Κόσμος

Νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ

Τον κυβερνήτη του Αμπού Ντάμπι Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχίαν εξέλεξε νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της χώρας όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ, γνωστός με τα αρχικά «MBZ», διαδέχθηκε στην προεδρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον ετεροθαλή αδελφό του, τον Σέιχ Χαλίφα μπιν Ζάγεντ αλ Ναχίαν, ο οποίος απεβίωσε χθες, Παρασκευή.

Ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ «εξελέγη ομόφωνα» από τα μέλη του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Συμβουλίου που συνασπίζει επτά εμιράτα, μεταξύ των οποίων αυτά του Αμπού Ντάμπι και του Ντουμπάι, μετέδωσε το WAM.

Τρίτος γιός του σεΐχη Ζάγεντ μπιν Σουλτάν αλ-Ναχίαν, πρώτου προέδορυ και ιδρυτή της ομοσπονδίας των Εμιράτων, ο «MBZ», πρίγκιπας διάδοχος της πρωτεύουσας και του εμιράτου του Αμπού Ντάμπι, είχε ήδη τα ηνία της χώρας αφού ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, τον Ιανουάριο του 2014, είχε αναγκάσει τον Χαλίφα μπιν Ζάγεντ αλ Ναχίαν να παραμερίσει.

Ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ «ευχαρίστησε» τους σεΐχηδες του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Συμβουλίου «για την εμπιστοσύνη τους».

Η εκλογή του «MBZ» επισημοποιεί τη θέση του ως ηγέτη αυτής της πλούσιας πετρελαϊκής χώρας των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Υπό την καθοδήγησή του τα Εμιράτα, χώρα σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ, ήταν η πρώτη χώρα του Κόλπου που εξομάλυνε, το 2020, τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Ο «MBZ» θεωρείται επίσης ευρέως ότι είναι αυτός που το 2015 έστειλε στρατεύματα των Εμιράτων στην Υεμένη, στο πλαίσιο ενός συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον των ανταρτών Χούθι.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΝΑΤΟ: Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων επτά χωρών συνεχίζουν στην Ουάσινγκτον τις συνομιλίες τους για την Ουκρανία
Αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γιατί το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν συζητήθηκε λεπτομερώς στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε νωρίτερα
ΝΑΤΟ
New York Times: Χιλιάδες παιδιά εξαφανισμένα στα ορφανοτροφεία του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία
Έρευνα αποκαλύπτει πώς χιλιάδες παιδιά αποσπάστηκαν από τις οικογένειές τους από τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και τοποθετήθηκαν σε ορφανοτροφεία, μερικές φορές με τη βοήθεια της διεθνούς ΜΚΟ Παιδικά Χωριά SOS
Καπνοί στην Δαμασκό
Η εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ με το Νόμπελ Ειρήνης διαμορφώνει πλέον τη διπλωματία του
Ο Αμερικανός πρόεδρος βάζει όλη του την ενέργεια στο να κερδίσει τη διάσημη διάκριση που απέσπασε το 2009 ο Μπαράκ Ομπάμα – Μια εμμονή που επηρεάζει σήμερα τις διπλωματικές του επιλογές, αναλύει η ελβετική εφημερίδα Le Temps
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 3