Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Νέα Ζηλανδία: Το σκληρό lockdown «ρίχνει» τα κρούσματα κορονοϊού για 2η μέρα

Νέα Ζηλανδία: Το σκληρό lockdown «ρίχνει» τα κρούσματα κορονοϊού για 2η μέρα

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε σήμερα, Τρίτη (31/8), ότι τα νέα κρούσματα κορονοϊού μειώθηκαν για δεύτερη ημέρα στα 49 περιστατικά μόλυνσης, Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή την μείωση στο σκληρό lockdown που επιβλήθηκε στη διάρκεια του τελευταίου ξεσπάσματος μέσα στο μήνα.

Ο συνολικός αριθμός από το ξέσπασμα των κρουσμάτων κορονοϊού, που διέκοψε μία περίοδο έξι μηνών χωρίς περιστατικά, είναι 612, με τα 597 από αυτά στο Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, και 15 στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον.

«Έχουμε μία δεύτερη ημέρα κατά την οποία οι αριθμοί μας έχουν μειωθεί. Επιθυμούμε να περιορίσουμε αυτό το ξέσπασμα για να είναι όσο πιο σύντομο γίνεται», δήλωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Περίπου 1,7 εκατομμύριο κάτοικοι του Όκλαντ θα παραμείνουν σε αυστηρό περιορισμό λοκντάουν επιπέδου 4 για άλλες δύο εβδομάδες, ενώ οι περιορισμοί για το υπόλοιπο της χώρας θα χαλαρώσουν ελαφρά από την Τετάρτη.

H αστυνομία έχει εγκαταστήσει σημεία ελέγχου στα προάστια του Όκλαντ για να διασφαλίσει ότι δεν γίνονται περιττές μετακινήσει στην πόλη.

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι συνέλαβε 19 ανθρώπους σήμερα, μετά από διαμαρτυρίες κατά του λοκντάουν που έγιναν σε όλη τη χώρα.

Σχολεία, γραφεία και δημόσιοι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί σε όλη τη χώρα, αλλά οι επιχειρήσεις θα επιτρέπεται να λειτουργούν χωρίς φυσική επαφή.

Εκτός από ένα μικρό αριθμό περιστατικών τον Φεβρουάριο, η Νέα Ζηλανδία ήταν απαλλαγμένη από τον κορονοϊό για μήνες, μέχρι το ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα που εισήχθη από την Αυστραλία και ανάγκασε την Άρντερν να διατάξει την επιβολή ενός εθνικού λοκντάουν στις 17 Αυγούστου.

Κατά την περίοδο αυτή, 33 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία από το ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Υγείας Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, με οκτώ περιστατικά να βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Είναι λυπηρό να βλέπεις έξι περιστατικά στο ξέσπασμα αυτό, να βρίσκονται σε ηλικία μικρότερη του ενός έτους», είπε ο ίδιος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας, που εφαρμόζονται, επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ τα περιστατικά θα συνεχίσουν να μειώνονται.

Τα λοκντάουν της Άρντερν, μαζί με το κλείσιμο των διεθνών συνόρων από τον Μάρτιο του 2020, πιστώνονται την συγκράτηση της COVID-19.

Ωστόσο, η κυβέρνηση τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ερωτήσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις στη διάθεση των εμβολίων, όπως επίσης και το αυξανόμενο οικονομικό κόστος, σε μία χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό.

Ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 25% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τώρα. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό εξέλιξης των εμβολιασμών μεταξύ των πλουσίων χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις