βρίσκεται στο Μινσκ την επόμενη Τρίτη, 26 του μηνός. Οι ηγέτες “θα συζητήσουν τις σχέσεις της Ουκρανίας με την Τελωνειακή Ένωση και θα υπάρξει μια σειρά διμερών επαφών”, είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα δώσει το παρών στις 26 Αυγούστου στην περιφερειακή σύνοδο κορυφής στην οποία θα συμμετάσχει επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, επιβεβαίωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου αυτής προβλέπεται ότι θα υπάρξουν πολλές διμερείς επαφές, όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Πούτιν θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Ποροσένκο.

Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί στις 6 Ιουνίου, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την Απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία. Την επόμενη ημέρα έγινε η ορκωμοσία του Ποροσένκο στην προεδρία της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπηθεί στη σύνοδο αυτή από την Άστον, τον Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ και τον Επίτροπο Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ. Παρόντες θα είναι επίσης οι πρόεδροι της οικοδέσποινας Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Ένας σύμβουλος του Ποροσένκο, ο Βαλέρι Τσάλι, επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Ουκρανός πρόεδρος ο οποίος έχει προσκληθεί και σε μια “επίσκεψη εργασίας” στις Βρυξέλλες στις 30 Αυγούστου.

Ο Ποροσένκο δέχτηκε την πρόσκληση αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίεβο: “Ρουκέτες χτύπησαν κομβόι προσφύγων – Δεκάδες οι νεκροί”

Συμφωνία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία

Ο Ουκρανικός στρατός κατέλαβε το Λουγκάνσκ – Στα χέρια ανταρτών ισχυρό πυραυλικό σύστημα;

Προειδοποίηση από το ΝΑΤΟ – “Θα αντιδράσουμε με στρατιωτικά μέσα αν η Ρωσία επαναλάβει τακτικές Κριμαίας”

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Reuters: Η ευρωπαϊκή αντιπρόταση στο σχέδιο των 28 σημείων του Τραμπ για την Ουκρανία – Παραχώριση εδαφών, αποζημιώσεις και εκλογές
Μετά τις έντονες επικρίσεις στο αμερικανο-ρωσικό σχέδιο, ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κατέθεσαν αντιπρόταση, στοιχεία της οποίας αποκαλύπτει το Reuters - Ξεκίνησαν οι συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ ουκρανών και αμερικανών
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κίρ Σταρμερ και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ
Ανανεώθηκε πριν 14 λεπτά
Δασκάλα καταδικάστηκε σε 10 χρόνια στη φυλακή στο Μιζούρι - Κακοποιούσε τους μαθητές της και τους έδινε ναρκωτικά και αλκοόλ
Η γυναίκα φέρεται να κακοποιούσε ανηλίκους σε διάφορους χώρους, όπως στο σπίτι της, στο αυτοκίνητό της ή σε απομονωμένα μέρη, συχνά όταν ο σύζυγός της απουσίαζε για δουλειά
Little boy sitting alone on floor after suffering an act of bullying while children run in the background. Sad young schoolboy sitting on corridor with hands on knees and head between his legs.
Σκληρή επίθεση Τραμπ σε Ζελένσκι και ΕΕ: «Καμία ευγνωμοσύνη από την Ουκρανία, η Ευρώπη ακόμα αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο»
Καθώς η Ουάσιγκτον επιχειρεί να διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό του πολέμου, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί την ουκρανική ηγεσία για «αχαριστία»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
Λίβανος: Το Ισραήλ χτύπησε υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ – 5 νεκροί και 28 τραυματίες σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέταξε πλήγμα εναντίον του αρχηγού του στρατιωτικού επιτελείου της Χεζμπολάχ στη λιβανική πρωτεύουσα, σηματοδοτώντας τη σοβαρότερη κλιμάκωση μετά την εκεχειρία του Νοεμβρίου 2024
Κτήριο που υπέστη ζημιές από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν την Δευτέρα - Η Άγκυρα θέλει «να ανοίξει τον δρόμο για την ειρήνη»
Από τη Νότια Αφρική, ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, την ώρα που οι ΗΠΑ παρουσίασαν νέο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα