Κόσμος

Νεκρός ο μακελάρης της Βαρκελώνης! Μεγάλη επιχείρηση στο Σουμπιράτς

- Νεκρός από τα πυρά αστυνομικών έπεσε ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο οδηγός του βαν που σκόρπισε τον θάνατο στην Λας Ράμπλας, στη Βαρκελώνη, το απόγευμα της Πέμπτης (17.08.2017) - Ανακοινώθηκε επίσημα από την αστυνομία - Ο δράστης φορούσε μια ψεύτικη ζώνη με εκρηκτικά

Νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών έπεσε ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο οποίος σκόρπισε τον θάνατο στην Λας Ράμπλας, το απόγευμα της Πέμπτης (17.08.2017).

Ο δράστης εντοπίστηκε  στην περιοχή Σουμπιράτς, δυτικά της Βαρκελώνης. Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 22χρονος, που φορούσε μια ψεύτικη ζώνη με εκρηκτικά.

“Ένας ύποπτος στο Σουμπιράτς είχε ζωστεί με κάτι που μοιάζει με ζώνη με εκρηκτικά. Ο ύποπτος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε” ανέφερε νωρίτερα η αστυνομία σε ανακοίνωσή της στο Twitter.

Και με νέο tweet ενημέρωσε πως: “Επιβεβαιώνουμε ότι το πρόσωπο που σκοτώθηκε στο επεισόδιο στο Σουμπιράτς είναι ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη”.

Το Σουμπιράτς είναι μια μικρή κοινότητα στο Αλτ Πενεδές, στην επαρχία της Βαρκελώνης, σε απόσταση μια ώρα με το αυτοκίνητο από την πόλη της Βαρκελώνης.

Στο σημείο έχουν σπεύσει πυροτεχνουργοί προκειμένου να διαπιστώσουν αν η ζώνη που φορούσε ο ύποπτος ήταν πραγματικά παγιδευμένη με εκρηκτικά ή αν ήταν ψεύτικη, όπως εκείνες που φορούσαν οι τρομοκράτες που σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής στο Καμπρίλς. Χρησιμοποιούν ένα ρομπότ προκειμένου να πλησιάσουν με ασφάλεια στον ύποπτο.

Νωρίτερα, σήμερα, οι ισπανικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του Γιουσέφ Αμπουγιακούμπ. Μάλιστα ανέφεραν χαρακτηριστικά πως “είναι οπλισμένος και επικίνδυνος”.

Ο Αμπουγιακούμπ άρχισε να επιδεικνύει πιο συντηρητική, από θρησκευτική άποψη, συμπεριφορά στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, σύμφωνα με μέλη της οικογένειάς του στο Μαρόκο. Αρνήθηκε να κάνει χειραψία με μια γυναίκα στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη γενέτειρά του τον Μάρτιο, είπαν.

[read4more]

Ο αδελφός του Αμπουγιακούμπ Χουσάιν και τα πρώτα ξεδέλφια του Μοχάμεντ και Όμαρ Χισάμι περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών από αστυνομικά πυρά στην Καμπρίλς. Όλοι κατάγονταν από τη μικρή μαροκινή πόλη Μριρτ.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες που δημοσίευσε η  El Pais, συγγενής δυο εκ των τρομοκρατών υποστηρίζει ότι είναι ψέμα πως ριζοσπαστικοποιήθηκαν πολύ γρήγορα αφού τον τελευταίο χρόνο συναντούσαν συχνά τον ιμάμη που καταζητούν οι αρχές και θεωρείται ο εγκέφαλος της επίθεσης. Συναντούσε στο αυτοκίνητό του τουλάχιστον 4 από τους συμμετέχοντες και συζητούσαν για τουλάχιστον 2 ώρες κάθε φορά και μάλιστα αν περνούσε κάποιος από δίπλα τους σταματούσαν να μιλάνε και έκαναν πως κοιτούσαν τα κινητά τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να μην τους καταλάβουν οι αρχές, χαιρετούσαν ο ένας τον άλλον τυπικά όταν ήταν σε δημόσια θέα. Τον Ιούνιο, μάλιστα, κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού είχαν αποφασίσει κατά την εκτίμησή του τι θα κάνουν και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι εκείνο το διάστημα άρχισαν να δείχνουν μεγάλη τρυφερότητα στις οικογένειές τους.

Το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης

Το απόγευμα της Πέμπτης (17.08.2017), ο οδηγός της φονικής επίθεσης με βαν, παρέσυρε και σκότωσε 13 ανθρώπους, στην Λας Ράμπλας. Στη συνέχεια, κατέλαβε ένα αυτοκίνητο και σκότωσε τον ιδιοκτήτη του στη διάρκεια της διαφυγής του.

Ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ, που έχει γεννηθεί στο Μαρόκο, στη συνέχεια οδήγησε το αυτοκίνητο πάνω σε ένα σημείο ελέγχου της αστυνομίας. Βρέθηκε αργότερα εγκαταλειμμένο, με το πτώμα του άνδρα στο εσωτερικό του.

 

Η μητέρα του, η Χανού Γκανιμί, κάλεσε το Σαββατοκύριακο τον γιο της να παραδοθεί, λέγοντας ότι προτιμά να τον δει στην φυλακή παρά νεκρό.

Τέσσερις άνθρωποι είχαν συλληφθεί μέχρι τώρα σε σχέση με τις επιθέσεις: τρεις Μαροκινοί και ένας πολίτης της Μελίγια, του ισπανικού θύλακα στη βόρεια Αφρική. Θα οδηγηθούν στο δικαστήριο στη Μαδρίτη που εκδικάζει υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Ο Αμπουγιακούμπ ζούσε στη Ριπόλ, μια πόλη βόρεια της Βαρκελώνης, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βαρκελών,η καθώς και για μια ξεχωριστή φονική επίθεση μερικές ώρες αργότερα στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς, νότια της Βαρκελόνης.

Στην Καμπρίλς, ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε περαστικούς και οι επιβαίνοντες σε αυτό βγήκαν έξω και προσπάθησαν να μαχαιρώσουν τον κόσμο. Πέντε ύποπτοι σκοτώθηκαν από την αστυνομία, ενώ μία Ισπανίδα έχασε τη ζωή της κατά την επίθεση.

Σε ένα διάστημα περίπου επτά ωρών μετά την είσοδο του βαν στον πεζόδρομο της Ράμπλας το απόγευμα της Πέμπτης, επιτιθέμενοι σκότωσαν 15 ανθρώπους: 13 στη Ράμπλας, το θύμα στην Καμπρίλς και τον άνδρα στο αυτοκίνητο.

Από τους 120 ανθρώπους που τραυματίστηκαν στη Ράμπλας, εννέα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Καταλονίας, Κάρλες Μουντό, ανακοίνωσε πως όλα τα θύματα των επιθέσεων έχουν ταυτοποιηθεί. Πρόκειται για έξι Ισπανούς, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα που είχε και αργεντινή υπηκοότητα καθώς και ένα παιδί, τρεις Ιταλούς, έναν Καναδό, μία Βελγίδα, δύο Πορτογαλίδες, μια Αμερικανίδα και ένα παιδί με διπλή υπηκοότητα, αυστραλιανή και βρετανική.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλλει «εγκληματικό και παράνομο» σχέδιο των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση ανάπτυξης στρατευμάτων
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προετοιμάζει επίθεση κατά της χώρας του, μετά την ανακοίνωση της μαζικής ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στην Καραϊβική
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο 1
Η Γκισλέιν Μάξγουελ «αθώωσε» τον Ντόναλντ Τραμπ για την εμπλοκή του στην υπόθεση Επστάιν - «Δεν έκανε κάτι ανάρμοστο»
«Δεν πιστεύω ότι αυτοκτόνησε», είπε για τον θάνατο του Επστάιν - Η 63χρονη δήλωσε πως δεν υπάρχει «λίστα πελατών», στην οποία φέρεται πως εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, ο Μπιλ Κλίντον, ο πρίγκιπας Άντριου και ο Μπιλ Γκέιτς
Τζέφρι Επστάιν / Γκισλέιν Μάξγουελ 1
Νέο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας μετά από δηλώσεις Σαλβίνι για τον Μακρόν – Κλήθηκε η Ιταλίδα πρέσβης
Το Παρίσι κάλεσε την πρέσβη της Ιταλίας μετά από δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι που κρίθηκαν «απαράδεκτες», οι οποίες στόχευαν άμεσα τον Εμανουέλ Μακρόν και τη στήριξή του στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
Ο Ματέο Σαλβίνι 3
Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης των αδερφών Μενέντεζ - Θα παραμείνουν φυλακή για τουλάχιστον άλλα 3 χρόνια
Ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ δεν θα αποφυλακιστούν υπό όρους – Οι αρχές της Καλιφόρνιας απέρριψαν το αίτημά τους, κρίνοντας ότι εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο
τα αδέλφια Μενέντεζ
Ο Τραμπ αντιδρά με τον ρωσικό βομβαρδισμό αμερικανικού εργοστασίου στην Ουκρανία – «Δεν είμαι ευτυχής για οτιδήποτε αφορά τον πόλεμο»
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε την ρωσική επίθεση εναντίον αμερικανικού εργοστασίου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν αποδέχεται τη συνέχιση αυτής της αιματηρής σύγκρουσης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ 1
Πούτιν για Τραμπ: Οι ηγετικές ικανότητές του θα βοηθήσουν να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ρωσίας - Αμερικής - Σχέδια για κοινά έργα σε Αρκτική και Αλάσκα
«Αισιοδοξώ ότι οι ηγετικές ικανότητες του προέδρου Τραμπ, είναι μια καλή εγγύηση ότι οι σχέσεις θα αποκατασταθούν»
Πουτιν - Τραμπ 3