Κόσμος

Νέες πιέσεις της Κομισιόν στην Ιταλία για το υψηλό χρέος της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέτεινε σήμερα την πίεση που ασκεί στην Ιταλία όσον αφορά τα προβλήματα της οικονομίας της, επισημαίνοντας ιδίως το υψηλό χρέος της χώρας και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Η Ιταλία, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «υπερβολική» μακροοικονομική ανισορροπία η οποία ενδέχεται να οδηγήσει την ΕΕ να λάβει περαιτέρω μέτρα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας τον «κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων» όχι μόνο για την ιταλική οικονομία αλλά για το σύνολο της 18μελούς ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση της χώρας αυτής οφείλει «να αντιμετωπίσει το πολύ υψηλό επίπεδο του δημοσίου χρέους της και την ασθενική ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με το εξωτερικό», προβλήματα τα οποία «σε τελευταία ανάλυση οφείλονται στην παρατεταμένη βραδεία αύξηση της παραγωγικότητας και απαιτούν κατεπείγουσα και αποφασιστική δράση», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή προσέθεσε ότι η ΕΕ θα αποφασίσει τον Ιούνιο εάν θα λάβει περαιτέρω μέτρα. Ανάμεσα στις επιλογές που θα εξεταστούν είναι η επιβολή κυρώσεων, που προβλέπεται σε περίπτωση αποτυχίας ενός κράτους να λάβει μέτρα για να διορθώσει μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε μείζονες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο επικρίνεται για υπερβολική αοριστία όσον αφορά τα σχέδιά του για την οικονομική πολιτική που θα ασκήσει η κυβέρνησή του. Η χώρα μόλις τώρα βγαίνει από τη βαθύτερη και πιο μακροχρόνια ύφεση που αντιμετώπισε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ιταλία δεν είναι η μόνη η οποία επικρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή για τα προβλήματα της οικονομίας της: η Κροατία και η Σλοβενία κρίθηκε επίσης ότι αντιμετωπίζουν υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Η Κροατία, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ τον Ιούλιο, πρέπει να προχωρήσει σε «σημαντικές επιπρόσθετες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής για να κάμψει το έλλειμμά της και να αποτρέψει την αύξηση του χρέους σε σημείο που θα καταστεί μη βιώσιμο», ανέφερε η επιτροπή. Η Σλοβενία, από την άλλη, επαινέθηκε διότι έκανε «ορισμένη» πρόοδο.
Άλλες ένδεκα χώρες διαπιστώθηκε ότι έχουν ηπιότερες μακροοικονομικές ανισορροπίες, ανάμεσά τους τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ: η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία.

Ειδικά η Γερμανία βρέθηκε στο μικροσκόπιο περισσότερο από κάθε άλλη φορά, κυρίως σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της. Η Γαλλία δέχθηκε εντονότατες πιέσεις από την επιτροπή για να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της και να μειώσει το έλλειμμά της και το χρέος της. Η Επιτροπή προειδοποίησε ότι εάν δεν το πράξει μπορεί να υπάρξουν συνέπειες για το σύνολο της ευρωζώνης.

«Η ανάλυσή μας που παρουσιάστηκε σήμερα καταδεικνύει ότι τα κράτη μέλη κάνουν πρόοδο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων για τις οικονομίες τους. Αλλά η πρόοδος αυτή είναι άνιση», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα και το Ευρώ, Όλι Ρεν. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια σθεναρή αντίδραση από τα κράτη μέλη», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν αφήνουν τον Μπερλουσκόνι να φύγει από την Ιταλία!

Δέκα επιχειρηματίες χρηματοδοτούσαν την “τράπεζα της μαφίας”

Ο Πάπας… έβρισε την ώρα του κηρύγματος! (VIDEO)

Ιταλία: Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε το δημόσιο χρέος

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ επιτρέπει για 48 ώρες περιορισμένη πρόσβαση των συριακών δυνάμεων στη Σουέιντα - Συνεχίζονται οι συγκρούσεις Βεδουίνων και Δρούζων
Τα συριακά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τη Σουέιντα μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας την Τετάρτη, αλλά συγκρούσεις ξέσπασαν και πάλι
Ένοπλοι και διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου στη Ντερά της Συρίας
Συνελήφθη στη Γερμανία Λίβυος για εγκλήματα πολέμου στη φυλακή Μιτίγκα - Ήταν μέλος ένοπλης ομάδας κατά τον εμφύλιο
Ο Χάλεντ Μοχάνετ Άλι αλ Χίσρι που συνελήφθη βάσει εντάλματος του ΔΠΔ, μεταξύ 2015 - 2020 κατηγορείται για φόνους, βασανιστήρια και βιασμούς σε βάρος κρατουμένων της φυλακής Μιτίνγκα, το μεγαλύτερο κέντρο κράτησης στη δυτική Λιβύη
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, Ολλανδία
«Η Τουρκία πήγε στην άτυπη σύνοδο της Νέας Υόρκης για ανάπτυξη σχέσεων δύο γειτονικών κρατών στην Κύπρο» λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά προβάλλει νέους όρους σε κάθε στάδιο, δεν τηρεί τις υποσχέσεις της και επαναφέρει επίμονα κάποιες προτάσεις οι οποίες δεν γίνονται αποδεκτές» ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ
Ο Πενταδάκτυλος με την τουρκοκυπριακή σημαία στα Κατεχόμενα
Αραγτσί: Οι ΗΠΑ «αποπροσανατολίζουν» τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν – «Στοπ στις απειλές και πιέσεις της Ε3 για κυρώσεις»
Το κάλεσμα του Αμπάς Αραγτσί με τους ομολόγους του από την Ε3 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) έρχεται εν μέσω αναφορών ότι προγραμματίζουν εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araghchi