Κόσμος

Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της θέλει η Σκωτία!

Η κυβέρνηση στη Σκωτία δημοσίευσε νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της χώρας από τη Μεγάλη Βρετανία, ενόψει Brexit.

Η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες να “διαλέξουν ένα καλύτερο μέλλον για τη Σκωτία”.

Το νομοσχέδιο δεν διευκρινίζει την ημερομηνία διεξαγωγής του πιθανού νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, ούτε το ερώτημα το οποίο θα τεθεί στους πολίτες, αλλά τα αφήνει να προσδιοριστούν σε μελλοντικό χρόνο.

Για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, το Ουέστμινστερ θα πρέπει να παραχωρήσει την εξουσία στην αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας, κάτι που μέχρι τώρα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αρνείται.

Η Σκωτσέζα ομόλογή της, η Νίκολα Στέρτζον έχει δηλώσει ότι προτιμά τη διεξαγωγή του πριν από τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές της Σκωτίας, το 2021.

Σκωτία εναντίον Βρετανίας

Μιλώντας στο εθνικό κοινοβούλιο, η Στέρτζον ανέφερε ότι θα ήταν “ντροπή για την δημοκρατία”, εάν η βρετανική κυβέρνηση εμπόδιζε τις προσπάθειες προώθησης νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας και πρόσθεσε ότι “θα αναζητήσει συμφωνία για την μεταβίβαση εξουσίας σε κατάλληλη στιγμή για να επιτρέψει ένα δημοψήφισμα που θα πρέπει να διεξαχθεί αργότερα από αυτό το κοινοβούλιο”.

“Το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας σε αυτή τη θητεία του κοινοβουλίου θα δώσει στη Σκωτία την ευκαιρία να επιλέξει να είναι ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος, παρά να μας επιβληθεί ένα μελλοντικό Brexit”, υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι:

“Οι προσπάθειές μας να βρούμε έναν συμβιβασμό και να προστατέψουμε τα συμφέροντα των πολιτών της Σκωτίας, που ψήφισαν συντριπτικά την παραμονή στην ΕΕ, αγνοήθηκαν”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
WSJ: Οι ΗΠΑ εξετάζουν την αποστολή επιπλέον 10.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Ο Τραμπ φαίνεται ότι εξετάζει χερσαία επίθεση παρά την 10ήμερη παύση στις επιθέσεις στις ενεργειακές εγκατάστασεις του Ιράν - Χιλιάδες πεζοναύτες και αλεξιπτωτιστές έχουν πάρει ήδη εντολή να αναπτυχθούν στη Μέση Ανατολή
REUTERS
Ο Τραμπ επιβεβαιώνει ότι η CIA του είπε ότι ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν είναι ομοφυλόφιλος
Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να διασκέδασε με την εκτίμηση της CIA ότι ο νεότερος Χαμενεΐ διατηρούσε μακροχρόνια σεξουαλική σχέση με τον άνδρα δάσκαλό του από την παιδική του ηλικία
Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τραμπ δίνει 10ήμερη παράταση στο Ιράν: «Ιστορική κόλαση» λέει η Τεχεράνη σε περίπτωση χερσαίας εισβολής
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο πως οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν προχωρούν πολύ καλά, ενώ την ίδια ώρα η Τεχεράνη το διαψεύδει και κάνει λόγο για ένα εκατομμύριο «έτοιμους» στρατιώτες
Ντόναλντ Τραμπ
Times of Israel: Ο Τραμπ κλίνει προς τη χερσαία εισβολή στο Ιράν – Η Τεχεράνη θα αναγκαστεί τότε να υποκύψει
Ο αξιωματούχος, που γνωρίζει από κοντά τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν κατ’ ιδίαν πως το Ιράν δύσκολα θα δεχτεί τις παραχωρήσεις του αμερικανικού σχεδίου 15 σημείων
Ντόναλντ Τραμπ