Κόσμος

Νέο διάταγμα από Τραμπ: Τερματίζει κάθε στήριξη των υπηρεσιών που βοηθούν στην αλλαγή φύλου τρανς εφήβων

Το νέο διάταγμα έρχεται να τηρήσει την προεκλογική υπόσχεση του Τραμπ να σταματήσει «τον σεξουαλικό ακρωτηριασμό παιδιών»

Δεν έχουν τέλος τα διατάγματα που υπογράφει ο Ντόναλντ Τραμπ από τότε που ανέβαλε την προεδρία των ΗΠΑ βάζοντας τελευταία στο στόχαστρο τα τρανς άτομα.

Συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε χθες (28.01.2025) να τερματιστεί κάθε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ή στήριξη των υπηρεσιών υγείας που βοηθούν στην αλλαγή φύλου τρανς εφήβων, έχοντας στόχο τον περιορισμό των δικαιωμάτων των διεμφυλικών.

Μέσα στις οκτώ ημέρες που βρίσκεται στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος έχει ήδη απαγορεύσει στα τρανς άτομα να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ έβαλε τέλος και στα προγράμματα διαφορετικότητας, ισότητας και συμπερίληψης.

Το νέο διάταγμα έρχεται να τηρήσει την προεκλογική υπόσχεση του Τραμπ να σταματήσει “τον σεξουαλικό ακρωτηριασμό παιδιών”, προφανώς αναφερόμενος στη θεραπεία καταστολής της εφηβείας σε παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσφορία φύλου και στην ορμονοθεραπεία που βοηθά στη φυλομετάβαση.

“Είναι πολιτική των ΗΠΑ να μη χρηματοδοτεί, να μην προωθεί, να μην υποστηρίζει, να μη βοηθά ή να μη στηρίζει τη λεγόμενη ‘μετάβαση’ ενός παιδιού από το ένα φύλο στο άλλο και θα εφαρμόζει αυστηρά όλους τους νόμους που απαγορεύουν ή περιορίζουν αυτές τις καταστροφικές διαδικασίες που αλλάζουν ζωές”, τονίζεται στο εκτελεστικό διάταγμα.

Υποστηρικτές του Τραμπ, όπως η Alliance Defending Freedom μια χριστιανική δικηγορική εταιρεία, χαιρέτισαν το διάταγμα χαρακτηρίζοντάς το “αναζωογονητική επιστροφή στη λογική”, ενώ αντίπαλοί του όπως η Μάρσι Μπάουερς, γυναικολόγος και χειρουργός που παρέχει φροντίδα σε τρανς άτομα, δήλωσε ότι ο Τραμπ “θα βάψει με αίμα τα χέρια του”.

Οι Ρεπουμπλικάνοι σε περισσότερες από 50 πολιτείες έχουν υιοθετήσει νόμους ή πολιτικές που απαγορεύουν την παροχή φροντίδας φύλου για τους ανήλικους, κάποιες από τις οποίες έχουν ανατραπεί ή μπλοκαριστεί στα δικαστήρια.

Ο Τσέις Στράντζιο, δικηγόρος της οργάνωσης προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU, δήλωσε ότι θα υπάρξουν προσφυγές στη δικαιοσύνη κατά του διατάγματος του Τραμπ. “Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτό το επικίνδυνο, σαρωτικό και αντισυνταγματικό διάταγμα να ισχύσει”, τόνισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γάζα: Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν επιστρέψει οι όμηροι – Πανηγυρισμοί από τους συγγενείς τους
Η πρώτη φάση της συμφωνίας προβλέπει την απελευθέρωση από τη Χαμάς των 20 ζωντανών ομήρων που απομένουν άμεσα με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση σχεδόν 2.000 παλαιστινίων κρατουμένων
Πανηγυρισμοί μετά την συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
«Ισραήλ και Χαμάς ενέκριναν την πρώτη φάση» του σχεδίου για ειρήνη στη Γάζα ανακοίνωσε με «υπερηφάνεια» ο Τραμπ
«Υπέροχη ημέρα για όλο τον κόσμο», είπε ο Τραμπ - «Φέρνουμε τους ομήρους μας σπίτι», λέει ο Νετανιάχου - Ακόμη κι εντός της ημέρας οι υπογραφές με τη Χαμάς στην Αίγυπτο
Ένοπλα μέλη της Χαμάς
Ανανεώθηκε πριν 20 λεπτά
2
Τραμπ: «Μπορεί να πάω στη Μέση Ανατολή το Σαββατοκύριακο» – Η εκεχειρία στη Γάζα «είναι πολύ κοντά» λένε αξιοματούχοι
Η εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ είναι «πάει πολύ καλά» λέει ο Τραμπ καθώς βασικοί σύμβουλοί του συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ
«Ανώφελη και επιζήμια» η υπουργική σύνοδος στο Παρίσι λέει το Ισραήλ - «Καμία συμφωνία για τη Γάζα δεν θα επιτευχθεί χωρίς τη συγκατάθεσή μας»
Υπουργική σύνοδος με πρωτοβουλία της Γαλλίας για τη μεταπολεμική Γάζα, με ΥΠΕΞ πέντε ευρωπαϊκών, πέντε αραβικών, καθώς και του Καναδά και της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή επίθεση κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη της Γάζας
Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός εντός 48 ωρών – «Η αποστολή μου ολοκληρώθηκε» δηλώνει ο Σεμπαστιάν Λεκορνί
Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός εκτιμά ότι μια πολιτική συμφωνία παραμένει εφικτή στην Εθνοσυνέλευση και απορρίπτει κάθε προοπτική άμεσης διάλυσης του κοινοβουλίου
Ο παραιτηθέντας πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί 7