Κόσμος

Νέο μήνυμα Ζάεφ σε Μητσοτάκη: Δεν συμφέρει κανέναν να ανοίξουν λυμένα ζητήματα

Μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε ο Ζόραν Ζάεφ στην περίπτωση που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχηματίσει κυβέρνηση. Τι ανέφερε σε συνέντευξή του στη FAZ.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, κάνει εκτιμήσεις για τη στάση πιθανής κυβέρνησης Μητσοτάκη ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών και για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του σε συνέντευξη που παραχώρησε στην FAZ.

Σε λίγες μέρες (στις 17 Ιουνίου) συμπληρώνεται ένας χρόνος από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, μια συμφωνία με την οποία επετεύχθη λύση στο ονοματολογικό ζήτημα βάζοντας τέλος σε μια μακρά διαμάχη. Ένα χρόνο μετά κι ενώ ακόμη δεν έχουν ανοίξει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» δηλώνει ότι η ΕΕ «παραμένει κίνητρο» για τη χώρα του, η οποία επιδιώκει «να βελτιωθεί ως κράτος και ως κοινωνία». Ο κ. Ζάεφ αναφέρει ειδικότερα: «Είναι αλήθεια ότι η ΕΕ, η καγκελάριος Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι αρχηγοί κυβερνήσεων μας έδωσαν μιαν υπόσχεση, για την περίπτωση που θα ξεπερνούσαμε την κρίση με την Ελλάδα και θα προωθούσαμε μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας. Μας είχαν πει: “Φέρτε αυτά και εμείς θα σας δώσουμε (σ.σ.: αυτό που θέλετε)». Aπό το 2005, δηλαδή εδώ και 15 χρόνια, έχουμε το στάτους της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Το άλυτο ονοματολογικό ζήτημα με την Ελλάδα ήταν όλα αυτά τα χρόνια ένα μεγάλο εμπόδιο».

«Υπέρ της ένταξής μας η Κομισιόν»

Ο ίδιος υπενθυμίζει στην συνέντευξη ότι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, τον Φεβρουάριο του 2018, τον ενθάρρυνε στο Βερολίνο να προχωρήσει στην επίλυση του ονοματολογικού και στην προώθηση των ορθών μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι και η Ευρώπη στη συνέχεια θα τηρήσει τις υποσχέσεις της.

«Η Κομισιόν είναι σαφώς υπέρ της ένταξης αλλά κάποια κράτη-μέλη προφανώς το βλέπουν διαφορετικά» αναφέρει ο Ζ. Ζάεφ κάνοντας σαφή μνεία στη Γαλλία και την Ολλανδία, όπου διεξάγονται εσωπολιτικές συζητήσεις για την αναγκαιότητα περαιτέρω διεύρυνσης της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εστιάζει επίσης και στη στάση του Εμ. Μακρόν, ο οποίος κατά τη γνώμη του «θέλει πρώτα τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, και έπειτα να γίνουν σκέψεις για μια νέα διεύρυνση».

Ο Ζ. Ζάεφ ωστόσο εκτιμά ότι η χώρα του έδωσε ένα θετικό παράδειγμα στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: «Με τη συμφωνία με την Αθήνα αποδείξαμε ότι η διπλωματία και η ελκυστικότητα της ΕΕ μπορούν ακόμη να συμβάλουν στην επίτευξη λύσεων». Για το λόγο αυτό το μόνο που θέλει, όπως λέει εμφατικά, «είναι μια ημερομηνία για το άνοιγμα του πρώτου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Οι εκλογές στην Ελλάδα και το μέλλον των Πρεσπών

Αλλά πώς βλέπει ο Ζόραν Ζάεφ το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών, εάν στις εκλογές του Ιουλίου στην Ελλάδα αναδειχθεί πιθανώς πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τάχθηκε κατά της λύσης στο ονοματολογικό ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

«Δεν νομίζω να γίνει πιο δύσκολη η κατάσταση» απαντά συμπληρώνοντας: «Είναι θέμα των Ελλήνων να επιλέξουν την κυβέρνησή τους, αλλά η λύση του ονοματολογικού είναι συνδεδεμένη με πολλά πλεονεκτήματα και για τις δύο χώρες -και αυτά ισχύουν ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά. Ούτε στην Αθήνα ούτε σε εμάς δεν ενδιαφέρονται οι πολιτικοί να ανοίξουν ξανά ζητήματα που έχουν επιλυθεί. Αυτό το έχει πει και ο Μητσοτάκης δημόσια». Σε ερώτηση σχετικά με τον αν φοβάται ότι μια κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις απαντά:

«Ορισμένα μέρη της συμφωνίας μας με την Ελλάδα πρέπει ακόμη να διευθετηθούν, όπως το θέμα των διαβατηρίων και άλλων εγγράφων με το νέο όνομα του κράτους ή το θέμα της αναθεώρησης των βιβλίων της ιστορίας. Αυτά θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν σε επιπλοκές στις ενταξιακές συνομιλίες».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης 1