Κόσμος

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ μέτρησης του μικρότερου διαστήματος χρόνου από Γερμανούς επιστήμονες

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Επιστήμονες στη Γερμανία μέτρησαν την πιο σύντομη διάρκεια του χρόνου που έχει ποτέ μετρηθεί, σημειώνοντας έτσι ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ στη μέτρηση των μικρών χρονικών διαστημάτων. Πρόκειται για το χρόνο που χρειάζεται ένα σωματίδιο του φωτός (φωτόνιο) για να διασχίσει ένα μόριο υδρογόνου και ισούται με περίπου 247 zeptoseconds. Αυτό είναι το μικρότερο χρονικό διάστημα που έχει μετρηθεί μέχρι σήμερα πάνω στη Γη.

Το νέο ρεκόρ…

Ένα zeptosecond είναι το ένα τρισεκατομμυριοστό του ενός δισεκατομμυριοστού του ενός δευτερολέπτου ή 10^-21 δευτερόλεπτα ή ο αριθμός 0 ακολουθούμενος μετά την υποδιαστολή από 20 μηδενικά και το 1. Για πρώτη φορά το 2016 οι επιστήμονες είχαν εισέλθει στην απειροελάχιστα μικρή χρονική επικράτεια των zeptoseconds, ενώ μερικά χρόνια πριν, το 1999, είχε δοθεί το βραβείο Νόμπελ για τη μέτρηση χρονικών διαστημάτων της τάξης των femtoseconds, δηλαδή εκατομμυριοστών του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου (10^-15 δευτερόλεπτα) με τη βοήθεια βραχέων παλμών λέιζερ.

Για να δημιουργηθούν και να διασπαστούν οι χημικοί δεσμοί ανάμεσα στα άτομα, χρειάζονται κάποια femtoseconds, αλλά για να ταξιδέψει το φως διαμέσου ενός μορίου υδρογόνου, ο χρόνος είναι πολύ μικρότερος, μόνο μερικά zeptoseconds.

Τώρα, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γκέτε στη Φρανκφούρτη και του επιταχυντή σωματιδίων DESY στο Αμβούργο, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσικής Ράινχαρντ Ντέρνερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, μέτρησαν -με τη βοήθεια ακτίνων-Χ και του υπερυψηλής ακριβείας μικροσκοπίου COLTRIMS- μια διαδικασία που είναι κατά αρκετές τάξεις μεγέθους πιο σύντομης διάρκειας σε σχέση με τα femtoseconds.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άσκηση «Θαλασσόλυκος»: Η Τουρκία βγάζει 100 πλοία και 50 αεροπλάνα σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΑΜ, «στόχος είναι να αξιολογηθεί η ετοιμότητα για την υπεράσπιση και την άμυνα της «Γαλάζιας Πατρίδας» έναντι των υφιστάμενων «κινδύνων ασφαλείας» στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο»
Τουρκική φρεγάτα
Η Μέγκαν Μαρκλ εθεάθη για πρώτη φορά στη Βρετανία μετά τη μετακόμισή της – Σε παμπ με την Έλεν Ντε Τζένερις
Ανεπιθύμητη η Μέγκαν στους κοσμικούς κύκλους στα Cotswolds, όπου φαίνεται να μένουν με το πρίγκιπα Χάρι και τα δυο τους παιδιά - Ούτε το όνομά της δεν θέλουν να ακούν
Μέγκαν Μαρκλ
Ερντογάν: Ο Τραμπ είναι πολύτιμος φίλος – Να αφήσουμε πίσω τα εμπόδια στην αμυντική βιομηχανία
«Χάρη στη συμβολή του ειλικρινούς και εξαιρετικού διαλόγου που έχουμε με τον πολύτιμο φίλο μου, τον πρόεδρο Τραμπ, έχουμε σημειώσει και συνεχίζουμε να σημειώνουμε σημαντική πρόοδο σε όλους τους τομείς των σχέσεών μας»
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Απαρηγόρητη η Σίντι Κρόφορντ: Η πρώτη εμφάνιση μετά τον θάνατο του γιου της Πρίσλεϊ – «Ο χειρότερος εφιάλτης του γονιού»
Καρδιακή ανακοπή εξαιτίας της υπερβολικής δόσης ναρκωτικών φαίνεται να υπέστη το 27χρονο μοντέλο που ξεψύχησε στις 20 Σεπτεμβρίου σε κέντρο αποκατάσταση στο Λος Άντζελες
Η Σίντι Κρόφορντ και ο Ράντε Γκέρμπερ αποχωρούν από τοπ σπίτι του γιου τους
Πυροβολισμοί έξω από σχολείο στην Τουρκία: Ένας νεκρός μαθητής και πάνω από 8 τραυματίες - Ντοκουμέντο από το δρομολόγιο του 15χρονου δράστη
Ο δράστης αφού προσέγγισε το σχολείο στην περιοχή Τουργκούτλου και σκόρπισε τον θάνατο, τράπηκε σε φυγή - Αστυνομικοί κατάφεραν να τον συλλάβουν - Συμπλοκή μεταξύ γονιών και αστυνομικών στο σημείο
Ο δράστης των πυροβολισμών κρατώντας την καραμπίνα
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες